Pasiunea pentru tehnologie a regizorului Bobi Pricop revine în spectacolul LIVE

by Andreea Vasile

Ieri am reușit să văd cap-coadă primul spectacol de teatru online de când a început această pandemie și spectacolele au trecut în spațiul virtual. Am mai avut câteva tentative de-a urmări spectacole de teatru, însă am renunțat mereu în timpul vizionării, pentru că să te uiți la teatru pe un ecran ca și când ai fi în sala de spectacol nu e același lucru. Personal, m-am simțit deconectată de experiență, mai degrabă un observator de la fereastră a unei lumi care nu mă conținea și care se desfășura, undeva, pe o scenă. Nu era și despre mine ca spectator.

Când am primit invitația lui Bobi Pricop de a vedea ultimul său spectacol LIVE montat pentru Scena Digitală de la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, am spus imediat da. Sunt fana lui și, în plus, eram curioasă să aflu cum a integrat el noul mod de-a face și viziona teatru. Ce m-a mai atras a fost pasiunea lui pentru tehnologie, încorporată în toate spectacolele lui de până acum. M-am gândit că în acest nou context, Bobi s-ar putea simți ca peștele în apă și așa a și fost!

LIVE, de Thomas Perle, în regia lui Bobi Pricop se inspiră din realitatea noastră, a tuturor, în care ecranul telefonului și al laptopului devine canal de comunicare cu lumea întreagă. Cinci personaje spun poveștile lor distincte despre locul pe care interacțiunea online îl are în viețile lor. Cu toate că mare parte din spectacol e-n limba germană (cu subtitrări în engleză și română), poveștile sunt cât se poate de românești și urmărindu-le, fiecare va simți situațiile prezentate ca incredibil de familiare. Nu aș numi scenariile ca fiind supărătoare, deși unii le-ar putea percepe astfel, ci mai degrabă ca pe niște percepții-clișeu care circulă dintotdeauna în legătură cu poporul român, așa cum, în alte culturi, există alte clișee.

Bobi Pricop

Ce mi-a plăcut mie la acest spectacol e ceea ce mi-a lipsit la altele pe care am încercat să le văd online: caracterul cinematografic, sentimentul de apartenență a mea la spectacol și la experiență datorită actorilor care simt că mi se adresează, dinamismul filmării și privirea în culise – trecerea de la o scenă la alta. Aici meritul îi aparține și lui Mihai Popa, care a montat spectacolul, și care are o vastă experiență în cinematografie, unde a lucrat atât la producții românești, cât și la producții străine.

LIVE e un bun exemplu de teatru online în care Bobi Pricop și echipa au înțeles că a filma un spectacol pe o scenă și-al difuza apoi pe o platformă ca oamenii să-l urmărească ca și când ar fi în sală nu e o soluție câștigătoare, ci că întreaga experiență trebuie ajustată contextului și modului în care spectacolul urmează să fie urmărit de public.

Următoarele reprezentații ale lui LIVE vor avea lor pe 8, 9 și 10 septembrie, iar bilete îți poți cumpăra de aici.

Cu Bobi Pricop am vorbit amplu despre teatru și tehnologie într-un interviu realizat în 2017, pe care îl poți citi aici.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: