Pe scenă

by Andreea Vasile

All the world’s a stage,/ And all the men and women merely players:/ They have their exits and their entrances;/ And one man in his time plays many parts.” Ştia Shakespeare ce ştia; cu menţiunea că, în cazul meu, there are only entrances. Odată ce am urcat pe scenă, e greu să mă mai dai jos.

Aveam 5 sau 6 ani când, spre amuzamentul părinţilor şi al prietenilor de familie, dansam ca Michael Jackson. Cum ar spune artiştii, it was my routine. Nu făceam vreo pregătire specială înainte de momentul public, pe care-l anticipam, pentru că dintre toţi copiii de la vreo petrecere eram oricum singura rugată să execute mişcările superstarului. It was MY thing.

*

În şcoala primară şi generală scriam scurte piese de teatru pe care le jucam împreună cu verii mei în faţa părinţilor şi bunicilor în curtea casei de la ţară. Scenariile curgeau, mereu, şi deşi aveam o vârstă fragedă, construiam cu intrigă, moment culminant şi deznodământ. Pesemne că orele de limba română în care orice naraţiune era, invariabil, analizată trecând prin toate punctele de construcţie îţi puseseră puternic amprenta asupra mea. Sau poate era imaginaţia care nu-mi dădea pace şi-n micile scenete găseam ocaziile perfecte ca să bat câmpii şi să mai şi primesc aplauze, la final, pentru asta.

*

În liceu am jucat într-una sau două piese şi mi-a plăcut, în continuare, să-mi imaginez tot felul de momente, de reacţii ale oamenilor, exagerându-le, când şi când şi voit, pe ale mele spre amuzamentul personal pentru că, în faţa celorlalţi, părea că am probleme cu identitatea. Ce să vă spun: rar m-am plictisit de una singură în faţa infinitelor posibilităţi de a-mi imaginea lumea şi pe vieţuitoarele ei în fel şi chip.

*

În urmă cu câteva săptămâni am fost, pentru prima dată, la karaoke. Mi-a fost teamă de ce urma să întâlnesc acolo, în principal public numeros şi profesionişti într-ale cântatului. M-a liniştit Ina care, asemenea mie, are abilitatea de-a se face de râs cu cea mai mare naturaleţe şi când s-a trecut pe listă cu o melodie de la Rod Stewart, pe care nu o ştiam, am urcat totuşi pe scenă cu ea.  Ina a cântat de mama focului, eu am dansat de mama focului, jucând versurile de dragoste neîmplinită pe care ea le recita cu sentimentul că băiatul care a rănit-o e în public şi trebuie să se pregătească de oprobriul general al publicului care, identificându-l, îi va lua gâtul.

*

Zilele trecute am mers din nou. De data asta în număr mai mare, am îndrăznit să mă înscriu cu una, două, trei melodii şi alte câteva cântate “în grup”. Prima dată a fost mai greu: eram concentrată să citesc, corect, versurile. Pe la jumătatea melodiei mi-am dat seama că ţin ritmul bine aşa că am lăsat concentrarea la o parte şi, întorcându-mă spre public, am început să-i incit să ne susţină – am bătut din palme, am sărit, le-am trimis bezele. Precum marile staruri, precum am văzut la televizor sau prin concertele la care am mers: entertain the crowds, asta făceam.

N-am rămas nepremiată pentru că în două rânduri, pe când îmi aşteptam rândul la baie, două persoane străine mi-au spus că am cântat foarte bine. Evident, nu i-am crezut, “să cânt foarte bine”, auzi, dar nici măcar nu era vorba despre cântat întrucât, în realitate, ei se refereau la faptul că “ai cântat pentru public, nu pentru tine”.

Până la ultima melodie, scena era deja a mea. Cu ceva alcool la bord şi reflectoarele bătându-mi în ochi astfel încât nu mai vedeam publicul, dezmăţul a fost total. Atât de complet că prietena mea, Morko, m-a părăsit la mijlocul interpretării impresionată, poate, de boost-ul de energie care se dezlănţuia, încă o dată, cu maximă furie.

*

Ropotele de aplauze nu au întâziat! 🙂

0 comment

You may also like

0 comment

happymorko December 5, 2011 - 6:11 pm

ma intimidasei deja. 😀

Reply
Andreea December 5, 2011 - 6:14 pm

i was giving my last resort 😀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: