Pe Transfagarasan

by Andreea

Luni, pe 30 august, am ajuns pentru prima data, la 25 de ani, pe Transfagarasan sau DN7C, cel mai inalt si spectaculos drum pavat, asa cum spune Wikipedia, din Romania.

Nori pe Transfagarasan

Transfagarasanul a fost construit intre anii 1970 – 1974 la initiativa lui Nicolae Ceausescu si, fata de alte constructii impresionante la baza carora a stat decizia pur grandomana a defunctului sef comunist de stat, drumul, care strabate Muntii Fagaras de la nord la sud pe o distanta de 90 de kilometri, a avut scop strategic. Pentru ca in 1968 Cehoslovacia fusese invadata de Uniunea Sovietica, Nicolae Ceausescu se astepta ca si Romania sa pateasca acest lucru asa ca, in eventualitatea acestui eveniment, dorea ca trupele militare sa poata inainta cu rapiditate spre nord.

Drumul face legatura intre orasele Sibiu si Pitesti si strabate cele mai inalte sectiuni ale Muntilor Carpati adica cele aflate intre cel mai inalt varf, Moldoveanu si urmatorul cel mai inalt, Negoiu. Constructia a fost realizata cu multe sacrificii umane. Daca statisticile oficiale vorbesc de numai 40 de militari morti, cele neoficiale indica mii de morti. Unul dintre muncitorii care au luat parte la constructie spune ca numai la realizarea tunelului s-au pierdut 400 de vieti.

Pentru realizarea drumului s-au folosit 6 milioane de kilograme de dinamita. Transfagarasanul este drumul din Romania cu cele mai multe tunele, cinci la numar, si cele mai multe viaducte. Aproape de punctul sau cel mai inalt, Balea Lac, drumul trece prin cel mai lung tunel din tara, 884 metri.

Balea, 2034 metri altitudine

Drumul pe Transfagarasan se termina la Balea Lac. Pe drum mai poti vedea cascada Balea si cetatea Poenari, rezidenta de facto a lui Vlad Tepes, aproape de Curtea de Arges. Intr-un top american, castelul se afla pe locul al cincilea al celor mai bantuite locuri din lume, insa motivatia sta in asocierea lui Vlad Tepes cu Dracula. Legenda castelului o gasiti aici. Cea mai spectaculoasa priveliste se afla in partea de nord si acolo este si drumul pe care s-au plimbat baietii de la Top Gear in septembrie 2009. Episodul despre Romania a aparut la TV pe 15 noiembrie 2009 si a fost primul din cea de-a 14-a serie a emisiunii. Jeremy Clarkson a spus atunci ca Transfagarasanul este cel mai spectaculos drum din lume.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YwRTElD35-o]

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: