Performance is not given, it must be earned

by Andreea Vasile

În luna ianuarie am trecut la grupa ”Performers” la Limitless Workout. În teorie, aceasta este grupa de avansați  “sportivi de performanță” care în lunile anterioare, la clasele de ”Technique”, acolo unde toți noii participanți fac cunoștință cu programul și cu coorodonatele lui, au învățat tot ce era de învățat din punctul de vedere al mișcărilor de bază din timpul antrenamentelor, dar mai ales din punctul de vedere al filosofiei din spatele Limitless Workout: oricât ar fi de greu, nu cedezi!

IMG_0290

Nimeni nu a spus că la grupa ”Performers” viața este ușoară: exercițiile sunt mai grele, însă și mintea noastră ar trebui să fie mai adaptată la această ”luptă”.

Ieri seară însă grupa ”Performers” nu a performat la înălțimea filosofiei Limitless Workout și asta s-a terminat cu un discurs din partea lui Valentin, pentru unii motivațional, pentru alții descurajant pentru că fiecare l-a perceput în funcție de valori, de starea de spirit, de înțelegere. Ăsta mi se pare un lucru mișto pentru că dă naștere la discuții interesante și argumentate despre … limite: până unde suntem dispuși să mergem ca să obținem rezultatele pe care ni le dorim, facem, oră de oră, tot ce putem, cu adevărat, sau recunoaștem că sunt unele ședințe în care ne deconcentrăm de la misiune, iar atunci când ni se arată că facem asta, nu ne place fiindcă ne sunt relevate slăbiciunile? În ceea ce mă privește, Limitless Workout este o continuă reevaluare a mea față de mine însămi și vin la fiecare oră cu mintea goală: n-am nicio așteptare, n-am niciun criteriu de a judeca exercițiile, nu mă gândesc la nimic când ni se vorbește, fie că suntem lăudați, fie că suntem certați, dar asimilez totul și mă gândesc la toate după antrenament.

IMG_0269

”Performers” însă să spui ”dau tot ce am mai bun”

Mai departe de abilitatea de a executa un exercițiu la intensitatea cerută de instructori, grupa ”Performers” înseamnă un alt nivel de gândire în programul Limitless Workout, înseamnă să fi renunțat la a spune ”nu pot, e prea greu” sau ”mă doare, nu mai fac”, ci a înlocui aceste reflexe verbale cu o voință de fier și autodisciplină în care dorința de a continua, chiar dacă simți că mori de durere, este mai puternică. ”Performers”, prin numele pe care îl are, înseamnă că unii dintre noi și-au câștigat locul în această grupă, însă acest loc meritat trebuie păstrat și redobândit prin muncă, ambiție și dăruire oră de oră. Una dintre vorbele mele preferate este asta:

Greatness is earned, not awarded.

Asta înseamnă că, dacă ești la grupa ”Performers”, ți s-a recunoscut un merit, acela de a avea o condiție fizică bună și drive-ul ca să faci mai mult. Însă când începi să confunzi acest merit care, repet, trebuie menținut, cu un drept, aici începe gândirea pierzătoare. Privesc faptul că fac parte din ”Performers” ca pe un privilegiu care validează rezultatele pe care le-am obținut, care încurajează determinarea pe care o am, dar care, mai ales, testează potențialul de a fi mai mult decât sunt și de a face mai bine. Și cred că această potențialitate este ceea ce mă încurajează cel mai mult, faptul că știu că sunt departe de a fi dat totul, că munca este încă multă și, cu toate astea, am fost considerată suficient de bună să mi se permită să accesez potențialul ăsta ca parte dintr-un nou nivel de efort și fizic, și mental.

IMG_0252

”Performers” este locul în care scuzele sunt egale cu zero

În lumea sportivilor de performanță, din care îmi place să cred că fac, de-acum, parte, îmi place să observ strategia, în discurs și-n antrenamente, pe care un campion o adoptă după ce a devenit … campion. Bun, vrei să fii numărul 1 și te pregătești pentru asta și tragi tare, muncești, dai tot și ajungi să fii cel mai bun. Și de-acolo ce urmează? Păi, să te menții! Este clar că, odată și odată, locul tău va fi luat pentru că, de-acum, de când ești campion, fii sigur că alții râvnesc la poziția ta și-s pe urmele tale ca să te înlocuiască, e-n ordinea firească a lucrurilor. Așa că acest campion, oricine ar fi el, trebuie să-și construiască în continuare un mental de fier, să nu se lase intimidat de faptul că locul îi este amenințat și să se comporte ca și când nu a atins încă locul I: să se antreneze la fel de dedicat, să fie la fel de disciplinat, să nu lase poziția fruntașă să-l seducă într-atât încât să creadă că este de neînlocuit. Pentru că va fi înlocuit!

IMG_0288

Locul I se câștigă prin muncă, apoi se menține tot prin muncă

Vrei să fii cel mai bun? Tragi de tine! Dacă am învățat ceva la Limitless Workout, printre altele, este și faptul că obișnuința este un inamic. La naiba, obișnuința este ceea ce ne-a adus pe majoritatea acolo în primul rând: aia de a nu face mișcare, aia de a mânca prost, aia de a crede că noi nu putem să facem ceva care să ne schimbe viața. Și obișnuința în sensul lui ”acum sunt suficient de bun”, ”am ajuns aici, now what”, ”trebuie să trag mai tare?” este la fel de păcătoasă pentru că îți spune, în mod fals, că ai dat tot, ce sens mai are să-ți bați capul, efortul maxim a fost deja depus, acum poți să te relaxezi. Dar cred că gândirea asta este pierzătoare, că trebuie să fii la fel de concentrat de fiecare dată, la fel de dedicat ca să vezi, în tine, că-s praguri noi de trecut, că, de fapt, asta înseamnă limitless: învățarea, devotamentul și depășirea obstacolelor alcătuiesc un drum care, pur și simplu, nu se termină NICIODATĂ.

IMG_0219

”Trage de tine, nu trage de timp” este una dintre cele mai frumoase îndemnuri pe care le-am auzit la Limitless Workout

1 comment

You may also like

1 comment

Valentin Vasile January 29, 2014 - 6:21 am

Atenție – clasa de Performers nu este o clasă de avansați. Raportate la nivelul de efort mediu de la o clasă de aerobic toate clasele Limitless sunt hiper-intense și de avansați. Motivul datorită căruia prin aceste clase pot trece și începătorii e faptul că intensitatea antrenamentelor crește gradual de la primul până la cel de-al optulea antrenament.

Clasa Performers este o clasă la care nivelul participanților este similar cu nivelul sportivilor de performanță și implicit este o clasă la care tehnica și executarea exercițiilor trebuie să fie perfecte.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: