Pietoni, ocupaţi Piaţa Romană!

by Andreea Vasile

18 februarie 2012: Piaţa Romană este sub ameninţarea corturilor care vor împânzi zona pietonală cu ocazia 1 şi 8 Martie. Dacă vreţi trotuar, scrieţi, înjuraţi, boicotaţi! Centrul oraşului nu e târgul Vitan.

Se-nalţă ameninţător! Corturi sub care vor sta mese cu urâţenii inutile aka mărţişoare să-şi pună fetele în piept apar din nou. Cei care aţi suferit de Crăciun că trotuarele au devenit vitrine pentru ştrampi şi dulciuri în aer liber, e timpul vostru să arătaţi că vreţi loc pentru picioare, că oricât vă doriţi să zburaţi, tot talpa înfiptă-n asfalt rămâne mijloc de deplasare până la viitoare descoperiri şi aptitudini ale omului de care vreun savant nebun va da.

De Crăciun am făcut sesizări peste sesizări. Doar Primăria Sectorului 1 şi Poliţia Locală a sectorului 1 mi-au răspuns zicându-mi că avizele le dă Primăria Municipiului Bucureşti. Aşa că am scris la cuat@bucuresti-primaria.ro, ctiu@bucuresti-primaria.ro, cup@bucuresti-primaria.ro, diferire direcţii din cadrul PMB care se ocupă cu târguri şi alte prostii. Nu mi-a răspuns niciuna dintre ele.

Aşa că, de data asta cu ajutorul vostru, trebuie să-i luăm cu asalt, cu huooo şi alte d-astea. Mai jos aveţi propunerea mea de scrisorică.

Buna ziua,

Numele meu este …  si va trimit aceasta sesizare in legatura cu asa-zisul targ de Martisor de la Piata Romana, acea insiruire de tarabe de pe trotuarul de la Coloane, care face ca-n perioada premergatoare Sarbatorii, dar si in timpul ei, traficul pietonal din zona sa fie un adevarat haos. Este un fel de Dragonul Rosu aterizat in mijlocul orasului. Iar comerciantii nu au case de marcat, deci in toata aceasta harababura fara sens m-am intrebat, ca cetatean al orasului Bucuresti care a avut zilnic drum pe acolo, cine permite asa ceva si de ce.

Cu ocazia Craciunului, cand am mai facut o asemenea sesizare, Primaria Sectorului 1 care mi-a spus, citez: “competenta de aprobare a evenimentelor social-culturale si expozitionale in acea zona revine Comisiilor de Specialitate care functioneaza in subordinea Primarului General al Capitalei, respectiv Comisia Tehnica pentru Sistematizarea Circulatiei si Comisia de Ordine Publica. Organizarea oricaror targuri in acea zona se face in baza unui Protocol incheiat intre un ONG sau o Societate Comerciala cu Primarul General la propunerea Secretariatului General al Municipiului Bucuresti si cu avizul Comisiilor de Specialitate”, adica al dvs.

In contextul multor “comitete si comitii” specifice administratiei publice din Romania, am gasit contactele dvs. si in incercarea de a afla, dar si de a preveni existenta unor targuri asemanatoare pe viitor , doresc sa aflu urmatoarele, va rog:

1. Cum se poate incadra un targ care blocheaza circulatia pietonala in centrul orasului in sintagma “eveniment social-cultural si expozitional”?

2. Care este beneficiul aprobarii unui asemenea targ in conditiile in care, repet, blocheaza un segment de circulatie pietonal iar comertul, in lipsa caselor de marcat, se face fraudulos?

3. In baza caror considerente ati aprobat existenta unui astfel de targ?

4. Care este ONG-ul sau societatea comerciala cu care Primarul General a incheiat protocolul?

Astept cu interes raspunsurile dvs.

O zi buna!

De asemenea, puteţi trimite textul aici. Haideţi, mai avem doar două săptămâni să ne salvăm!

0 comment

You may also like

0 comment

Smilla February 18, 2012 - 4:54 pm

Chiar azi pe realitatea tv se caina o reportera ca anul trecut era plin de martisoare in piata romana si vezi-doamne, anul asta inca n-au aparut. Si m-am gandit la tine 🙂

Reply
Andreea February 18, 2012 - 5:12 pm

saracuta!

Reply
Cosmin February 21, 2012 - 12:47 pm

Bun asa. Dar vin si zic > Piata Unirii ce are? Nu ma refer la pseudo-parcul din mijloc, ci la trotuarul ala amarat care duce inspre tramvaiul 32. Acolo e targ tot anul, vin tiganii de pe Rahova sa dea cu amanuntul oje si chiloti si batiste si banane si plastice si tot felul. Vine politia duminica sa ii amendeze, da probabil ca se inteleg la spaga. Oricum, problema are radacini istorice > http://www.rezistenta.net/2009/02/podul-rahova.html > “La inceput de secol 20, Splaiul Dambovitei era deja loc de promenada, dar si de comert, pentru unii negustori care nu vindeau in Piata Mare la Hale. Dambovita canalizata avea malurile verzi, iar pe margine fusesera montate balustrade elegante.”

Piata Romana e fara traditie, e doar “capitalism” fara suflet. Macar astia de la Unirii duc mostenirea mai departe 🙂

O sa inchei zicand ca am avut un deja-vu comentand acum, aici 🙂

Reply
Andreea February 21, 2012 - 12:52 pm

pe la Unirea nu prea trec, deci nu stiu ce e acolo. oricum azi dimineata m-a pus necuratul s-o iau pe la romana, zic sa schimb traseul spre werk, si corturile sunt deja instalate, e o harababura, mdeah. agree cu deja-vu-ul. si eu il am. lol cu referinta 🙂

Reply
Cosmin February 21, 2012 - 12:58 pm

Egoisto! Intrebare – pe unde trec mai multi pietoni, pe la Romana sau pe la Unirii? Sau pe la Universitate?

Reply
Andreea February 21, 2012 - 1:01 pm

nu stiu. pot sa banuiesc ca unirea ca-i nod de metrou si acolo vin mijloace de transport din toate partile. ideea mea legata de p-ta romana este ca trotuarul de la coloane e impracticabil. de fapt de la coloane pana prin fata la mcdonald’s. si arata URAAAAAAT!

Reply
Cosmin February 21, 2012 - 1:06 pm

Nici eu nu stiu, dar Primaria pe care o petitionezi sigur ar trebui sa stie 🙂 Eu am inteles ideea ta, si cred ca si tu pe a mea > sunt mai multe trotuare impracticabile din cauza comertului asta necivilizat – Unirii, Universitate, Obor, cum ar zice Pall Mall – “wherever particular people congregate”.

De fapt discutia e si putin alta, vrem sa ne civilizam sau sa taiem porcul in curte in continuare? Ca pan’ la urma asta e farmecul Romaniei pt. strainezi, mixul asta tare ciudat de kitsch cu bici si brau popular.

Eu mi-as dori tare mult sa actualizezi propunerea ta de scrisorica sa includa si alte zone in care pietonul e defavorizat 😀

Stiu cum e la Romana, si crede-ma, la Unirii e la fel de groaznic.

Reply
Andreea February 21, 2012 - 1:13 pm

uit mereu ca o discutie cu tine are potentialul clar sa fie neverending! :p in curtea lui, omul sa faca ce vrea. pe strada, vreau loc sa trec ca d-aia e spatiu comun. na 🙂

nu vrei sa ne vedem si sa vorbim despre toate astea? 🙂

cat despre propunerea mea, actualizeaz-o tu. pmb nu ia in serios problema asta. ultimul raspuns a fost ca spatiul de miscare e suficient, deci corturile nu impiedica traficul pietonal, si mi-a dat niste cifre acolo care sa justifice cum ca e ok, so…

Reply
Cosmin February 21, 2012 - 1:15 pm

O sa ne vedem cand timpul este corect :))

Reply
Andreea February 21, 2012 - 1:16 pm

=)))

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: