Pisica lui Dalai Lama

by Andreea Vasile

Fiecare om își dorește să fie fericit și să evite suferința. Evitarea suferinței este un obiectiv al oricărei ființe vii. Asta spune, pe scurt, budismul și este poate cea mai importantă învățătură pe care s-o ținem minte. Plecând de la această idee, scriitorul David Miche (care e, de altfel, speaker, trainer și alte denumiri cumva pompoase, pe care nu le mai menționez aici) a scris o trilogie foarte frumoasă care are ca personaj central pe PSS. Cine e PSS? Pisica Sfinției Sale. Pisica lui Dalai Lama.

cat 1

Pisica lui Dalai Lama” este primul volum al trilogiei care e tradusă și-n română la editura Atman și pe care l-am citit în două zile pentru că povestea e atât de frumoasă. Pe scurt, un pui de pisică din Delhi, care abia se mai ține pe picioare, e cumpărat de la doi copii care vor să facă cu orice preț un ban de către Dalai Lama, în timp ce acesta trecea prin capitala Indiei, în drum spre reședința sa din Dharmasala, după ce tocmai terminase un turneu în America.

cat

Pisica, care primește mai multe nume printre care Rinpoche sau Leu de Zăpadă, în funcție de oamenii cu care interacționează, este cea care ne spune povestea: prin ochii ei înțelegem cine e Dalai Lama, de ce budismul e o filosofie pentru toți oamenii și cine-i calcă pragul maestrului în casa sa din Dharmasala. Învățăturile lui Dalai Lama sunt relatate de pisică prin prisma propriilor experiențe și astfel cartea devine plăcută și ușor de înțeles, atingându-se astfel obiectivul principal al autorului, acela de-a ne face să înțelegem de ce și nouă ne poate fi utilă învățătura budistă.

dalai lama binecuvanteaza o pisica

Și al doilea volum al trilogiei, ”Arta de a toarce”, a fost tradusă în română și urmează să o cumpăr și pe aceea. Ultima parte, ”Puterea mieunatului”, nu a apărut încă în română. În engleză, titlul cărții e ”The power of meow„. David Michie trăiește în prezent în Australia, deși e originar din Zimbabwe. PSS are și pagină de Facebook. David Miche mai are tradusă în română cartea ”Magicianul din Lhasa”. Toate cărțile traduse în română ale lui Michie au apărut la editura Atman.

2 comments

You may also like

2 comments

Cele mai frumoase 30 de cărți de dăruit de Crăciun pentru iubit, prietene, părinți, socri, copii, adolescenți și Secret Santa - Inoza December 11, 2017 - 2:26 pm

[…] O pisică jigărită ajunge din Delhi tocmai în reședința lui Dalai Lama. Prin ochii ei (care e naratoarea cărții) ajungem să înțelegem cine e cu adevărat Dalai Lama, care sunt principiile budismului și cum ne poate ajuta această filosofie și pe noi. E parte a unei trilogii, care mai include și Pisica lui Dalai Lama și Arta de a Toarce și Pisica lui Dalai Lama și puterea lui Miau. O recenzie a cărții găsiți și pe blogul Andreei Vasile. […]

Reply
Oana Manulescu October 24, 2018 - 2:52 pm

Am cumparat-o anul trecut, cand am luat versiunea in engleza pentru o sefa de a noastra. buddhista si mare iubitoare de pisici… apoi am luat versiunea in romana… si, inca nu am ajuns sa citesc decat cate o pagina-doua… pentru ca au citit-o pe rand toti colegii mei, apoi prieteni si mai ales prietene… acum, stau la rand sa o citesc si eu… poate curand…e nemaipomenita!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: