Popularitatea sporturilor de anduranță

by Andreea Vasile

Ce-s, foarte pe scurt, sporturile de anduranță? Păi, așa cum îi zice și numele, se referă la un efort fizic intens pe o durată lungă de timp. Cam asta ar fi ideea! Maratonul, ultramaratonul, triatlonul, curse în cele mai calde zone din lume, curse în cele mai friguroase zone din lume, în care disciplinele sunt amestecate uneori între ele pentru diversitatea efortului și al factorului WOW (vezi, de pildă, triatlonul – înot, biclă, alergare), toate sunt variațiuni pe aceeași temă.

În România, maratonul, ultramaratonul și triatlonul sunt printre cele mai vizibile categorii din sporturile de anduranță și la popularizarea lor au ajutat atât cursele de gen de la noi (Campionatul Național de Triatlon de la Oradea sau Marathon 7500, considerată cea mai dură cursă de trail running din România, 90 km prin munții țării și-un traseu cu 7500 m diferență pozitivă de altitudine), cât și performanțele unora dintre sportivi (Roșu, Tănase și Ușeriu la Cercul Polar, Roșu și Canalul Mânecii, Baractaru și Ironman Kona).

Ce seduce cel mai mult la sporturile astea? În opinia mea, faptul că mulți dintre atleții care au obținut performanțe în sporturile de anduranță sunt oameni obișnuiți, fără vreun trecut predominant sportiv, care, la un moment dat, și-au pus în cap s-o facă și p-asta. Mai mult, statisticile au arătat în repetate rânduri că majoritatea dintre ei se apucă de sporturile de anduranță după vârsta de 30 – 35 de ani (o explicație ar fi și că aceste sporturi sunt costisitoare – echipament, pregătire, nutriție; probabil cel mai scump dintre ele e triatlonul dacă stau să mă gândesc numai la faptul că ai nevoie de un neopren foarte bun când înoți și de o bicicletă super perfomantă care, adesea, ajunge la zeci de mii de euro, pentru cine-și permite).

IMG_1642

Cu toate astea, faptul că un neica nimeni poate apărea la startul unei astfel de competiții și-o poate câștiga e un argument care îi cucerește pe mulți (e suficient să citești biografii ale triatloniștilor care au apărut în România la editura Preda Publishing ca să înțelegi ce-ți zic; copii din familii sărace, foști angajați ai guvernului britanic, muncitori sau casnici, există exemple variate de oameni care și-au spus într-o zi ”pot să fac asta”).

Însă nu e suficient să-ți dorești! Chiar dacă performanțele altora te inspiră să crezi că poți să faci asta, trebuie să ai în vedere că sporturile de anduranță sunt demersuri extreme pentru minte și corp și că ai nevoie de o pregătire extraordinară pe toate planurile ca să ajungi să faci așa ceva. Mi-a plăcut mult mesajul lui Tibi Ușeriu odată ajuns pe aeroportul din Cluj după 6633 Ultra când a declarat că el nu se consideră sportiv, ci doar un om care-a făcut ceva greu, că nu ar mai repeta experiența fiindcă riscurile sunt imense și că, în ansamblu, a fost un om cu multă determinare, pregătire și noroc, de ce nu, ca să termine cursa și, mai ales, să termine primul.

run.jpg

Pe scurt, citit printre rânduri, mesajul lui era că deși mulți îi consideră pe cei care fac asta supraoameni, și pentru ei riscurile sunt la fel de prezente din cauza faptului că se supun unor condiții foarte grele care le stresează corpul și mintea. Și asta e cu atât mai mult de ținut minte cu cât majoritatea dintre noi, cei ce facem poate sporturi de anduranță la nivel de amatori, adăugăm acest stres unei vieți și-așa pline: loc de muncă, familie, prieteni.

Ca pasionată de aceste sporturi, mai ales din poziția de observator, mă încântă orice performanță în concursuri pe care le găsesc ”diabolice”, însă am mereu în minte că, într-un fel sau altul, oamenii aceștia, mai ales cei care nu vin dintr-un background sportiv, sunt mereu într-o zonă mare de risc din cauza efortului extrem.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: