Mon Cabaret Noir și povestea Anitei Berber

by Andreea Vasile

Mon Cabaret Noir. În Berlinul anilor 1920, Anita Beber, dansatoare de cabaret, e determinată să lase pe toată lumea gură-cască. Deși e foarte tânără, are numai 16 ani când începe să danseze în cluburile de noapte, știe cu siguranță un lucru: oamenii sunt plictisitori, viața e o repetiție monotonă și ea nu poate să suporte toate astea. Are nevoie de culoare, de diversitate, de entuziasm.

În plus, tocmai s-a încheiat Primul Război Mondial și, în fața morții, viața ți se arată mai frumoasă ca oricând, vrei s-o trăiești din plin, nu e nicio clipă de pierdut. Aceasta este, pe scurt, tema spectacolului ”Mon Cabaret Noir” pe care l-am văzut sâmbătă seara la Teatrelli, datorită mamei, care luase bilete cu vreo lună în urmă, așa că am mers cu ea. Tot ce știam despre spectacolul ăsta e că e realizat de Răzvan Mazilu, pe care însă îl mai văzusem cu ani în urmă într-un alt spectacol la Odeon, al cărui nume însă nu mi-l mai amintesc.

foto1

Vreau să iubesc și să fiu iubită”, spune, când și când, Anita Berber. Tânăra care scandalizează Europa și Orientul cu numerele din turneele sale vrea parcă să testeze nu doar limitele celorlalți, dar poate să și găsească cu această ocazie pe omul, femeie sau bărbat, care, în ciuda firii ei exuberante, provocatoare și spontane, s-o accepte așa cum este.

Dependentă de droguri puternice și alcool, Anita Berber poate pune creativitatea ei nemărginită și lipsa de inhibiții și pe seama acestora. Mai mult decât o femeie care vrea cu orice fel să provoace, acțiunile ei pot fi văzute ca rezultat al stimulentelor fără de care nu poate să trăiască.

Anita Berber iubește deopotrivă femeile și bărbații, pentru ea oamenii sunt oameni și, așa cum ni se spune din descrierea spectacolului, Berlinul anilor 1920, pe fondul proaspăt încheiatului război, n-are timp de pierdut: orice este permis. În plus, din cauza tuberculozei, de care, la 29 de ani, va muri și Anita Berber într-un spital din cartierul Kreuzberg, oamenii acelor vremuri mor devreme, media de vârstă fiind de 30-35 de ani.

foto4

Viața incitantă a tinerei crescută de bunică, ce-și face debutul în viața de noapte a Berlinului la numai 16 ani, e redată cu multă culoare de Răzvan Mazilu în spectacolul ”Mon Cabaret Noir”. Alături de el, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Ilona Brezoianu și Diana Anca Florescu, actrițe foarte bune și frumoase, întruchipează diferite laturi ale personalității Anitei Berber.

Mi-a plăcut foarte mult calitatea spectacolului: recuzita modernă și nouă, costume bine realizate și frumoase, machiaje spectaculoase. Am simțit cu adevărat că iau parte la un show realizat în anul 2016, ceea ce e mare lucru, pentru că în majoritatea spectacolelor pe care le-am văzut anul trecut, sentimenul a fost, adesea, că totul e încremenit într-o altă epocă. Cine mai ține pasul cu anul în care suntem și, deci, cu ce am văzut la Teatrelli este unteatru, locul în care am fost cel mai mult anul trecut pentru spectacole de teatru și concerte.

foto-3

Vă recomand așadar să nu ratați ”Mon Cabaret Noir” pentru o experiență incitantă, veselă, care stârnește curiozitatea și imaginația.

Eu, cu siguranță, am să merg să-l mai văd o dată.

Fotografiile pe care le-am folosit au fost realizate de Cristian Munteanu

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: