Povestea unei exclusivităţi: întâlnirea cu Eva Gabrielsson, fosta parteneră de viaţă a lui Stieg Larsson

by Andreea Vasile

Cu Eva Gabrielsson la Stockholm pe 18 iulie 2011

Încă din luna martie ştiam că în iulie voi fi la Stockholm cu ocazia zilei mele de naştere. Aşa mi-a venit ideea interviului cu Eva Gabrielsson, fosta parteneră de viaţă a lui Stieg Larsson, jurnalist şi autor al trilogiei “Millennium”, care s-a vândut în lume în peste 60 de milioane de exemplare şi numărul continuă să crească. Mai mult, după producţiile cinematografice suedeze, în această toamnă va apărea producţia americană cu Daniel Craig în rolul lui Mikael Blomkvist, unul dintre personajele principale ale trilogiei.

*

La vremea respectivă nu ştiam că editura Trei urma să traducă în română cartea Evei Gabrielsson, “Millennium, Stieg şi eu”, o autobiografie a femeii care a stat lângă Stieg Larsson timp de 32 de ani şi care cuprinde, pe lângă informaţii despre cuplul format din cei doi, şi lămuriri despre trilogia “Millennium”, pe care fanii le vor găsi interesante şi utile. Cartea ei poate fi considerată o exegeză a lucrării lui.

Astfel, am scris un e-mail la Institutul Cultural Român de la Stockholm şi am explicat că sunt interesată să iau legătura cu Eva Gabrielsson pentru un interviu. Dan Shafran, directorul institutului de la Stockholm, mi-a dat contactul agentei Evei Gabrielsson şi, până azi, cred că reuşita mea i se datorează. Cu dumnealui am schimbat doar două mailuri în toată această perioadă.

I-am trimis mailul agentei Evei Gabrielsson.

După 2 săptămâni, în inbox mă aştepta răspuns de la Eva care mă invita să ne vedem pe 18 iulie, ziua în care aveam să părăsesc Stockholmul după scurta vacanţă. A fost una dintre cele mai fericite zile!

Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât povestea “Millennium”, cu Stieg Larsson, Eva Gabrielsson şi familia Larsson în roluri principale, a căpătat dimensiuni dramatice, demne de un roman, după moartea autorului. Stieg Larsson a murit la 50 de ani din cauza unui infarct după ce abia predase primele trei manuscrise dintr-o lucrare pe care şi-o propusese titanică, 10 volume. Toate aceste ingrediente au transformat o carte şi pe autorul ei în fenomen, iar acesta a fost pe larg dezbătut, din varii unghiuri, de publicaţii internaţionale de top ca New York Times, Daily Mail, Harper’s Bazaar, New Yorker, L.A.Times, Guardian, Huffington Post and many more. Să pot să mă alătur acestor nume cu un material în exclusivitate şi la prima mână pentru România este o reuşită personală cu care mă mândresc.

Pe 18 iulie, la 10.00 dimineaţa, m-am întâlnit cu Eva Gabrielsson în cartierul în care se află firma de arhitectură la care lucrează.

” Pe 9 noiembrie 2011 se împlinesc 7 ani de când Evei Gabrielsson îi e dor de Stieg Larsson, autorul trilogiei „Millennium”, care a murit din cauza unui infarct la vârsta de 50 de ani şi fostul partener de viaţă. Vorbeşte despre el cu candoare şi însufleţire ca şi când urmează să-l reîntâlnească acasă, pe canapeaua pe care îşi povesteau, în fiecare seară, întâmplările de peste zi. M-am întâlnit cu Eva Gabrielsson la Stockholm încercând să aflu cine e ea, cine a fost Stieg Larsson şi cine au fost ei împreună. ”

Aşa începe povestea de 3 pagini pe care ţi-am pregătit-o în numărul de septembrie al Tabu, revistă care iese pe piaţă la începutul săptămânii. Dacă eşti fan “Millennium” sau doar ai auzit de carte, asta este o şansă de-a afla de la un jurnalist român care este istoria.

Până atunci, te invit să citeşti un interviu cu Eva pe care l-am făcut în afara materialului pentru Tabu. Este un interviu în limba engleză despre ce anume a însemnat jurnalismul în viaţa lui Stieg Larsson.

Îl găseşti aici.

0 comment

You may also like

0 comment

septembrie 2011 « P o l i c i e r September 16, 2011 - 3:03 pm

[…] să o intervieveze pe Eva Gabrielsson la Stockholm, Andreea Vasile aminteşte pe blogul ei, în Povestea unei exclusivităţi. Tot acolo există şi o simpatică fotografie. Editoarea de la ‹Tabu› a mai abordat un subiect […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: