Poveştile de lângă casă

by Andreea Vasile

“Să nu dai din casă” este sintagma care anunţă că un adevăr important nu trebuie spus, că o informaţie rămâne între tine şi mine şi că ea nu va ajunge niciodată la urechi străine de ale noastre. Dar, câteodată, “să nu dai din casă” poate să însemne chiar asta, să nu spui mai departe de casa ta. Şi cu îndemnul ăsta am crescut, de multe ori pe bună dreptate, dar nu este aici momentul să împărtăşesc din aceste lucruri, nu încă. Cu toate acestea, săptămâna trecută am spus o poveste din casă.

*

În fiecare an, de Crăciun sau cu ocazia altor sărbători ori aniversări, familia arată cam la fel: părinţi, veri, unchi, mătuşi, bunici, care-i mai avem şi ne bucurăm de ei. Cu noi încă se strânge la masă doamna Ecaterina Chiriac, bunica verilor mei, care la 78 de ani, se înţelege, este o tolbă cu amintiri şi istorii care merită repetate chiar dacă, până atunci, le vei mai fi ascultat de nenumărate ori. Însă par ca nişte legende, atât de amuzante sau incredibile de crezut, că vrei să le asculţi iar şi iar.

*

Doamna Ecaterina Chiriac a lucrat, timp de 38 de ani, ca bufetier la Lido, Dorobanţi şi Casa Oamenilor de Ştiinţă. A văzut şi a servit actori şi scriitori ai vremii, boema bucureşteană pentru care şpriţul era un pretext de a fi încontinuu sub lumina reflectoarelor, o scenă în spatele scenei pe care îşi exersau spiritul artistic inspiraţi de … paharul de vorbă.

*

Aşa că atunci când în redacţie s-a ales tema pentru emisiunea de cultură, Digicult, doamna Ecaterina Chiriac a devenit imediat personaj. Bine, nu chiar imediat, căci îmi scăpase că un om aşa apropiat de mine poate să fie într-un material la televizor şi se întâmplă des, pentru orice formă de jurnalism, să simţi că un anume personaj este perfect pentru povestea ta, dar din cauza apropierii ca relaţie ţi se pare că mintea îţi joacă feste şi că alegerea respectivă este ori pripită, ori simplă comoditate ca să nu cauţi altceva mai departe.

*

Pe doamna Ecaterina Chiriac am sunat-o cumva în ceasul al 12-lea şi iniţial mi-a spus că îmi povesteşte despre ce vreau, dar…la telefon. I-am zis direct că dacă nu vorbeşte cu mine în faţa camerei, mă dau afară de la muncă. M-a primit a doua zi.

*

Azi, de la ora 14.30, îi puteţi asculta poveştile la emisiunea Digicult pe Digi24. Dacă nu aveţi postul pe TV, puteţi urmări emisiunea pe on-line.

Până atunci, aici puteţi vedea promo-ul emisiunii de azi.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: