Precizie

by Andreea Vasile

Precizia cu care fac anumite acțiuni mă face să mă simt ca I Robot

Sunt o tipă disciplinată. Câteodată cu o nuanță de obsesivitate compulsivă: nu-mi place să las vasele nespălate după ce mănânc, nu-mi place să țin hainele aruncate pe scaun sau pe pat după ce le dezbrac, ci le așez înapoi în dulap sau le fac vânt în coșul cu rufe după caz, nu-mi place să port același tricou două zile la rând și nici perechea de chiloți, nu-mi place să las apa pe jos în baie după ce fac duș și, acum, că am început să enumăr toate astea, îmi dau seama că sunt mult mai multe situațiile care mă indispun în ceea ce privește ordinea și rememorându-le nu pot decât să spun: mulțumesc, mamă, pentru greaua moștenire! Sigur, mama, citind acum postul ăsta o să-și spună că m-a învățat de bine, ce e rău în a fi ordonat, dar, mamă, crede-mă, chestia asta este o povară, este chinuitoare și făcând toate astea mă proiectez drept o bătrână tipicară cu multe de bifat în fiecare dimineață, ca să fie ordine, ca să las lucrurile în ordine de parcă la Judecata de Apoi, de-o fi ceva de genul ăsta la urmă, voi primi puncte în funcție de cât de bine am știut să las lucrurile în urma mea.

*

Zilele trecute am pus pe foaie ordinea în care fac lucrurile dimineața: mă trezesc, îmi caut ciorapii sub plapumă (noaptea, după ce m-am încălzit, îi dau jos), îi pun în picioare, mă spăl pe față, mă duc la bucătărie, îmi fac iaurt cu cereale, îmi pun cafeaua la făcut, gust din cereale în timp ce aștept apa să fiarbă, când a fiert, torn apa peste două lingurițe de cafea instant și două pastile de îndulcitor, apoi mă duc în cameră unde termin de mâncat cerealele, apoi încep să beau cafeaua proces pe care îl întrerup cu momentul în care îmi iau pastila de echinaceea cu apa și continui să văd ce-a mai scris lumea pe Facebook, în cele din urmă fac duș, mă învelesc în prosop, în cameră mă dau cu cremă, mă îmbrac, apoi mă machiez și îmi fac părul, la urmă mă parfumez și-mi pun bijuteriile, îmi fac ghiozdanul, mă mai învârt pe la oglindă de câteva ori și ies din casă.

*

Azi de dimineață m-am trezit și-am făcut lucrurile astea. M-am uitat pe listă după ce am ieșit din casă. Le-am făcut în ordinea de pe listă. M-am întristat, ce plictisitoare sunt, așa că am venit la serviciu pe alt drum ca să schimb rutina. În plus, după patru luni de dietă Dukan cu 11 kilograme slăbite, am decis să schimb și modul de alimentație, voi renunța la carne și voi încerca dieta raw vegan că simt că mi s-ar potrivi. Așa că în drum spre casă mi-am luat ulei presat la rece și semințe de tot felul și încep transformarea treptat că mai am carne în frigider, și ouă, și lapte și vreau să le termin. Deși la iaurtul de dimineață n-aș vrea să renunț deocamdată.

*

Cu atâtea obișnuințe în spate, mă forțez să fac lucruri noi, să spun oamenilor ceea ce în mod normal nu le-aș spune, câteodată sunt așa plictisită de mine cu toate reflexele astea de purtare că îmi vine să mă iau de guler și să mă așez în cele mai tâmpite situații numai ca să-mi spun: vezi băi că ești în stare și de altceva?

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: