Prima mea carte

by Andreea Vasile

carte

Azi este Ziua Internaţională a Cărţii.

*

Eram în clasa a 9-a când am început să citesc. Motivul a fost simplu: eram îndrăgostită de un tip dintr-a 12-a care, pe deasupra, era olimpic la filosofie şi fiul directoarei liceului la acea vreme. Nu mai ţin minte ce carte am citit ca să-i intru în graţii, dar ştiu că de atunci nu m-am mai oprit. Am continuat să citesc pentru că mi-a plăcut, pentru că am dat de autori şi cărţi pe care nu i-am mai putut lăsa din mână, pentru că în paginile alea am găsit confirmări, dar şi perspective noi, pentru că o carte bună a fost mereu mai uşor de întâlnit decât un om bun şi, de multe ori, o companie cu mult mai plăcută.

*

Azi nu mai am nevoie de răspunsuri din altă parte. În mine le găsesc pe majoritatea, dar treaba asta vine odată cu anii. Însă citesc în continuare pentru că îmi place să ştiu ce-şi imaginează alţii sau ce trăiesc alţii, ce au învăţat ei trecând prin anumite experienţe şi ce am învăţat eu, dacă se întâmplă să fi trăit lucruri asemănătoare.

*

A fost poate o vreme în care aş fi zis în stânga şi-n dreapta cât e de important să citeşti, la fel cum alţii militează pentru multe alte lucruri. Dar azi nu-mi mai vine să fac asta. Oricum, fiecare face lucrurile pe care le face pentru că simte în el că e momentul, că e un context care-l împinge într-acolo, că nici o decizie n-are legătură cu vreo campanie naţională de deşteptare prin lectură sau alte asemenea lucruri. Prietenii mei sunt oameni care citesc şi, în general, prin mijloacele de transport văd mereu indivizi care răsfoiesc pagini. Nu ştiu dacă numărul e mare ori mic şi nici nu prea contează. Românii au aşa, un fel de obsesie, că eşti deştept numai dacă eşti cu nasul în cărţi. Însă există atâtea moduri prin care poţi fi inteligent fără să te intereseze cartea şi e în regulă să fie aşa.

*

Şi, apropo de carte, un eveniment frumos va avea loc diseară în centrul Bucureştiului, pe Lipscani, Noaptea Cărţilor Deschise.

0 comment

You may also like

0 comment

ina April 23, 2013 - 12:19 pm

Am crezut ca era vorba de prima carte scrisa de tine!

Reply
Andreea April 24, 2013 - 6:22 am

Inca nu am ce sa spun lumii. Deocamdata bag la cap ce vad. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: