Protecţia copilului

by Andreea Vasile

Marţi şi miercuri vor fi două zile intense

La invitaţia Hope and Homes for Children România voi pleca mâine la Bacău (marţi, 8 noiembrie), împreună cu alţi jurnalişti (abia aştept să le cunosc personal pe Simona Tache şi pe Oana Sandu, dar şi pe restul) ca să facem teren, timp de 2 zile, pe subiectul sistemului de protecţie a copilului în România.

*

ONG britanic, aflat în România din 2011, HHC are ca obiectiv principal închiderea instituțiilor de tip vechi pentru copii. În ansamblu, programele lor urmăresc înlocuirea sistemului instituțional de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial, deoarece atașamentul, atenția individuală, iubirea și stimularea sunt esențiale pentru fiecare copil.

*

La începutul anului, HHC şi ARK (Absolute Return for Kids) au lansat unul dintre cele mai importante parteneriate româno-britanice în domeniul protecţiei copilului din România, cu obiective pe următorii 4 ani. Astfel, HHC şi ARK vor preveni intrarea în sistem a 6000 de copii, vor ajuta 800 de copii să părăsească instituţiile şi vor îmbunătăţi calitatea îngrijirii a 7000 de copii aflaţi azi în grija statului.

*

În prezent, România are 40.000 de copii lăsaţi în grija statului, dar progresul e semnificativ pentru că în urmă cu 10 ani numărul de copii aflaţi în grija statului era de peste 100.000. Astfel, România este una dintre ţările cu cea mai mare rată a abandonului din Europa, un copil fiind abandonat în maternitate la fiecare 6 ore.

*

Cred că aceste 2 zile vor reprezenta un puternic reality-check cu atât mai mult cu cât vom vedea toate straturile sistemului: vom vorbi cu copiii şi personalul unor instituţii de tip orfelinat (adică ceea ce HHC încearcă să închidă), vom vizita şantiere unde în prezent se construiesc case de tip familial, vom vizita copii care au fost reintegraţi în familiile naturale sau plasaţi la asistenţi maternali, ne vom întâlni cu directori din conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Bacău şi vom înţelege mai bine în ce constau programele HHC de prevenire a abandonului familial.

*

Iniţiativa HHC se întâmplă peste tot în lume, jurnalişti de pretutindeni luând parte la genul acesta de muncă de teren. Mai jos puteţi vedea ce a făcut o jurnalistă din Marea Britanie după o vizită în Rwanda împreună cu HHC.

*

Sper să ajut şi să pot face mai bine înţeleasă această problemă în România mai ales că interesul pe care-l am pentru subiecte sociale mă face să fiu super alertă şi cu o extra doză de adrenaline rush.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: