Protectie si paza

by Andreea

BGS

Orasul e plin de servicii de protectie si paza private. Unde lucreaza toti baietii astia? Pentru cine?

La Dorobanti, de unde iau in fiecare zi autobuzul ca sa ma duc spre centru, e o masina de la BGS in care doi baieti privesc mereu in oglinda retrovizoare. Cateodata sunt pe langa masina. Alta data stau la sueta cu politistul comunitar care pazeste parculetul de langa liceul Caragiale [intr-un post viitor voi reveni cu o analiza detaliata vizavi de necesitatea (sau nu) paznicilor in parcuri]. Ce fac de fapt acesti baieti toata ziua?

BGS e un brand cunoscut. Stiu ca, de exemplu, daca in tara e vizita oficiala a vreunui inalt demnitar, SPP-ul poate sa apeleze la asemenea servicii de paza si protectie pentru mai multa siguranta. Adesea o face. De multe ori, in serviciile de protectie si paza private lucreaza oameni care anterior vor fi fost in serviciile de protectie si paza de la stat. Sigur, ma refer la cei care ocupa functii de strategie, nu pe cel al unui simplu pion pus sa pazeasca o clinica de chirurgie estetica [da, am vazut si asa ceva].

La un simplu Google, numai in Bucuresti sunt peste 50 de astfel de firme. E adevarat ca, de la o vreme, nu prea mai vad cladirile cand trec pe langa ele, ci ii vad pe cei care le pazesc. Micii “bodyguarzi” sfrijiti care se-ascund prin supermarketuri si farmacii si banci, uitandu-se cu privirea alerta dupa tine, nu carecumva sa rateze infractorul. Paznici peste tot, majoritatea fara sens, atat de slabi, si de neajutorati, si apasati de cu totul alte probleme decat securitatea locului pe care cu vigilenta prefacuta il “apara”. Oameni care de nevoie ajung sa-si indese dosurile pe-un scaun 12 ore pe zi, oameni care la fel de bine ar putea sa nu existe. Uite ca, pana la urma, mi-am explicat oarecum prezenta atator firme de paza prin numarul de paznici pe care il vad peste tot.

Si totusi, baietii de la BGS, si nu numai, care stau in masini toata ziua, ce fac de fapt, ce asteapta?

10 comments

You may also like

10 comments

Corina November 6, 2009 - 7:29 am

Cred ca tu stii mai bine si il poti intreba pe tatal tau, dar BGS sunt extrem de puternici, cel putin in Bucuresti. Am auzit, din interior, cateva legende incredibile apropo de faptul ca sunt zone in Bucuresti unde politia nu are nicio autoritate si BGS e stat in stat (normele lor sunt mult mai relaxate decat cele ale politiei, etc)… sunt zone pe la noi prin capitala unde se practica taxe de protectie, exproprieri abuzive, lucruri urate. Si baietii de la BGS sunt acolo sa asigure spatele pentru astea. Exista poligoane ale politiei romane unde BGS-ul fac cot la cot antrenament cu politia, aceleasi echipamente, aceleasi protocoale de comunicare, etc. Aproape inspaimantator avand in vedere definitia clasica a statului ca acea structura care are monopol legitim asupra violentei/ coercitiei. Deci da, baietii de la BGS fac multe, chiar daca nu vizibile 🙂

Reply
Cosmin November 6, 2009 - 10:40 am

Stiu de la unchimiu care are firma cu chestii valoroase p-acolo care trebuiesc pazite [deh, Rahova] si a renuntat la portar si a facut contract cu o firma de gen. Interventie rapida in caz de, sunt mereu pe zona [ma rog, noaptea dorm in masina dar asta e, daca suna alarma suna]. Si sunt mai ieftini decat sa tii un paznic.

😉

Reply
stefan November 16, 2009 - 12:00 pm

sunt mai ieftini decat un paznic dintr-un motiv simplu: pentru ca e ilegal sa ai ca paznic un necalificat care sa stea acolo si sa poata suna la politie daca iti fura unii din curte. trebuie sa ii faci 3 luni de training, cu un numar select de firme acreditate. e destul de tare jmecheria. politia te amendeaza daca cineva iti fura din curte si nu ai contract cu o firma de paza sau nu ai paznici “autorizati” in urma trainingului.
e o gluma legislatia si enforcementul pazei si protectiei, scenografiata delicat de fosti securisti si militieni.
but then again, eu unu nu imi dau seama de ce ar fi normal sa ma astept la altceva.

Reply
Andreea November 16, 2009 - 12:09 pm

politia te amendeaza daca cineva iti fura din curte si nu ai contract cu o firma de paza sau nu ai paznici “autorizati” in urma trainingului —> lol. serios? de unde aflu mai multe despre asta?

e o gluma legislatia si enforcementul pazei si protectiei, scenografiata delicat de fosti securisti si militieni —> cum adica?

Hai ca din povestea asta se poate naste un subiect interesant.

Reply
stefan November 16, 2009 - 12:11 pm

iti povestesc miercuri.

Reply
claudiu July 21, 2010 - 4:31 pm

buna ! baietii aia de ii vezi tu mereu ca stau in masini .. si se uita nush pe unde.. baietii aia nu sunt paznici….sunt de pe interventie, luptatori..cand li se da alarma pornesc masina si pleaca.. si nu stau degeaba.. mai expusi sunt ei la riscuri decat paznicii de i vezi pe la cladiri .. de ex> ai sistem de alarma de la bgs/rpg/cobra..caprat cum scrie in blogul tau.. iti sparge hotu casa.. se da alarma si baietii ajung imediat la tine !

Si mai citeam aici pe blog ca sunt 10 milioane de firme de paza.. ok .. si mai multe sunt .. care e problema? eu vad un lucru bun in treaba asta.. 1. nu sunt platiti din banii statului se autofinanteaza integral.. si poi 2. creaza noi locuri de munca( pt sfrijiti cum zici tu )! Numai bine

Reply
vladcelgroaznic January 24, 2012 - 8:42 am

Baietii astia se ocupa si de proxenetism, protectia traficantilor de droguri, intimidari, “recuperari”, samd.

Sa-i adaugam si pe cei din SPIR, DPIR, SIAS, antitero de la SRI, Jandarmerie, SPP, etc, Politia Locala (ca si astia si-au tras divizie de interventii), samd, si deja am impresia ca Sparta era un stat de pictori, filozofi si epicureeni pe langa Romania zilelor noastre!

Reply
MASCATI (2) | Vlad Cel Groaznic January 24, 2012 - 8:44 am

[…] Si altii se intreaba acelasi lucru: https://andreeavasile.ro/2009/11/06/protectie-si-paza/ […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: