Protecție

by Andreea Vasile

Când începi să construiești în tine omul ăla curat, bun și curajos, înțelegi că în tine se pun întrebările și tot acolo găsești și răspunsurile. Că nu-i nimic în afară care să te facă să fii mai mult dacă, de la început, îți propui să devii un om cât mai complet.

Textul ăsta de-l scriu mi-a venit în cap de la niște rânduri banale citite azi dimineață. Un horoscop spunea că pentru toți ziua asta înseamnă ieșirea de sub influența lui Saturn. Anume că dacă până acum noi și proiectele noastre au fost supravegheate de alții mai puternici, care ne-au dat curaj, influența asta își ia zborul și rămâne să continuăm treaba pe picioarele noastre. Iar să stai pe propriile picioare nu-i ușor!

*

Că-s la muncă sau cu prieteni, mereu se ivește câte o discuție despre protecție: cine are asul din mânecă, cine, în eventualitatea vreunui necaz mai mic sau mai mare, ne sare în ajutor, ne ține la suprafață și face, cu cap, în numele nostru ce noi n-avem curajul încă să facem. Că-i din comoditate sau frică, un altul care să preia din deciziile noastre pare mereu alegerea mai bună numai fie și pentru că în eventualitatea eșecului putem spune: it was not me.

*

Foarte bine că s-a dus cât colo Saturn ăsta dacă cu adevărat a avut treabă o perioadă și ne-a dat fiecăruia câte un protector. Protectorii nu-s cu noi ca să facă pe veci pe mama și pe tata. Protectorii sunt învățători și fie că-s duri ori blânzi, ei vin să ne arate ce-i bine pentru noi, să dea cu pumnul în masă, să spună mai ales vorba care dă viață gândurilor cele mai intime care ne sperie: că suntem slabi, vulnerabili și nu suficient de bine pregătiți. Că treaba noastră, orice am face, e să ne păstrăm inima blândă și tăria de caracter s-o construim precum macaraua ridică betoane care cântăresc tone. Când spunem nu mai pot, protectorul vine și-ți dă brânci și te obligă să mai poți. Și îți dai seama că, într-adevăr, mai poți.

*

Protectorul nu găsește scuze. D-aia când protectorul pleacă și rămâi by yourself, primul hop care apare atrage după sine pretexte și scuze: că altul e de vină, că tu ai intenții bune, dar soarta, deh, se interpune, că una, că alta.

*

Bine că a plecat Saturn! Să stai pe picioarele tale, drept la judecată și în acțiuni, e al naibii de greu, dar despre asta e vorba: când în jurul tău nu mai e cineva care să te susțină, să poți să treci, cu minte clară și curaj, prin toate.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: