Puterea: în afara sau înăuntrul tău?

by Andreea Vasile

I pray to myself, for myself.

Sunt cuvintele lui Francis Underwood, personajul principal din serialul “House of Cards”, interpretat de genialul Kevin Spacey. Nu am început să urmăresc acest serial, însă am văzut trailerul pentru episodul în care spune aceste cuvinte şi mi-a plăcut că la biserică omul face loc unui adevăr rar spus: dacă vrei mai mult şi mai bine, trebuie să invoci puteri care se află în tine, nu în afara ta.

http://www.youtube.com/watch?v=I9wGgxl2qEs

Când ne dorim mai mult de la viaţă, ne spunem că important este să aşteptăm şi să sperăm pentru că va veni un moment potrivit în care, prin nu se ştie ce combinaţii ale sorţii, vom primi ce ne închipuim că merităm. Cărţile de self-help sau de spiritualitate vorbesc despre îndeplinirea tuturor dorinţelor dacă respecţi un anumit cod de a gândi lucrurile, de a te poziţiona pe tine corect în raport cu acest gen de schimbare pe care îl doreşti. Mecanismul pare simplu şi uşor de înţeles şi ştiu mulţi oameni care, după ce au citit astfel de cărţi, au fost convinşi că se pot recalibra imediat pe noile informaţii aflate şi că până la obţinerea a ceea ce îşi doresc este doar o chestiune de timp.

Lucrurile nu stau însă chiar aşa! Sunt multe aspecte pe care le înţelegem la nivel teoretic, însă practica lor este o cu totul altă mâncare de peşte. Oamenii care au scris despre propria experienţă de succes în cărţi care par să-ţi dea reţeta pentru cum să obţii şi tu ce au ei, au însă ceva în plus faţă de tine: determinare, perseverenţă şi multă muncă. Din nou, în teorie, ţi se par uşor de înţeles aceste lucruri, pare un cocktail care, odată pus la treabă, nu va întârzia să dea rezultatele aşteptate. În realitate însă şi determinarea, şi perseverenţa, şi munca sunt dimensiuni care se vor împlinite în moduri cât mai concrete şi împreună. De pildă, dacă este vorba de sport, şi aici fac trimitere la exemplul meu pentru că la el mă pot raporta, combinaţia dintre cele trei s-a manifestat printr-o alimentaţie gătită de mine în fiecare zi, pentru trei mese, indiferent de gradul de oboseală sau de apatie: orice ar fi fost, ultimul lucru pe care l-am făcut seara a fost să fac mâncare, la fel cum dimineaţa, m-am trezit, la nevoie, cu o oră mai devreme decât de obicei ca să îmi pregătesc mâncarea. Ăsta este doar un aspect al drumului meu spre obiectivul în care am crezut din toată inima încă de la început şi pentru care am dat tot.

pray

Poate că Kevin Spacey este în serialul “House of Cards” un politician de neînduplecat şi, ca toţi politicienii, are o morală pe care o punem sub semnul întrebării. Dar aceia pe care ne place să îi numim “rechini” pentru că credem că nu au inimă sunt, pentru mine, oamenii care au o gândire orientată spre succes ce dă mereu rezultate. Poate că oamenii ăştia nu ne plac din punctul de vedere al valorilor pe care le au, pentru că, în mod naiv, credem că numai “băieţii buni” trebuie să reuşească. Însă, cu siguranţă, avem ce învăţa de la ei: tactici de supravieţuire şi creştere.

Francis Underwood se duce la biserică şi se invocă pe sine pentru ajutor. Ştie foarte bine ce face şi, de fapt, Biblia spune lucrul ăsta, că Dumnezeu este în fiecare dintre noi, că suntem oameni creaţi după chipul şi asemănarea lui. Ce înseamnă treaba asta? Înseamnă că, dacă vrem, putem fi la fel de buni şi de puternici ca el, că dacă avem calităţile lui Dumnezeu, atunci în noi înşine trebuie să găsim şi să activăm resursele care să ne facă să creştem. Eu înţeleg foarte bine că lumea este un loc impropriu pentru acest gen de gândire pentru că suntem educaţi în cu totul alte valori, în care, nereuşita, de pildă, este mereu văzută ca o consecinţă a unei relaţii în care altcineva nu ne-a prilejuit un final fericit. Fie că este vorba de şcoală, de părinţi, de locul de muncă, rateurile pe care le dăm, şi care sunt inevitabile, sunt văzute drept rezultatul unui proces în care şi alţii şi-au băgat coada spre a ne crea neajunsuri.

Este dificil să ne asumăm în totalitate responsabilitatea pentru cine suntem şi ăsta este un proces de învăţare şi autoeducare ce durează şi ani de zile mai ales dacă, până la înţelegerea corectă a unor aspecte despre cum funcţionează lumea la nivel subtil, mai întâi trebuie să ne şi dezvăţăm de nişte obiceiuri de gândire şi acţiune care, repetate, am văzut că nu ne-au dus niciodată nicăieri. Dar am ţinut cu dinţii mereu de felul nostru de-a gândi şi face lucrurile pentru că suntem mai încântaţi să avem dreptate şi să ne protejăm un sistem de-a fi care ne satisface decât să acceptăm că tot ce ştim ar putea să fie fals din punctul de vedere al rezultatelor pe care le avem când punem acel sistem de idei în acţiune.

Nu-i aşa că şi tu ţii cu dinţii să crezi că ai dreptate în anumite privinţe şi să justifici tot ce ţi se întâmplă prin prisma acestei dreptăţi personale? Şi dacă sisteml ăsta al tău este aşa bun şi crezi în el cu toată fiinţa, de ce nimic nu se schimbă în bine?

0 comment

You may also like

0 comment

SabinaWho January 24, 2014 - 11:19 am

Excelenta treaba ai scris! Am vazut primul sezon de doua ori si o sa il mai vad pentru a treia oara inainte sa apara sezonul 2. Ai inteles perfect cum stau lucrurile si cu Francis si cu serialul asta….bravo ma faci sa cred ca sunt totusi persoane care stiu sa gandeasca….you made my day!

Reply
Andreea January 24, 2014 - 11:20 am

multumesc! dupa cum ai inteles din text, eu am vazut doar traielerul la care fac referinta, serialul nu am inceput inca sa il vad. deci cine stie ce observatii noi voi avea cand incep vizionarea? 😀

Reply
SabinaWho January 24, 2014 - 11:27 am

Abia astept, abia astept! Cat despre Kevin Spacey, cautandu-i filmografia am gasit si un album pe care l-a facut special pentru filmul Beyond the Sea…daca iti place stilul lui de a juca o sa iti dea fiori si cantecele lui. Eu deja i-am vazut toate filmele ca sa ma asigur ca nu toate rolurile lui sunt in stilul lui Frank. Si se pare ca nu…de aici vine geniul lui.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: