Radio LIVE: trei oameni care și-au riscat viața pentru o lume mai bună

by Andreea Vasile

Vera Kichanova avea numai 20 de ani când a candidat pentru prima dată la un loc în consiliul local din Moscova. Tatăl ei a început să vorbească cu ea despre politică la vârsta de 10 ani, deși mama ei nu era de acord cu discuțiile celor doi pe tema asta. Știa că Vera e impulsivă și că, dacă se enervează, nu mai e cale de întors. Așa a și fost. A devenit jurnalist, a scris despre cele mai nasoale probleme din Rusia, a plecat în Ucraina, la Kiev, pe Euromaidan și-a rămas acolo când i s-a oferit o slujbă la un site online, iar acum trăiește la Londra, după ce și-a făcut studiile și la Oxford.

vera

Vera Kichanova e o jurnalistă din Moscova care trăiește azi la Londra.

Acasă, în Moscova, a fost arestată de 6 ori de poliție până la vârsta de 26 de ani, câți are azi, pentru că a participat la manifestații de stradă. Prima dată s-a întâmplat asta în 2011 când Medvedev, pe atunci președintele Rusiei, a făcut o vizită la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea din Moscova, unde au fost aduși studenți falși, pro Medvedev, ca să dea vizita bine. Înfuriată de una ca asta, Vera și câțiva colegi au protestat în fața universității și au fost săltați de poliție.

ines

Ines Tanovic a fost lovită de o bombă când avea 9 ani în războiul din Bosnia și Herțegovina (1992-1995)

Ines Tanovic s-a născut la Mostar, în Bosnia, dintr-o mamă croată și un tată bosniac. A prins războiul din Bosnia și Herțegovina și a fost lovită de o bombă la vârsta de 9 ani. A avut nevoie de doi ani ca să meargă din nou. Azi trăiește în Sarajevo și vrea să reconstruiască țara. E implicată activ în societatea civilă și vrea să intre în politică. Ines este cea care a pornit inițiativa “Eu sunt muzeul”, în 2015, pentru a readuce la viață muzeul de istorie națională care, din lipsă de fonduri, nu mai funcționase de trei ani. Azi, datorită lui Ines și campaniei sale, muzeul este din nou deschis și au trecut doi ani de când a reușit treaba asta. Spune că nu se mai gândește la război și la bombă și că a fost un lucru bun că i s-a întâmplat una ca asta când era copil fiindcă timpul estompează tot și, la un moment dat, pur și simplu uiți.

amir.png

Amir a crescut în Fâșia Gaza și a ieșit prima dată din acea zonă la 20 de ani, când a ajuns la Paris.

Amir Hassan s-a născut și a crescut într-o tabără de refugiați lângă plajă, El Shati din Fâșia Gaza. N-a crezut că va prinde vreodată vârsta de 18 ani, mai ales când, în copilărie, o rachetă a căzut prin acoperișul casei în dormitorul lui, dar nu a explodat. La universitate a auzit pentru prima dată limba franceză de care s-a îndrăgostit. A învățat-o și a început să scrie poezie. Datorită acestui lucru, la 20 de ani, adică în urmă cu 3 ani, a ajuns prima dată la Paris, unde locuiește și azi și unde predă limba arabă ca profesor. Parisul a fost primul loc pe care l-a văzut vreodată în afară de Gaza, de unde nu plecase niciodată, nicăieri. Spune că-n Gaza oamenii pur și simplu nu-și pot imagina că există o lume în afara acelui loc.

radio-live-portraits

De la stânga la dreapta: Amelie Bonn, Aurelie Charon și Caroline Gillet.

I-am cunoscut pe toți acești oameni aseară în show-ul ”RADIO Live”, un spectacol de radio tridimensional cu muzică, video, ilustrație și povestiri din viața reală puse pe scenă, în cadrul eXplore Festival #12, cel mai important festival de dans și performance contemporan din estul Europei, unde mai poți merge și tu până pe 14 octombrie.

Ideea le-a aparținut lui Aurelie Charon, Caroline Gillet și Amelie Bonn, producătoare, jurnaliste, ilustratoare, documentariste, care timp de 6 ani au călătorit în zone greu încercate de conflicte pentru a-i întâlni pe tinerii care vor să facă o schimbare în lumea lor, uneori cu prețul vieții. Le-au făcut aceste portrete pentru Radio France, iar apoi proiectul s-a transformat în show-ul ”RADIO Live” cu care călătoresc și pe care-l prezintă în toată lumea. Oamenii din show nu sunt actori, sunt persoanele reale care-și spun poveștile așa cum le-am scris mai sus.

Andreea Tincea a fost invitata specială a show-ului de la București pentru că ea a cântat, ca la radio, între poveștile personajelor. Pe Andreea și vocea ei demențială le știți din proiecte precum Cats in the Rain (așa am cunscut-o și eu), Loungerie II, Abator Industries sau El Madre. Dacă nu le știți, căutați-le, merită.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: