Radu Stroe, “demisia de onoare”, un “fapt de normalitate într-o ţară democratică”. Sigur, la trei zile după accident, cu o ţară indignată în spinare.

by Andreea Vasile

În luna noiembrie a anului 2013, premierul Letoniei, Vadis Dombrovskis, a demisionat după ce acoperişul unui supermarket din Riga s-a prăbuşit şi 54 de oameni au murit. Motivaţia premierului a fost simplă şi de bun simţ:

Guvernul îşi asumă responsabilitatea politică pentru tragedie.

mall lume

Lume şi presă în faţa mall-ului din Riga, după tragedie

România, 20 ianuarie 2014. Responsabilitatea se dovedeşte a fi un cuvânt prea mare pentru politicienii micii noastre naţiuni. Un avion cu medici cade în Munţii Apuseni, sistemul se dovedeşte neputincios în a-i găsi înainte ca cineva să moară, conform legiştilor, din cauza frigului şi a agravării leziunilor. “Misiunea de salvare” a durat şase ore, prea mult pentru doi dintre pasageri, pilotul Adrian Iovan şi medicul rezident Aurelia Ion, înmormântaţi astăzi, 23 ianuarie. În dulcele stil clasic, nimeni nu este cu adevărat responsabil de cele întâmplate, vina se aruncă dintr-o parte în alta, iar asumarea, dacă vine, vine prea târziu şi nu neapărat dintr-o convingere că ăsta este gestul corect, ci mai degrabă dintr-o presiune a opiniei publice, “că se cere”. Atitudinea asta de “doi lei” a fost cel mai bine ilustrată de fostul ministru al Internelor, Radu Stroe, care a demisionat azi, la trei zile de la accident. A numit demisia lui ca fiind “de onoare”, fapt care m-a făcut să râd în hohote pentru că după declaraţia lui de marţi, a doua zi după accident, când a spus că regretă că acesta a avut loc în timpul mandatului său, asta cu onoarea este a doua cea mai bună glumă pe care o face într-un timp aşa scurt.

stroe ghinion. gorjnews.ro

Radu Stroe, fost ministru al Internelor, imaginea perfectă a omului care nu are nimic să-şi reproşeze pentru că este impecabil, dar, ce să-i faci, are ghinion.

Demisia lui Radu Stroe era aşteptată încă de marţi când, ajuns la Guvern pentru a participa la întâlnirea comandamentului de iarnă, el a fost chemat la Victor Ponta în birou. Lumea a presupus că acolo se negociază demisia lui Stroe, mă rog, că, de fapt, Ponta îi explică lui Stroe că demisia se impune. Nu s-a întâmplat asta, PNL-istul a plecat bine merci, tot ministru în funcţie. Între timp, liderul PNL, Crin Antonescu a spus că el este de acord cu decizia lui Ponta de a nu-l demite pe Stroe, că el, de fapt, este de acord cu tot ce spune domnul Ponta, yay, în fine, vin alegerile, acum este momentul în care prieteniile trebuie sudate mai bine ca niciodată. Până seara însă, în urma reacţiilor publice, administraţia guvernamentală a mai mestecat implicarea reală a lui Stroe în poveste şi a început să ia în considerare demisia, căci Crin Antonescu a spus probabil singurul lucru deştept din ultimele luni/ani, chiar dacă şi el îşi sucise mintea cu 360 de grade în numai câteva ore:

Cu tot respectul pentru domnul Stroe şi cu toată colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revolta în condiţii de nemulţumire publică.

stroe si crin

Crin Antonescu priveşte în faţă “catastrofa de comunicare”.

Azi, Radu Stroe şi-a dat demisia, pe care a numit-o “de onoare”, neştiind probabil că a avea onoare înseamnă a-ţi da de bună voie şi imediat demisia într-o astfel de situaţie, nu după trei zile de la eveniment şi împins de la spate de grupul de suport politic. A avea onoare înseamnă a reacţiona, cel puţin, ca premierul Letoniei. Radu Stroe a ieşit într-o conferinţă de presă ca să-şi anunţe plecarea, după ce ieri şeful IGSU, Ion Burlui şi şeful ROMATSA, Aleodor Frâncu şi-au dat, cu adevărat, demisiile alături de Constantin Chiper, secretar de stat în Ministerul de Interne, eliberat din funcţie.

Îmi cer scuze tuturor celor cărora le-am creat impresia de om relaxat, indiferent sau care ţine de scaunul de ministru, prin declaraţii nepotrivite.

Impresia? Pfiu, bine că am fost lămuriţi, deşi nu am fost mulţi care au crezut că Radu Stroe este un cinic nemilos şi pus pe glume proaste, doar vreo … 22 de milioane ori p-acolo.

Drum bun!

stroe epicur

Mirrors ToUtopia a marcat momentul demisiei lui Radu Stroe în stilul său caracteristic, printr-o glumă bună, la fel de amuzantă ca cele ale fostului ministru.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: