raku: “Cenzura la noi e o alta putere in stat”

by Andreea

Lui raku nu ii place sa vorbeasca despre el si crede ca tot ce are de transmis sunt invatamintele trase din experientele altora si testate pe propria piele. Recent, a lansat albumul “Rezistenta“ (2009). In interviul acordat revistei VIP, raku, pe care majoritatea il cunoaste din Morometzii si Zale, vorbeste despre cenzura si despre constiinta. “Cenzura la noi e o alta putere in stat”, spune raku.

In ce masura se justifica cenzura in hip hop?

Sint de parere ca autocenzura este forma corecta de cenzura si e bine ca omul sa fie liber in a se exprima. Insa daca el deranjeaza prin atitudine si prin exprimare pe ceilalti, si ei au libertatea de a nu asculta. Traind intr-o societate organizata, anumite institutii cenzureaza la nivelul limbajului pentru a-i ocroti pe cei mici de o avalansa de mizerii aparute, poate prematur ca notiuni, in urechile lor. Cintaretul, daca vrea sa comunice, la scala nationala sau planetara, pentru a fi corect cu sine, sint de parere ca trebuie sa scrie si sa se exprime ca si cum s-ar afla in fata mamei sale, a sotiei sau a sotului, a copilului, a prietenilor, a neamului, a strainilor. Cind cinti, nu te asculta doar o categorie pe care ti-ai impus-o. Muzica poate fi ascultata de oricine si mesajul mi se pare complet, iar exprimarea corecta cind e valabila pentru toti deopotriva, adica atunci cind esti in fata tuturor cu textul.

Crezi ca cenzura e intr-adevar un mecanism de preintimpinare a mesajelor considerate rele?

Fizicienii zic ca sintem in apropierea unui schimb de polaritate la nivel planetar. Pina la inversarea vreunor poli, cred ca oamenii ar trebui sa fie atenti mai degraba la inversarea altei polaritati, adevarul cu minciuna. Cenzurind o injuratura esti etic, esti corect, esti CNA. Te culci si ti-ai facut datoria cinstit. Insa gindirea asta s-ar putea sa fie depasita pentru armele cu care s-au inzestrat azi minciuna si raul. Si atunci rezolvarea vine prin sine, cind omul simte ca e bine si intelege sa-si autocenzureze relele chemarii. Organismele sunt alte parlamente cu creiere supuse eternei erori umane in conditiile in care au primit adevarul, dar nu le-a convenit cum suna.

Spui ca omul simte prin sine ce e bine. Din afara insa i se spune constant ca e gresit ce simte. Ce alternativa are omul in acest caz?

Daca omul inca mai are constiinta vie, adica vrea s-o mai auda, e posibil sa nu fie inselat de simturi dupa cum bate vintul si dupa cum i se spune. Insa pentru a fi sigur de adevar, nu numai cind esti bombardat cu informatii de pretutindeni, trebuie sa te intorci la sursa, adica la Dumnezeu, pentru a nu avea denaturata scala de valori, pentru a nu confunda binele cu raul. Omul, singur cu mintea lui, oricit de inteligent, fara a primi adevarul dumnezeiesc se poate insela asupra binelui si a raului.

Traim totusi intr-o societate in care sintem indemnati sa ascultam de constiinta altora, nu de a noastra…

Nu cred ca constiinta ta e a ta, ci cred ca e rezonanta lui Dumnezeu in om, e reglatoare. Ea vorbeste de multe ori contra creierului, contra egoului, le cearta.

Cum se rasfring lucrurile despre care vorbesti in muzica?

Unele dintre piese trateaza si intelesurile despre care vorbeam. Ultimul album se numeste “Rezistenta“ (2009) si este disponibil in format mp3 pe www.raku.ro

(interviu realizat de subsemnata si publicat in Vip prin 2009)

0 comment

You may also like

0 comment

Morko July 28, 2010 - 8:34 am

adevarat ca ti-a dat o bucatica din sufletul lui, n-a mintit. 😀
smart guy, i may add. 🙂

Reply
raku » Blog Archive » Interviu raku July 29, 2010 - 4:44 pm

[…] interviu 02 […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: