Rammstein, cenzurata in Germania

by Andreea

Foto: Marius Coman; Galerie completa cu poze de la Rammstein, aici.

Pe 27 iunie, trupa germana Rammstein a cintat pentru prima data in Romania in cadrul festivalului Sonisphere. Cu putin timp inainte sa urce pe scena, trupa a primit discul de platina de la Universal Music Romania pentru vinzarile albumului Liebe ist fur alle da (Iubirea este pentru toti) in tara si in Bulgaria. Cu toate acestea, in Germania, albumul a fost, pina recent, cenzurat.

Pe 5 noiembrie 2009, la doi ani dupa ce au intrat din nou in studioul de inregistrari, Rammstein a lansat cel de-al saselea sau album, Liebe ist fur alle da. Acesta insa a fost adaugat in Indexul Departamentului Federal pentru Daune Media aduse Tinerelor Pesoane. Asta inseamna ca in Germania albumul nu avea voie sa fie la indemina copiilor si nu trebuia sa se afle la vedere, ceea ce a dus la interzicerea lui in magazine. Departamentul a motivat decizia prin faptul ca imaginea in care chitaristul Richard Kruspe plesneste o femeie solida si goala, care poarta o masca pe fata, ar incuraja practicile sadomasochiste. Decizia a fost contestata de membrii trupei si de reprezentanti ai presei. Claparul Christian Lorenz a spus ca este surprins de atitudinea parohiala a consiliului “care aparent este incapabil sa sesizeze ironia”. Pe 31 mai 2010, curtea administrativa din Cologne a decis suspendarea cenzurii, iar Departamentul a indepartat albumul de pe lista produselor artistice cenzurate pe 1 iunie 2010. Pe 9 iunie, trupa a anuntat pe site-ul sau oficial ca versiunea originala a albumului este de-acum disponibila in magazine: “Albumul Liebe ist fur alle da este de acum disponibil din nou in Germania in versiunea originala si necenzurata. Single-ul Ich Tu Dir Weh va fi, de asemenea, disponibil in curind”.

Vocalistul Till Lindemann, descoperit din intimplare

Trupa de metal industrial s-a format in Germania in anul 1994. Alcatuita din sase membri, Till Lindemann, Richard Z. Kruspe, Paul H. Landers, Oliver Riedel, Christoph Schneider si Christian Lorenz, Rammstein nu si-a schimbat componenta in toti acesti ani. Trupa a fost infiintata de chitaristul Richard Z. Kruspe. |n 1989, acesta a fugit in Berlinul de Vest ca sa inceapa trupa Orgasm Death Gimmicks, puternic influentata muzical la vremea respectiva de americanii de la The Kiss. Dupa ce a cazut Zidul Berlinului, Kruspe s-a reintors acasa in Schwerin unde Till Lindemann, viitorul vocalist al Rammstein, lucra ca impletitor de cosuri si cinta la tobe in trupa First Arsch. Richard l-a descoperit pe Lindemann din intimplare in timp ce acesta impletea si cinta. In 1994, la Berlin are loc un concurs pentru amatori al carui premiu consta in inregistrarea unui demo cu patru piese intr-un studio profesionist. Kruspe, Scheneider, Riedel si Lindemann, singurii din trupa pe atunci, cistiga si atrag atentia lui Paul H. Landers care vrea sa intre in proiectul lor. Ultimul venit, Christian Lorenz, desi sceptic la inceput, accepta in cele din urma intrarea in trupa asa ca Rammstein e oficial infiintata.

Tragedia de la Ramstein – Miesenbach

Numele trupei Rammstein este un omagiu adus dezastrului aviatic din 28 august 1988 din orasul Ramstein – Miesenbach. Initial, trupa s-a numit Rammstein-Flugschau adica Rammstein-Spectacolul din Aer. Pe 28 august 1988 a avut loc unul dintre cele mai mari dezastre aviatice din timpul unui spectacol demonstrativ. In fata unui public de 300.000 de oameni, zece avioane apartinind fortelor aviatice italiene se aflau in formatie, realizindu-si numarul artistic. Unul dintre avioane a ratat cascadoria si s-a prabusit, resturile de metal accidentind grav un numar mare de spectatori. 70 de oameni au murit si 346 au fost grav raniti.

Amenda de 25 $ si o noapte la inchisoare

Rammstein devine o trupa populara in afara Germaniei dupa ce piesele Heirate mich si Rammstein sint alese pentru coloana sonora din filmul Lost Highway a lui David Lynch. Albumul aferent este lansat in SUA in toamna lui 1996 si in Europa in aprilie 1997. Pe 5 decembrie 1997, Rammstein pleaca in primul turneu din SUA. Spectacolele pe scena au adus trupei multe neplaceri. |n turneul Family Values din 1998, unde a cintat alaturi de Ice Cube, Korn, Limp Bizkit si Orgy, trupa a fost arestata pentru expunere indecenta dupa ce vocalistul Till Lindemann a mimat un act sexual cu claparul Christian Lorenz in Worcester, Massachusetts. Ei au trebuit sa plateasca o amenda de 25$ si sa petreaca o noapte la inchisoare. Trupa a contestat in instanta decizia si, in cele din urma, a ajuns sa plateasca, mai mult decit pentru amenda in sine, pe cheltuielile de judecata.

Foc peste tot

Rammstein a dobindit o extraordinara faima si pentru pasiunea lor pirotehnica, ceea ce i-a determinat pe fani sa declare: “Unele trupe cinta, Rammstein arde”. Dupa un incident la Berlin Arena in 1996, cind parti dintr-o decoratie in flacari au cazut peste spectatori, ranindu-i, trupa a inceput sa lucreze cu profesionisti intr-ale pirotehnicii. Mai mult, Lindemann este acum pirotehnist licentiat care petrece mare parte din concerte acoperit din cap pina-n picioare in flacari. Motiv pentru care a suferit numeroase arsuri la urechi, pe brate, iar parul i-a luat foc. Caldura este atit de intensa in timpul spectatcolelor lor, ca cei care stau mai aproape de scena se confrunta cu epuizare din cauza caldurii sau vad puncte rosii intense din cauza exploziilor repetate de pe scena. Unii dintre ei au fost scosi de fortele de ordine in timpul concertelor si li s-au acordat ingrijiri medicale pentru respectivele afectiuni. Motto-ul trupei Rammstein, conform spuselor lui Schneider, este: “Fa-ti treaba. Si pe urma autodepaseste-te”. Motivatia pentru spectacolul intens de pe scena este sa atraga atentia oamenilor: “Trebuie sa intelegem ca 99% dintre spectatorii nostri nu ne inteleg versurile asa ca trebuie sa venim cu ceva dramatic care sa le atraga atentia. Trebuie sa facem ceva. Ne place sa facem spectacol; ne place sa ne jucam cu focul. Ridem pe tema asta, ne distram, insa luam in serios muzica si versurile. E o combinatie intre teatru, comedie si cultura noastra est-germanica”.

Controverse

Din nefericire, Rammstein a fost acuzata, in repetate rinduri, ca are legatura cu diferite incidente violente. Masacrul de la liceul Colombine din 1999, luarea de ostatici de la scoala din Beslan, Rusia din 2004 sau atacul armat de la scoala din Jokela, Finlanda din noiembrie 2007 sint doar citeva dintre evenimentele de care a fost legat numele Rammstein. Toate acestea pentru simplul motiv ca atacatorii erau tineri care, printre altele, ascultau si muzica trupei Rammstein sau purtau tricouri cu numele formatiei in momentul atacului, ceea ce i-a determinat, pe cei care trebuiau sa arate cu degetul un vinovat, sa declare ca muzica si imagistica violenta a trupei Rammstein a incurajat comportamentul extrem al tinerilor. Rammstein a declarat, cu fiecare ocazie, ca “versurile melodiilor nu au fost niciodata de asa natura incit sa incurajeze un asemenea comportament. Mai mult, membrii formatiei au la rindul lor copii pe care ii cresc in spiritul unor valori sanatoase si non-violente”.

(material publicat in revista VIP pe 5 iulie 2010)

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: