Rana [HHC]

by Andreea Vasile

Copil în casă de lut din Poiana Negustorului, judeţul Bacău. HHC România/Petruţ Călinescu

Medical, rana sugerează “o întrerupere a ţesutului” uman sau animal. Practic, dermul, care este stratul mijlociu al pielii şi care conţine celule, vase de sânge şi fibre nervoase, este deteriorat. Acest tip de rană poate fi refăcut. Dar mai există un altul care nu se vede cu ochiul liber şi care odată avariat s-ar putea să rămână prezent pentru totdeauna: rana pe care o purtăm în noi.

Când a băgat cuţitul în ea nu s-a gândit că acasă, la mii de kilometri, 7 copii îi aşteaptă pe amândoi. Însă gelozia nu îşi alege momentele în care să atace şi nici oamenii cu care să se joace. La graniţa dintre emoţie, stare de spirit şi sentiment, gelozia cunoaşte aceeaşi ferocitate cu care un animal înfometat aleargă după prada sa pe care o domină şi fizic, şi emoţional şi pe care, în cele din urmă, o doboară. Adesea, uciderea animalului nu se întâmplă imediat, ci există un soi de expunere a puterii în care cel care domină îşi adulmecă prada, o ţintuieşte cu privirea pentru ca, mai apoi, când, din partea victimei, iluzia creării unei relaţii emoţionale va fi apărut drept şansă la o a doua viaţă, cel mai puternic să ucidă. Poate că, şi în cazul geloziei, lucrurile funcţionează la fel: capturare, joc psihologic, speranţă, moarte.

Înjunghiată în abdomen, mama s-a întors, în cele din urmă, acasă în Poiana Negustorului. Tatăl a rămas să facă închisoare în Italia, unde amândoi plecaseră, ca mulţi alţii, pentru o viaţă mai bună.

*

Casa din lut, proaspăt văruită, e sărăcăcioasă, dar curată. Deşi sunt doar copiii acasă, paturile sunt toate făcute. Există mici gesturi casnice care, în pofida stilului de viaţă, a ajunsurilor sau a neajunsurilor, sunt făcute de toată lumea. Dacă am pune laolaltă oameni din diferite medii, cu posibilităţi dintre cele mai diverse şi le-am da câte un pat în care să doarmă, pentru ca dimineaţa să părăsească spaţiul respectiv, vom vedea că grija pentru locul personal poate fi una dintre acele trăsături care ne fac să fim la fel.

*

Se scurge timpul şi, curând, tatăl va ieşi din închisoare şi va veni acasă. Casa îi aparţine aşa că, dacă doreşte, îi poate alunga pe toţi de acolo. Mama sigur se gândeşte la asta: ce va face, unde se va duce, să plece înainte să ajungă el? Despre copii e greu de spus dacă privesc reîntoarcerea tatălui drept o ameninţare. Cel mai mare dintre ei este o fată de 16 ani. Oare cum se întoarce acasă un părinte care a fost departe de copiii lui, după o experienţă ca cea a încarcerării? Violent, umil, cu iubire în inimă, cu ura că a pătimit o pedeapsă, cu promisiunea scrisă în sine că nu va mai repeta anumite greşeli sau poate cu convingerea că e dreptul lui, odată eliberat, să pedepsească mai departe?

*

Rana din abdomen a mamei s-a vindecat. Dar celelalte?

Textul pe care l-am scris face parte dintr-o serie amplă de texte care va urma şi care sunt mărturii despre lucrurile pe care le-am văzut, poveştile pe care le-am aflat şi informaţiile pe care le-am cules în cele 2 zile de teren pe care le-am făcut, împreună cu Hope and Homes for Children şi alţi jurnalişti (Simona Tache pentru blogul personal, Jurnal roz de cazarmă, Nic Sârbu pentru Caţavencii, Cristina Moldovan pentru Evenimentul Zilei, Diana Marcu pentru Gândul.info şi fotojurnalistul Petruţ Călinescu) , la Oneşti, Bacău şi în sate din apropierea celor două oraşe. Textele care tratează subiectul HHC vor fi marcate, în titlu, cu [HHC]. Vă recomand din suflet să nu rataţi niciun episod. În paralel, urmăriţi pe contul meu de Facebook seria de fotografii “What if God was one of us” care este legată de aceeaşi vizită în judeţul Bacău.

Am mai scris “O să îţi doreşti să te mişti mai mult” , “De dragul părinţilor“, “Bicicleta“ şi “Mesajul“.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: