Raoul, între crap şi crab

by Andreea Vasile

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Jg_ePUyhqzg]

Un crap este un peşte pe care ne place să-l mâncăm. Când îl vedem, ne gândim ce condimente să punem pe el ca să fie gustos. Aproape niciodată nu ne gândim la crap ca la un potenţial prieten, o formă de viaţă care încearcă să se apropie de noi pentru ca noi să ne putem apropia de noi înşine, lăsând garda jos. Cine s-ar gândi la un crap ca la un prieten? Noi nu. Nici Raoul. Deşi are atâta nevoie de el…

*

Raoul, interpretat de extraordinarul James Thierree, bărbat chipeş şi actor, magician, pantomim, acrobat, dansator şi, cu siguranţă, altele, este singur. De fapt, se simte singur. De fapt, alege să fie şi să se simtă singur. Raoul îşi ascultă mintea mai mult decât inima. De aceea e singur. Dar semnele prieteniei îl caută mereu. Raoul nu pare să le vadă. Sau nu vrea să le vadă. Sau le vede şi nu le acceptă. Aşa cum, de multe ori, facem şi noi.

*

Un crap, un crab, o maimuţă, o meduză, un elefant. Toţi vor să fie prieteni cu Raoul.

*

În cultura japoneză, crapul (koi fish) este un simbol al prieteniei, afecţiunii şi iubirii. Dacă, asemenea mie, v-aţi uitat la emisiunea cu tatuaje, Miami Ink, aţi văzut că acolo o mare parte dintre clienţii salonului îşi tatua câte un crap – pentru că aduce noroc, pentru că e semn al păcii şi al împăcării cu sine. În tradiţia feng shui, deci în cultura chineză, crapul e simbol al norocului.

*

Crabul (racul) este un simbol lunar şi semnul zodiacal în care sunt născută. Deşi despre rac se spune că merge înapoi, ăsta fiind cam singurul atribut care i se acordă, în realitate racul are de-a face cu renaşterea pentru că el îşi înnoieşte, mereu, carapacea. Racul simbolizează încredere, emoţie, protecţie, regenerare şi transformare. Chiar dacă racul nu înaintează în linie dreaptă, ci, cumva, în zig-zag, el ne aminteşte de faptul că nu toate călătoriile noastre spre o destinaţie dorită sunt în linie dreaptă, că, adesea, calea spre ceea ce ne dorim este presărată cu obstacole şi că mersul aparent haotic este doar modul său de-a depăşi, cu succes, dificultăţile. Prin mersul său, racul arată că nimic nu este ceea ce pare, deci e bine să fii precaut. Cu toate acestea, carapacea racului e ca egoul unui om, poate să protejeze, prin voinţă proprie, deci să-i păcălească pe ceilalţi, oricând, însă atunci când carapacea se pierde, prin regenerare, deci şi egoul, rămânem dezgoliţi în faţa lumii. În esenţă, prin pierderea carapacei, racul ne învaţă că suntem pregătiţi, în chip natural, să facem faţă propriilor emoţii şi că ele dau măsura a ceea ce suntem. Cu asta nu trebuie să ne fie ruşine şi deci nu e niciun motiv pentru care trebuie să ne păzim în faţa celorlalţi. În fine, racul ne arată cum să ne relaxăm, lăsându-ne purtaţi de val. Asemenea lui, Raoul trebuie să înveţe să se lase purtat de valurile existenţei sale pentru că, în mod divin, aşa cum pe propria piele simţim de multe ori în viaţă, suntem protejaţi.

*

James Thierree este fiul lui Jean Baptiste Thierree şi al Victoriei Chaplin. Este nepot al lui Charlie Chaplin şi stră-strănepot al dramaturgului Eugene O’Neill.

Raoul s-a jucat, pentru prima dată, la Londra, în octombrie 2009.

James Thierree joacă alături de trupa lui, Compaigne de Hanneton, deşi, în principal, spectacolul este un one man show.

Raoul a fost adus la Bucureşti de Institutul Francez. Spectacolul se mai joacă azi şi mâine (sâmbătă şi duminică) la Teatrul Naţional din Bucureşti şi bilete, cel puţin pentru spectacolul de mâine, sunt încă disponibile. O reprezentaţie de neratat cu atât mai mult cu cât Institutul a depus eforturi, timp de doi ani, pentru a-l aduce în România, aşa că este o ocazie rară să vedeţi un om rar.

Cristina Bazavan a avut acces la repetiţiile spectacolului şi povesteşte pe blogul ei ce a văzut.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: