Real Junkfood Project: restaurantul în care se gătește numai cu resturi alimentare și-n care plătești cât vrei pentru ceea ce mănânci

by Andreea Vasile

Ieri am aruncat doi avocado și doi dovleci la coșul de gunoi pentru că se stricaseră și m-am simțit tare prost din cauza asta. Încerc să reduc la minim risipa alimentară și oricât de conștient aș face cumpărăturile, tot o mai dau din când în când în bară. Însă încerc să îmbunătățesc aspectul ăsta, mai ales că, în ceea ce mă privește, e o chestiune etică, la care țin: să nu îmi bat joc de alimente când alții n-au ce pune pe masă.

În România, unul din doi copii cu vârsta de până-n 6 ani se află în risc de sărăcie și excluziune socială. Asta înseamnă și că merge la culcare flămând. Suntem pe primul loc în UE în ceea ce privește sărăcia și avem și cel mai mare dezechilibru al veniturilor. Deși ai putea crede că mâncarea e irosită de oamenii fără educație și cu o situație precară de viață, o să ai o surpriză: statisticile au arătat că, în general, oamenii cu venituri mari și cu studii universitare sunt cei care fac cea mai mare risipă.

kids

Copiii români sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană

La nivel european, în 2017, au fost aruncate 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare, adică aproximativ 173 de kilograme pe cap de locuitor. Să plângi, nu alta! Potrivit unui sondaj Eurobarometru, cei mai mulți oameni aruncă mâncarea pentru că nu înțeleg etichetele alimentare. Și la noi oamenii aruncă peste 10% din alimentele pe care le cumpără.

Din păcate, în România, legislația face dificilă donarea alimentelor fie că vorbim de supermarketuri, fie că vorbim de restaurante. Așa că, momentan, soluția e la fiecare dintre noi: să donăm noi ce nu mai consumăm și să luăm la pachet ceea ce ne rămâne în farfurie când mâncăm în oraș.

Unii oameni au găsit soluții mai creative și mai îndrăznețe. E și cazul proiectului Real Junkfood care a fost inaugurat în Marea Britanie în 2014 și care, de atunci, s-a extins în mai multe orașe de acolo, dar și-n Franța, Germania și Australia.  Ce face proiectul ăsta? Ia mâncare rămasă de la restaurante mai cu moț, din supermarketuri și orice alt furnizor care acceptă să le-o dea, iar bucătarii fac feluri noi de mâncare pe care le servesc oricui le trece pragul. Fiecare om plătește cât dorește pentru ce a mâncat.

brighton

Local Real Junkfood în Brighton, Marea Britanie

Tot în Marea Britanie există și aplicația de smartphone Too Good To Go prin care oricine dorește poate să comande la prețuri mici feluri de mâncare de la restaurantele partenere, care altfel ar fi aruncată la coșul de gunoi. Aplicații similare există și-n Spania și SUA, semn că oamenii înțeleg că trebuie să ia măsuri și să încerce, pe cât posibil, să nu mai irosească mâncarea.

Mi-ar plăcea la nebunie să existe un astfel de proiect și-n România. Uneori mă gândesc că, în loc să-l aștept, aș putea să fiu chiar eu cea care face primul pas în acest sens și construiește un demers clar și coerent ca un astfel de local să existe și aici. Azi, în România, dar și-n lume, e o chestiune pur și simplu etică să nu arunci mâncarea când alții se chinuie cu burta goală de pe o zi pe alta.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: