Recenzie: Uitati ca ati avut o fiica

by Andreea

In Thailanda gasesti multe carti cu povesti ale europenilor care au facut inchisoare acolo pentru trafic de droguri. Pedeapsa pentru posesie de droguri, ca sa nu mai vorbesc despre incercarea de a trece droguri peste granita thailandeza, este de minim 25 de ani si maxim pedeapsa cu moartea care adesea e preschimbata in inchisoare pe viata. Cand am fost in Thailanda, “Uitati ca ati avut o fiica” este cartea care iti sarea in ochi in mai toate librariile dar pe care nu am cumparat-o la momentul respectiv. Am citit-o insa saptamana trecuta cand am imprumutat-o de la biblioteca din cea mai pura intamplare: mi-a sarit in ochi.

Sandra Gregory, protagonista cartii, a plecat in Thailanda pe cand avea 27 de ani intr-o vacanta intamplatoare de doua luni. Doua luni s-au transformat in doi ani pentru ca tara i-a placut foarte mult. In acea perioada, turismul incepuse sa prinda amploare asa ca thailandezii doreau sa invete limba engleza si astfel deschideau scoli si organizau cursuri unde ii angajau pe vorbitorii nativi de engleza. Astfel Sanda, originara din Marea Britanie, unde vanduse antichitati, a devenit profesoara in Bangkok. In 1993 a prins lovitura de stat militara si-a ramas fara slujba, apoi s-a imbolnavit. Disperata sa revina acasa, a acceptat sa fie caraus si sa treaca peste granita thailandeza 89 de grame de heroina pentru 1000 de lire, bani cu care urma sa se intoarca acasa. Numai ca a fost prinsa si condamnata la 25 de ani in infama inchisoare Bangkok Hilton.

Sandra povesteste viata pe care a dus-o la Bangkok Hilton si marturia ei este atat de profunda si de socanta ca eu am plans realmente la fiecare trei pagini. Acomodarea cu un sistem inuman, lupta pentru propria supravietuire fizica si mentala, prieteniile legate cu celelalte femei, momentele tragice, dar si miciile bucurii care au ajutat-o in acei ani sunt episoade din cei patru ani petrecuti de Sandra in Bangkok Hilton. Ulterior, ea a fost repatriata in Marea Britanie unde a crezut ca sistemul penitenciar este mai uman, dar s-a inselat amarnic. Nu doar ca era mai dur, dar din pricina condamnarii foarte lungi, a ajuns sa imparta spatiul cu criminale in serie, cu violatoare si nebune in trei dintre cele mai dure penitenciare din Anglia.

Sandra a fost eliberata prin decret regal thailandez in anul 2000 dupa sapte ani de inchisoare. Acum merge prin scolile si liceele din Marea Britanie unde le vorbeste elevilor despre calatoriile pe care tinerii le fac de obicei dupa finalizarea liceului si pana la inceperea facultatii si despre faptul ca trebuie sa fie mereu atenti ce fac si nici intr-un caz nu trebuie sa se lase convinsi sa faca astfel de lucruri sperand intr-un castig rapid si fara risc.

Am citit cele 315 pagini pe nerasuflate, in numai doua zile pentru ca, va promit, odata ce veti incepe sa o lecturati, nu o veti mai putea lasa din mana. Una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit in ultima vreme.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: