Referendumul – falsa impresie a suveranitatii

by Andreea

Pe 12 noiembrie va spuneam ce este un referendum. Principala observatie pe care o faceam este ca referendumul are caracter consultativ, adica se cere si parerea cetatenilor fara ca aceasta sa aiba vreo valoare juridica. Astfel, indemnurile prezidentiale conform carora puterea e in mana noastra si ca de vom dori unicameralul, el pe indata se va institui, sunt simple gogosi pe care oamenii le inghit, bucurosi sa creada ca votul lor are putere reala. N-are.

Insist pe acest subiect pentru ca Basescu nu se potoleste din a afirma, post turul I, ca cea mai mare realizare e ca referendumul a trecut, ca poporul si-a spus cuvantul, ca intr-adevar natiunea-i suverana si asa mai departe.

Dincolo de rezultatele prezentate de televiziuni ca fiind rezultate estimative pentru alegeri, cred că avem cel mai mare motiv de bucurie, satisfacţie din faptul că referendumul pentru Parlamentul unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300 a fost validat” —> asa, si? Sigur, ceea ce incearca sa transmita este ceea ce spuneam si mai sus, anume ca daca s-a votat majoritar “DA” la ambele intrebari inseamna ca de maine, gata, se schimba tot. Sau ca se schimba ceva.

“În ceea ce priveşte referendumul, rezultatul este impresionant. Este pentru prima dată când un referendum care se desfăşoară în interval de timp 07.00 – 20.00 este validat prin prezenţa românilor la vot. Acest lucru arată că oamenii politici nu mai au dreptul să nesocotească voinţa poporului atunci când ştiu care îi este voinţa” —> spune-i romanului ca prin votul sau 171 de parlamentari zboara si majoritatea va vota “DA”. Cand promovezi o idee doar prin prisma faptului ca scazi numarul in randul unora care apar la TV fie dormind, fie jucand Solitaire, fie mergand cu masini de lux, fie plimbandu-se prin lume, adica mereu prezinti lenea si bunastarea lor unei audiente majoritare care stii c-o duce greu si despre care stii ca va prinde boala p-astia care se lafaie, ai asigurat suportul lor pentru ideea ta. Fa-i sa creada ca e in mana lor decizia de-a schimba ceva si vor fi fericiti. Ceea ce ei nu stiu este ca sunt mintiti. Nu stiu ca, de fapt, nu au nicio putere. Si vrajeala cu politicienii care nu mai au voie sa nesocoteasca vointa poporului. In primul rand, parlamentarii au ajuns acolo votati tot de popor, deci se presupune ca in momentul in care i-au votat le-au transferat increderea si capacitatea de-a decide in locul lor. Si, de fapt, luand-o pur ierarhic, Parlamentul in raport cu poporul chiar are mai multa putere si pana la alegerile urmatoare face ce-l taie capul.

“Acest referendum putea fi evitat dacă majoritatea din Parlament răspundea solicitarilor repetate pe care le-am făcut să trecem la revizuirea Constituţiei. Românii vor un stat modern, flexibil şi instituţii care să răspundă rapid nevoilor lor. Ceea ce cer eu Parlamentului imediat e să convoace de urgenţă comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei care să exprime voinţa suverană a poporului român. Românii le-au spus: dragi parlamentari, preşedintele are dreptate. Asta vrem noi şi el v-a spus ce vrem noi. Le-au spus politicienilor că s-au desprins de voinţa lor şi trebuie să revină imediat la voinţa lor, ca de aia i-au ales” —-> lasand multa demagogie la o parte, nu mai ramane nimic; multi romani nu stiu ce-au votat in realitate, dar in discursul politic trebuie sa-i spui poporului care te voteaza ca-i destept si frumos; faptul ca Presedintele a cerut revizuirea Constitutiei nu-nseamna nimic; faptul ca acum poporul a spus si el “DA” la referendum, iar nu inseamna absolut nimic. Mi-a placut finalul ala cu “le-au spus politicienilor sa revina imediat la vointa lor ca d-aia i-au ales”. M-a miscat. Numai ca, daca nu era referendumul cu ideea de baza ca se reduce numarul de parlamentari, poporul n-ar fi zis ca e nimic in neregula.

In realitate, aflati ca “referendumul nu are niciun fel de efecte juridice, Parlamentul sau oricare alta putere a statului nefiind obligat(ă) să ţină cont de rezultatul înregistrat. Pentru trecerea la Parlament unicameral este nevoie de modificarea Constituţiei, procedură greoaie care se validează printr-un alt referendum. Reducerea numărului de parlamentari se face prin lege organică, iniţiată şi adoptată în Parlament şi promulgată de şeful statului, nu prin referendum“.

Ce mai vreti sa stiti?

 

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: