Renate Weber mi-a răspuns în legătură cu ACTA

by Andreea Vasile

Europarlamentarul Renate Weber a votat, pe 24.11.2010, pentru revizuirea controversatului tratat ACTA care riscă să pună în pericol libertatea de a fi a Internetului

Săptămâna trecută povesteam despre SOPA, PIPA şi ACTA, ocazie cu care îmi fusese semnalat votul pe care europarlamentarii români îl dăduseră în noiembrie 2010 pe tema celui din urmă act. Pentru că nu am citit corect documentul, am înţeles greşit situaţia şi am crezut că ceea ce votaseră europarlamentarii era un document pro ACTA. De fapt, se votase o rezoluţie care cerea revizuirea ACTA. Europarlamentarii români au votat, majoritar, împotriva revizuirii, dar nici la nivel general rezoluţia n-a trecut. La vremea eronatei mele înţelegeri le-am scris să le cer socoteală europarlamentarilor care votaseră pro; numai că ceea ce am crezut că era pro ACTA, era de fapt pro revizuirea ACTA.

Azi, Renate Weber, dintre toţi cei 14 europarlamentari cărora le-am scris, a fost singura care mi-a răspuns. Mai jos aveţi poziţia ei privind ACTA.

Buna seara,

Va multumesc pentru mesaj, insa – asa cum am explicat si in declaratia de presa din 27 ianuarie 2012 – NU am votat pentru ACTA: “Am fost si sunt in favoarea libertatii internetului!”

In Parlamentul European au fost multe voci care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la continutul ACTA si am fost in permanenta una din acele voci – in martie 2010 am avut o prima rezolutie aprobata de plen, pe aceasta tema – in care, de altfel, ceream transparenta in negocieri si solicitam Comisiei “o evaluare a impactului aplicarii ACTA asupra drepturilor fundamentale si protectiei datelor, asupra eforturilor intreprinse in prezent de UE pentru a armoniza masurile menite sa asigure respectarea dreptului de proprietate intelectuala si asupra comertului electronic, inainte ca UE sa isi dea acordul asupra unui text consolidat de tratat ACTA, precum si sa consulte la timp Parlamentul cu privire la rezultatele acestei evaluari.

Rezoluţia Parlamentului European din 10 martie 2010 referitoare la transparența și situația actuală a negocierilor privind ACTA

Tot in 2010 am semnat, alaturi de aproape 400 de alti colegi eurodeputati, o declaratie scrisa in care semnalam lipsa de transparenta a modului in care se lucra la ACTA si anumite aspecte foarte ingrijoratoare: Declaraţia Parlamentului European din 9 septembrie 2010 privind lipsa unui proces transparent și conținutul potențial controversat al Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACCA).

Iar spre finalul anului 2010 am initiat, impreuna cu colegi din grupul meu politic ALDE, dar si din grupul socialistilor sau al Verzilor europeni, o noua rezolutie pe aceasta tema – printre initiatori aflandu-se inclusiv raportorul ACTA, Kader Arif, care a demisionat zilele trecute, acuzand lipsa de transparenta si faptul ca recomandarile Parlamentului din rezolutii nu au fost luate in seama: PROPUNERE COMUNĂ DE REZOLUŢIE (acesta fiind proiectul de rezolutie la care facea referire articolul din Adevarul, atunci cand spunea ca votul meu a fost “pro” – si asa este, am votat favorabil acest proiect, care insa era un proiect care exprima ingrijorarile la adresa ACTA – proiect care nu a fost aprobat, in cele din urma, pentru ca nu a avut suficiente voturi).

Nu mi-am schimbat punctul de vedere din 2010 si pana acum. Si, in mod constant, de cand am fost aleasa in Parlamentul European, in diferitele rapoarte si rezolutii care au fost votate, am fost si sunt in favoarea libertatii internetului si, in acelasi timp, am luptat pentru protejarea vietii private.

Cu prietenie,

Renate Weber

0 comment

You may also like

0 comment

pax January 31, 2012 - 10:20 pm

Tres misto!
daca tot sunteti pen-pals, o intrebi daca noi, ca cetateni putem face ceva intru sprijinul cauzei drepte?

Reply
Andreea February 1, 2012 - 5:25 am

ahahahaha! nu e pen pal. si ce mi-a trimis e un raspuns standardizat trimis si altora care i-au scris. ceea ce e foarte bine! ceea ce se poate face in continuare e o petitie la PETI (http://bit.ly/wC847V) care e departament al P.E. o sa ma ocup si de asta si revin cu info.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: