Revistele independente, bresle de meșteșugari

by Andreea Vasile

revista de povestiri

Acesta este numărul aniversar a Revistei de Povestiri. Tocmai a împlinit 1 an. La cât mai mulți!

Să fii independent nu este lucru ușor nici când vine vorba de propriile persoane, nici când vine vorba de vreo treabă în care crezi și pe care încerci să o pui pe picioare fără să aștepți nimic de la nimeni. Tocmai asta este treaba paradoxală cu independența: încerci să stai pe picioarele tale convins că tu pentru tine ești tot ceea ce trebuie ca să reușești. Ca și când, rămas prin nu știu ce conjunctură fără nici un bun material, doar cu hainele de pe tine, nu vei simți că ai pierdut ceva pentru că tot bagajul tău ești tu însuți și, cu tine la drum, poți să o iei de la capăt iar și iar. Poate că cel mai bun exemplu în acest sens sunt călătoriile. Când pleci undeva, departe, nimeni nu te cunoaște, nimeni nu are nici un fel de atașament sau datorie față de tine, gândurile tale, felul de a fi, energia, astea sunt cartea de vizită cu care îți deschizi uși sau reușești să-ți fie ușile trântite în față.

*

La fel se întâmplă și cu revistele independente și cu cei care stau în spatele lor: sunt oameni care au un crez și-n ideea lor stau atât de bine înfipți că ei călătoresc spre a obține ce vor încă dinainte ca lucrurile să ia startul. În mintea lor ei vor fi făcut și rezolvat o mulțime de chestii care să îi aducă mai aproape de visul împlinit: să-și vadă revista pe print și-apoi în mâinile oamenilor. Unora le-a ieșit asta, altora nu, dar fiecare încearcă să găsească soluția să rămână pe piață.

*

Revista de Povestiri a făcut un an și la aniversare au invitat alte 11 publicații independente să povestească fiecare de ce s-a născut și ce vrea de la noi, cititorii. Ăsta a fost momentul meu preferat din seara asta, din Music Club, când am văzut pe scenă reprezentanți de la revistele Love Issue, Decât o Revistă, Arte și Meserii, Tataia, Echinox (Cluj-Napoca), Lectura (Tîrgu Mureș) Harap Alb continuă, Comics, Film Menu, Formaje și The Institute. Fiecare a povestit ce face, ce vrea să facă, cum se descurcă financiar – mai bine sau mai rău -, dar pe toate le unește pasiunea pentru povești și sunt determinați să scrie against all odds.

*

Fiecare revistă este ca o breaslă de meșteșugari. Dedicată unui domeniu anume, caută ce este mai bun în zona respectivă, apoi scriu despre asta ca să aflăm și noi ce se mai întâmplă prin țară de la arte, la comunicare, la bandă desenată, la filme și așa mai departe. Dacă nu știați deja suntem o țară de creativi și motivul este simplu: sunt atâtea lucruri nașpa de transformat în bine că nu ai cum să te plictisești. Nu SUA, ci România este țara tuturor posibilităților și chiar dacă mulți spun asta peiorativ, ei bine, este mai degrabă un îndemn să pui osul la treabă și să faci și tu ceva mișto oricare ar fi zona de interes.

*

În cazul ăsta particular al revistelor independente, ce poți tu să faci este ceea ce au zis și oamenii ăștia: cumperi revista, îi ajuți pe ei să meargă mai departe. E atât de simplu!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: