Risipa de alimente, interzisă prin lege

by Andreea Vasile

Hai c-am ajuns și-aici: risipa de alimente se va pedepsi, prin lege, și-n România. Înainte să vă speriați că ați putea fi voi cei vizați când aruncați roșii la ghena de gunoi a blocului, aflați că a vorba despre marii comercianți, lanțurile de supermarket-uri și hypermarket-uri care, în mod obișnuit aruncă alimentele expirate fără să întreprindă vreun efort în a utiliza cu cap excesul înainte de termenul limită. În fine, nu vreau să fiu malițioasă, nici n-a existat până acum vreo procedură despre donarea unor astfel de alimente și pentru că e vorba de mâncare, siguranța e un aspect important, deci nu poți duce pungi cu conserve la prima casă de copii care-ți iese în cale și-apoi să zici ”bravo, mie, ce om bun sunt!”.

Însă cu legea aprobată marți de plenul Camerei Deputaților lucrurile intră pe un făgaș în care marile lanțuri de magazine pot să înceapă să facă lucrurile astea fără să-și mai pună problema ilegalității gestului lor. Dimpotrivă! Dacă încearcă să fenteze legea, iau amenzi între 1000 și 6000 de lei.

Legea e simplă și la obiect: magazinele trebuie să ia măsuri de dimensionare a stocurilor și de vânzare accelerată a produselor care se apropie de data expirării (asta există deja), apoi produsele care riscă să iasă din termenul de valabilitate, dar sunt încă bune de consumat vor fi oferite prin donație sau sponsorizare ONG-urilor cu caracter social, iar cele care nu mai sunt bune pentru consumul uman, vor fi oferite adăposturilor de animale ori valorificate prin compostare sau transformate în biogaz.

food 2.jpg

În Uniunea Europeana, România devine astfel a 3-a țară cu o lege anti risipă de alimente. Franța a făcut asta prima în februarie și-apoi Italia în august, deci ne-am raliat și noi rapid mișcării care ar fi putut să se întâmple de mai multă vreme mai ales într-o țară ca a noastră, a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană, aproape că te-ntrebi cum naiba se aruncă 2, 5 tone de mâncare anual aici, adică cam 2% din risipa anuală din Uniunea Europeană. Marea Britanie consideră de asemenea o astfel de lege, am citit despre asta în presa engleză luna trecută.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU spune că anual o treime din hrana produsă la nivel global se irosește sau e aruncată. Adică în jur de 1,3 miliarde de tone de alimente duse pe apa sâmbetei când în lumea asta încă se moare de foame. Țările bogate irosesc cam 222 milioane de tone de mâncare în vreme ce țările muritoare de foame  din Africa Subsahariană produc cam 230 de tone de mâncare anual. Deci, cu ce aruncăm noi, am putea să-i hrănim pe ei.

food-4

În Europa și America oamenii aruncă între 95 – 118 kg de mâncare pe an, în vreme ce-n Africa și Asia media e de numai 9-11 kg de mâncare aruncată pe an.

Food for … thought, ca să zic așa. Și pe aceeași linie articolul ăsta din National Geographic lămurește problema destul de bine: cauzele risipei și ce putem face noi s-o prevenim.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: