Să dezinformezi pentru o cauză bună e la fel de greşit ca atunci când dezinformezi pentru o cauză rea

by Andreea Vasile

Mihai Răzvan Ungureanu şi Corina Vinţan

De vreo 2 zile circulă pe Facebook poza de mai sus împreună cu următorul comentariu:

Gold Corporation în fotoliul de premier

Mihai Răzvan Ungureanu are misiunea de a debloca proiectul Roşia Montană • Noul premier o va avea alături, la Palatul Victoria, pe vechea sa colaboratoare Corina Vinţan • Firma acesteia, Links Associates, promovează interesele companiei Roşia Montană Gold Corporation, pentru care face lobby puternic şi de la care a încasat milioane de dolari • Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis lui Ungureanu că proiectul minier din Apuseni trebuie să fie o prioritate pentru noul Cabinet.

De altfel, şeful statului i-a transmis cât se poate de clar lui Mihai Ungureanu că trebuie să rezolve impasul în care se află proiectul Roşia Montană: ¨O prioritate căreia i-aş spune prioritate zero¨.

Vinţan a pus umărul ca fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, şi ea o susţinătoare a proiectului Roşia Montană, să ajungă în Parlamentul European. Mai exact, actuala promotoare a companiei Roşia Montană Gold Corporation a fost consilierul de imagine al Elenei Băsescu, în timpul campaniei electrorale a acesteia pentru Parlamentul European. „O cunosc de mult pe Elena Băsescu, mi-a cerut ajutor în calitate de amică, nu de consultant. Am convenit să o ajut fără să implic compania în campania electorală. Mai am şi alţi clienţi de genul acesta, pentru care lucrez din simpatie.”

De asemenea, firma Links Associates a fost implicată în organizarea selecţiei privind cea mai reprezentativă figură feminină a României din Parlamentul European. Titlul a fost câştigat nu de amica Corinei Vinţan, „luptătoarea” Elena Băsescu, ci de Monica Macovei, un alt important lider PDL.

*

Sunt împotriva proiectului de la Roşia Montană, dar cred că aşa cum există dezinformare care are menirea să atragă susţinere pentru proiect, există şi dezinformare menită să descalifice oameni pentru că sunt pro Roşia. Ca-n textul de mai sus. Să vă explic de ce.

În primul rând poza este din 2006/2007 când Mihai Ungureanu era ministru la MAE iar Corina Vinţan era purtător de cuvânt al instituţiei. Fireşte că apar în poze împreună! Ungureanu n-avea deci treabă cu Roşia aşa cum nici Vinţan care nu avea încă agenţia Links Associates nu era implicată în poveste. Să presupui acum că Ungureanu a fost pus prim-ministru ca să o ajute pe Vinţan cu lobby-ul pentru Roşia înseamnă să crezi că încă de pe vremea pozei toată situaţia de viaţă a celor doi a fost de aşa manieră construită să se ajungă la ceea ce este azi: Ungureanu prim-ministru, Vinţan lobby-ist pro Roşia.

În al doilea rând, faptul că Vinţan a fost om de PR pentru Elena Băsescu în perioada campaniei pentru PE nu spune nimic. E relaţia dintre un om de PR şi un client. Dacă Vinţan a crezut la nivel personal în abilitatea de-a fi politician a Elenei Băsescu, e treaba ei, însă până când această informaţie nu e confirmată, că din prietenie Corina a ajutat-o pe Elena, rămâne numai o speculaţie.

Întâmplător sau nu, la vremea campaniei pentru PE scriam la VIP. În seara în care Elena Băsescu s-a dus la Victor Ciutacu în emisiune, pe la prânz, când am aflat informaţia, l-am întrebat pe Victor Ciutacu dacă aş putea să merg în platou să asist la emisiune. A fost de acord şi aşa am cunoscut-o pe Corina Vinţan.

Textul despre “Vorbe grele” cu Victor Ciutacu şi Elena Băsescu e aici.

Corina Vinţan este o profesionistă. Repet, nu susţin proiectul de la Roşia Montană şi nu agreez că Links Associates face lobby pentru un proiect care poate avea repercursiuni grave pentru mediu aşa cum, în repetate rânduri, s-a scris în presa internaţională şi-n documente europene care în România nu au fost făcute publice. Dar mi se pare la fel de incorect să spui că doi oameni care au împărţit un mediu profesional la un moment dat sunt în continuare legaţi şi pun la cale lucruri naşpa pentru că e la îndemână să construieşti discursul în acest sens.

Pentru că vreau să fiu onestă şi să nu pară că-s părtinitoare în legătură cu subiectul sau cu personajele implicate spun că cred că mult din ceea ce vedem pro Roşia Montană la TV o are în spate pe Corina Vinţan. Nu neg acest lucru. E şi cazul imaginilor TVR de la protestul Greenpeace care se pare că au fost montate sub îndrumarea Links (nu am o dovadă în acest sens, am doar surse care susţin aceste lucruri pentru că sunt în mediul respectiv).

E urât şi incorect, dar în acelaşi timp mi se pare o naivitate să dai vina pe manipulare, domnule! Trăim într-o ţară liberă şi aşa cum Corina Vinţan e pro Roşia şi face ce poate ca să vadă proiectul realizat, sunt oameni care sunt anti şi care scriu despre asta constant (vezi Mihai Goţiu) şi sunt documente pe care cei interesaţi le pot citi, îşi pot face o părere şi pot milita pro sau anti în funcţie de poziţia pe care o au.

Nu trăim într-o ţară fără liberă exprimare, nu trăim într-o dictatură, informaţia e de cele mai multe ori liberă. Dar trebuie să ne INTERESEZE ca să o căutăm şi trebuie să avem discernământ când o interpretăm.

Manipularea e de când lumea. Pentru că de când lumea e MINCIUNA.

P.S. I-am scris Corinei Vinţan să o întreb cum comentează poza şi textul. Dacă răspunde revin cu un later edit.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: