Sa mergem la vot

by Andreea

A venit in vizita la noi Anca. Anca este o prietena de familie care de zece ani locuieste in Germania, la Munchen. De fiecare data cand vine in tara are tot felul de peripetii. “Baaai, sa vedeti ce mi s-a intamplat…”. Ciulim urechile. Continuarea e de obicei o intamplare caracteristica pentru spatiul asta. Una nesimtita, insa obisnuita pentru noi. Ea nu-ntelege de ce nu ni se pare mare lucru. Ea s-a dezvatat de toate astea si-i e greu sa-si aduca aminte. De ceea ce nu s-a dezvatat insa este sa nu mearga la vot daca nu stie despre ce e vorba. Pana la alegerile de anul acesta din Germania cand a fost realeasa Angela Merkel. Intrebata fiind cu cine voteaza, a spus ca nu se duce. “Si-atunci de ce esti cetatean german?”, au intrebat-o ceilalti.

In Germania, rata de votare este de 96%. “Nu stiu pentru ce votez”, a spus Anca. “Intereseaza-te”, i s-a raspuns. Nemtii nu concep lipsa de implicare politica. Votul este o sarbatoare, un moment in care este randul LOR sa spuna ce cred despre ce se intampla in tara. Pentru ca ei inteleg ca in democratie, dreptul de a vota este unul fundamental. Nemtii nu inteleg sa nu se duca pentru ca nu stiu ce se intampla, pentru ca nu au pe cine alege, pentru ca isi imagineaza ca votul lor oricum nu conteaza. E vorba de gest, de insemnatatea a ceea ce faci.

Am sa votez maine. Nu imi place niciun candidat in mod special. In niciunul nu vad atitudinea omului de care m-as simti, in mod normal, atrasa, pe care l-as garanta cu increderea mea. Insa votez in primul rand din respect pentru propria mea persoana pentru ca eu sunt cea dintai care-si incarca gestul de-a vota cu semnificatie. Si mai cred ca, la nivel macro, deficienta de a ne incarca propriile gesturi cu semnificatie le fac pe majoritatea sa para nesemnificative, ca si cand nu conteaza. “Vocea mea nu conteaza, parerea mea nu conteaza, eu nu contez”, sunt ganduri pe care la avem si vorbe pe care ni le rostim des.

Sunt un om care se opune mult. Niciodata nu m-am gandit ca spunand ceva s-ar putea sa pierd ceva ca si cand, in ideea pierderii, ma voi gandi de doua ori inainte sa ma exprim. De obicei spun ce gandesc cand lucrurile mi se par nedrepte si cand oamenii puternici ii manipuleaza pe cei mai slabi stiind ca cei din urma nu vor reactiona. Pentru mine, propria mea voce are importanta.

Cred ca ar trebui sa votati daca, in primul rand, voi insemnati ceva pentru voi insiva.

0 comment

You may also like

0 comment

clara November 22, 2009 - 9:58 am

subscriu!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: