Săptămâna diversităţii

by Andreea Vasile

Poartă numele Gay Fest. În realitate, vorbim de săptămâna diversităţii aşa cum parada care încheie această săptămână – Gay Parade – este supranumită Marşul Diversităţii. Şi anul acesta, ca-n ultimii doi, voi participa.

Săptămâna asta e importantă pentru mine şi e puţin important că mulţi o asociază cu săptămâna unei minorităţi sexuale. În definitiv, de ce să gândeşti un om prin prisma afinităţilor sale sexuale când ăsta este un aspect care, în viaţa cotidiană, nu are vreo relevanţă pentru tipurile de interacţiuni de care avem parte? Că cineva e hetero sau gay, mie puţin îmi pasă. Şi nu asta e esenţa mişcării.

Săptămâna diversităţii atrage atenţia asupra unor comportamente pe care le avem şi de care este bine să fim conştienţi în fiecare zi. Diversitatea nu este doar una sexuală şi nu este de observat odată pe an. Diversitatea este însăşi esenţa lumii în care trăim şi preferinţele, de orice natură ar fi ele, sunt atribute care ne fac, pe fiecare dintre noi, să avem personalităţi diferite.

Săptămâna diversităţii este, pentru mine, un bun prilej să ne aducem aminte că lumea nu se învârte în jurul preferinţelor personale şi nici în jurul gândurilor pe care noi le avem despre ce-i în jur; că nu-i de datoria celorlalţi să se aplece asupra nevoilor noastre, ci că este de datoria noastră să ieşim în întâmpinarea celorlalţi cu cel mai mărunt şi necostisitor gest, înţelegerea.

Să asculţi ce are de spus şi un altul, să înţelegi de ce spune ce spune şi poate să încerci să corectezi gândirea acolo unde prejudecata, reaua-voinţă sau infatuarea iau locul inimii sunt acte ale bunăvoinţei care, pe termen lung, sunt mai benefice decât orice altceva.

Programul acestei săptămâni îl găseşti aici.

0 comment

You may also like

0 comment

Alexandra May 31, 2011 - 7:16 am

Dar nu e mai usor sa aruncam cu pietre, sa catalogam oamenii diferiti drept “ciudati” si sa ne fie teama de ei si de o alta viziune asupra lucrurilor?

Ce bine daca mai multa lume ar gandi ca tine. Insa tare mi-e frica de faptul ca si de data asta, stirile legate de Gay Fest or sa mearga in paralel cu stirile legate de Noua Dreapta sau alte organizatii de felul asta, care iau apararea “normalitatii”.

Reply
Andreea May 31, 2011 - 10:55 am

Probabil ca asa se va intampla. Sau poate ca vor exista voci care vor reusi sa se vada vazute si auzite si care sa puna problema, cu calm si tact, asa cum trebuie. Eu am incredere ca, in paralel cu stirile de tipul celor exprimate de tine, vor exista si stiri care nu vizeaza senzationalul.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: