Șapte pași spre succes și cum i-am aplicat eu în viața mea

by Andreea Vasile

La sfârșitul lui februarie am primit un mail foarte interesant de la Elena Bululete de la Conan PR. Pe Elena am cunoscut-o în urmă cu vreo doi ani la un eveniment la Ambasada Franței și, cred, aceea a fost prima și ultima dată când ne-am văzut față în față. Așa că a fost o surpriză să primesc un semn de la ea. Aveam să aflu că asta s-a întâmplat pentru că, în tot acest timp, ea a continuat să îmi citescă blogul și, deci, era la curent cu ceea ce se întâmplă în viața mea. În mailul ei mă invita la conferința intitulată Born2Succed, organizată la inițiativa Irinei Alionte, o tânără care în anul 2012, la vârsta de 24 de ani, a dat lovitura în UK cu un program de sport care are loc în … discotecă. Pe când era la master în Marea Britanie, Irina a avut o idee: să mute mișcările de fitness sub luminile discoball-ului pentru că, spune ea, femeile sunt mai relaxate într-o atmosferă mai intimă decât într-o sală de sport unde lumina puternică și oglinzile s-ar putea să inhibe. Așa că Irina a implementat ideea în campusul ei, a avut un mare succes și așa a luat naștere Club Cardio, azi o afacere în toată regula. Curajul Irinei de a intra în antreprenoriat a fost susținut de oameni cu experiență în business, oameni pe care ea și-a propus să îi aducă la București ca să dea mai departe din lucrurile învățate de ea. Pe principiul ”pay it forward”, așa s-a născut inițiativa de la București.

dance

În timpul seminarului ținut de Tosin Ogunnusi, no.1 empowerment coach în UK, am cântat și am dansat. Melodia pe care m-am mișcat cu cea mai multă voie bună a fost Cha Cha Slide (deși toate melodiile au fost tari, iar Tosin dansează de mori)

Conferința a avut trei main speaker-i: pe Tosin Ogunnusi –- Empowerment Coach-ul numărul 1 în Marea Britanie, Ketan Makwana – antreprenor de succes, speaker internațional și business mentor și Justin Devonshire – Personal Success Coach și antreprenor. Însă cel despre care vreau să vă vorbesc este Tosin Ogunnusi, pentru că, așa cum v-ați dat seama, de el mi-a plăcut cel mai mult și m-am simțit 100% pe aceeași lungime de undă cu stilul și cu ideile lui.

Tosin s-a născut în Laos, Nigeria, într-o familie cu 16 frați. Este un om cu o poveste extraordinară unde de reținut este următoarea idee: where there is a will, there is a way. Atunci când faptele imediate s-ar putea să îți spună că nu poți să faci ceva pentru că nu ai resursele necesare, tu trebuie să contrazici aparențele și, dacă îți dorești cu adevărat să obții ceva, se va găsi calea prin care poți să faci acest lucru. Când cineva spune că ceva nu se poate, deci abandonează o acțiune anume, înseamnă că nu își dorește din toată inima. Asta este credința lui Tosin și, recunosc, și a mea, iar experiența Limitless, despre care știți foarte bine deja, mi-a confirmat că o minte determinată și un spirit înflăcărat sunt de neoprit indiferent dacă afară condițiile arată că, mai degrabă, ceva nu se poate împlini.

Seminarul ținut de Tosin a durat undeva la 5 ore și, oricât aș încerca, nu voi putea cuprinde tot ce am învățat în acest post. Ori, dacă aș face-o, ar trebui să împart informația în episoade pentru că e multă și necesită explicații astfel încât să înțelegeți și voi ideile așa cum trebuie. Am să mă opresc însă la cei șapte pași spre succes propuși de Tosin și am să vorbesc despre fiecare în parte. În afară de acești pași, discuția pe care am găsit-o la fel de plină de învățăminte a fost cea despre public speaking, mai ales că este o zonă în care vreau să devin tot mai bună pentru că mă interesează și îmi place să fiu în fața mulțimilor și să vorbesc: creativ, structurat, cu miză.

imagintaion

Am făcut multe exerciții cu ajutorul imaginației. Aici, trebuia să ne imaginăm că avem ceva foarte greu în palma deschisă și, fără excepție, toată lumea a vizualizat așa de bine acest lucru, că mâna cu greutatea s-a lăsat în jos, ca într-o balanță pe care ai pus ceva.

Cei șapte pași spre succes conform lui Tosin sunt:

1. Identifică-ți viziunea cu claritate și credință

Aici voi face referire la povestea mea, Limitless Total Body Makeover și viziunea pe care eu am avut-o, anume să am un corp fit, atletic. Vizualizarea a avut o mare improtanță pentru că este obiectivul la care m-am raportat continuu în ultimele 5 luni, este imaginea pe care am avut-o în minte la fiecare pas și pârghia care m-a ajutat să trag de mine, să dau tot ce pot chiar și atunci când energia părea să se fi dus demult.

2. Înțelege DE CE-ul din spatele obiectivului/viziunii tale

DE CE fac asta? De ce mi-am setat un anumit obiectiv și ce vreau să spun prin îndeplinirea lui? În cazul meu, a fost vorba despre a aduce la un nivel de echilibru interiorul cu exteriorul. Claritatea obiectivului a făcut ca drumul meu să aibă mereu însemnătate, când înțelegi de ce anume faci un lucru, totul are precizie, direcție, nu este o luptă cu morile de vânt, nu este un chin, nu este o tragere în van, este o cale clară, pe care o construiești pas cu pas.

3. Acționează și folosește resursele care trebuie

Eu mi-am adaptat viața la obiectivul pe care mi-l doream îndeplinit (și cu care nu am ajuns încă la final). M-am dedicat antrenamentelor (în 5 luni de zile de Limitless este o mândrie personală să spun că nu am lipsit la nicio oră), m-am dedicat alimentației și întregii rutine care intervine odată cu noul drum. M-am bucurat de fiecre mână întinsă – de la sfaturi primite de la antrenori, la seminarii la care am participat, la experiența altor sportivi – am început să văd resursele peste tot în jurul meu și să iau din ele ce am nevoie. Că a fost vorba de oameni care fac ce fac eu, de colegi de antrenament, de cărți, de instructorii pe care-i am în program ș.a.m.d., sursele de învățare și perfecționare sunt peste tot.

4. Fii deschis la noi posibilități

Cu noul drum au venit și noi cerințe și, câteodată, efortul financiar a fost o necesitate ca să pot să îmi susțin noua pasiune. Însă oportunitățile nu s-au lăsat așteptate și când am primit ocazia de a face niște bani în plus, am spus DA imediat chiar dacă am știut că voi dormi poate mai puțin, că voi munci mai mult, că în timpul și așa scurt va trebui să mai integrez încă ceva de făcut. Însă am făcut toate astea bucuroasă, știind că ceea ce produc voi reinvesti în propria educație și creștere și ăsta nu e niciodată un plan care dă greș: să bagi bani în tine însuți ca să evoluezi e întotdeauna un plan bun.

5. Analizează rezultatele pe care le ai

Sigur că să vezi ce obții din efortul pe care îl investești este o prioritate ca să te asiguri că nu pedalezi în gol. În ceea ce privește antrenamentele mele și alimentația, de exemplu, măsurătorile lunare sunt o astfel de analiză unde aflu dacă ce fac într-o lună este potrivit pentru mine și pentru corpul meu, dacă trebuie să ajustez sau să fac schimbări radicale. S-ar putea să ai toată bunăvoința din lume, dar unii pași să nu fie pur și simplu cei potriviți și atunci auto observația e importantă ca să poți să-ți dai seama ce merge bine și ce nu.

6. Pune întrebările care trebuie

Asta este una grea! Dar, asemenea punctului 5, este necesar să te asiguri că obții rezultate. Iar rezultatele apar când întrebările la care răspunzi sunt cele corecte. Așa că ai grijă ca pe lângă DE CE-ul de la începutul drumului, să continui cu interogații care să te ajute să evoluezi, ale căror răspunsuri să te ducă undeva concret, măsurabil.

7. Perseverează până ajungi unde vrei

Este o naivitate să crezi că odată stabilit obiectivul, drumul va fi drept. Nu va fi așa. Personal, m-am confruntat cu suișuri și coborâșuri. De la platoul pe care l-am avut în luna a 2-a și până la zile în care mă simțeam obosită și în care aș fi putut găsi oricând pretexte ca să nu merg la antrenament sau ca să trișez cu alimentația, important este să ai răbdare și să înțelegi că orice succes are nevoie de … timp!

board break

Seminarul cu Tosin s-a încheiat cu sesiunea de board breaking: cu toții am spart plăci de lemn cu mâinile goale

Cei șapte pași spre succes au fost puși în aplicare la finalul zilei printr-un exercițiu pe cât de … dur, pe atât de edificator. Tosin ne-a spus că putem să spargem o placă de lemn cu mâinile goale, lucru de care, aproape cu toții, ne-am îndoit. Lemnul e tare, mâna e moale, calculați și voi că realitatea imediată ne face să credem că misiunea este imposibilă. Însă asta e doar mintea noastră care, ca de obicei, are un talent fenomenal de a face din îndoială și mamă, și tată. Trainer-ul nostru știa asta și, înainte să spargem placa, ne-a făcut să uităm de orice interogație fără sens printr-o metodă simplă: ne-a pus să dansăm. Așa că mintea a făcut loc energiei creative și în numai 15 minute eram toți cei 200 de participanți într-un cerc, încurajându-ne unii pe alții, și gata să ne bucurăm pe rând, de nou dobândita titulatură de Karate Kid.

Și eu am spart placa de lemn cu multă energie și imensă bucurie la final, dovada că orice limită poate fi depășită când dai frâu imaginației și crezi, cu toată inima, că totul e posibil.

Chiar e!

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: