Sărbătorile și mâncarea

by Andreea Vasile

Am intrat în Anul Nou, Sărbătorile sunt aproape de sfârșit, deci mâncarea este, cu siguranță, ultimul subiect despre care vreți să citiți sau să vorbiți. Cu toate acestea, vreau să vă povestesc cum a arătat, din punct de vedere culinar, această perioadă, pentru mine.

Pentru că aceste sărbători m-au prins în mijlocul unui proces de remodelare corporală a fost ușor de înțeles pentru mine, încă de la început, că indiferent de locurile unde voi ajunge și de mesele la care voi participa, nu voi mânca așa cum mănâncă toată lumea. În primul rând pentru că nu aș fi făcut nimic care să saboteze efortul fizic și psihic imens pe care l-am investit în noul meu corp în ultimele trei luni. În al doilea rând pentru că, oricum, mâncărurile tradiționale de Sărbători fac parte dintr-o categorie de alimente care nu mi-a plăcut niciodată în mod special (în afară de dulciuri) și pe care nu o mai pot mânca din cauza ingredientelor folosite (care, cum zice românul, ”pică greu la stomac”).

cookie

Singurul fel de mâncare de Sărbători care altădată mă entuzisma la maxim. Azi îmi dau seama că este doar o chestiune de autocontrol să nu mai dau iama în căsuțele de turtă dulce.

Crăciunul a fost un test ușor pentru că l-am petrecut acasă, în familie, așa că am putut să controlez în fiecare clipă ce mănânc. De Revelion însă am plecat la munte cu o gașcă de 20 de oameni în care majoritatea mănâncă obișnuit. Discuția a fost că vom cumpăra mâncare la comun și că vom împărți costurile la fața locului. A trebuit să decid dacă voi fi parte din acest aranjament sau dacă mă voi ocupa de alimentație în ceea ce mă privește. Am ales a doua variantă cu atât mai mult cu cât am plecat cu mașina cuiva, deci transportul alimentelor nu a fost o problemă. Am luat cu mine fructe, carne de curcan și mușchiuleț de porc gata gătite la cuptor, iaurt, kefir și brânză de capră, o cutie cu rucola și ciuperci. În rest, știam că acolo voi găsi alte legume, ouă și apă din belșug.

dis

La micul dejun am mâncat ce mănânc și acasă, de obicei: fie omletă cu ciuperci, fie un shake de iaurt de capră cu goji, nuci și tărâțe de ovăz, fie ardei kapia cu brânză telemea și vinete alături de nelipsita cafea neagră. La prânz și cină am optat pentru salate de morcovi cu măr și curcan, supe făcute de gazda noastră (o supă foarte bună din regiunea Covasnei, unde am fost, conținea carne de vacă, multe legume și chilli; chiar dacă avea orez alb, aliment pe care în mod obișnuit nu îl consum, asta nu m-a împiedicat să mănânc de vreo trei ori la rând supă pentru că era foarte gustoasă și făcut-n casă), salate de morcovi cu țelină și brânză de capră, salate de castravete cu roșii și pătrunjel și carne de curcan și tot așa. Condimentele din belșug nu au lipsit și, cu ajutorul lor, ca și acasă, fiecare masă este plină de savoare. Cam aceleași alimente am mâncat și când s-a întâmplat să fim în Brașov la ora prânzului, deci am avut de unde alege, iar acolo unde eram nesigură despre cum se gătește ceva, am rugat să aflu ce conține preparatul și am anunțat că nu doresc anumite ingrediente dacă mâncarea le conținea (de pildă, ulei de floarea soarelui, sare sau sosuri, de obicei foarte ”păcătoase” din punctul de vedere al aportului caloric).

Am băut multe ceaiuri de fructe peste care am ras, de fiecare dată, coajă de lămâie și portocală, multă apă și vin roșu, în noaptea Anului Nou și-n seara în care gazda noastră a făcut foc de tabără, iar vinul roșu fiert cu scorțișoară și fructe a fost extraordinar. Am mai băut un pahar cu șampanie la ora 12.00 noaptea când am sărbătorit trecerea în Noul An și cam asta a fost tot din punctul de vedere al alcoolului.

will

În această perioadă nu am mâncat nimic dulce și, culmea, nici nu mi-a fost poftă, adică nu am simțit vreun disconfort că trebuie să mă abțin de la ceva. Mi-am propus încă de la începutul acestei perioade de Sărbători să nu mă abat de la drumul meu și să nu încep să mănânc alte lucruri doar pentru că ăsta e sezonul, toată lumea o face și, deci, nu va fi mare scofală. Repet, în contextul în care în ultimele 12 săptămâni am învățat să reeduc în totalitate felul în care mă antrenez și mănânc, cu implicații pozitive asupra mentalului, energiei, felului în care arată corpul, faptului că acum îmi gătesc toate mesele de unde bucătăria era spațiul ăla în care doar îmi făceam cafeaua și multe alte lucruri bune care mi s-au întâmplat, am vrut ca felul în care mă port cu mine în perioada asta să fie un statement că sunt un om nou, cu obișnuințe noi, că cred în noul meu drum și că sunt dedicată lui pentru că știu că urmează să ating obiective care altădată mi se păreau incredibile.

Și mai știu că determinarea și seriozitatea mea îi va inspira și pe alții să creadă că se poate să atingi orice țel dacă îți dorești asta și muncești pentru asta.

hepi

29 decembrie 2013 m-a prins fericită, sănătoasă, în formă și pusă pe fapte mari

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: