Scrie despre tine

by Andreea Vasile

Ce-ar spune oamenii despre viaţa ta dacă ar privi-o ca pe o piesă de teatru?

În scris, orice poate apărea ca interesant. Ce anume ni se pare, de fapt, fascinant la un eveniment, la o persoană încât să ne facă să exclamăm: “treaba asta ar trebui să devină film sau piesă de teatru?”. Când nu avem de-a face cu experienţe extraordinare sau cu persoane care trec prin situaţii colosale, ce anume din personalitatea lor şi din lucrurile pe care le trăiesc ne determină să-i privim cu atenţie? Poate că, în viaţa de zi cu zi, informaţiile banale, detaliile, aparent nesemnificative, fără iz special, ne lasă rece: “ei, sunt prostii, tuturor ni se întâmplă asta”, spunem când în experienţele altora ne identificăm şi pe noi. Dar poate tocmai faptul că forurile interioare şi minţile noastre diferă fac ca aparent o aceeaşi situaţie să fie redată într-o mie şi una de moduri. Şi asta poate fi interesant!

*

În toamna anului 2009, Vera Ion şi Sorin Poamă reveneau în Bucureşti după ce bătuseră străzile Europei ca clowni.  Copleşiţi de toate lucrurile pe care le văzuseră şi de evenimentele prin care trecuseră, s-au hotărât să pună în cuvinte toate astea, ba chiar să transforme experienţa într-o piesă de teatru.

Textul spunea povestea lui Adi, tânăr actor român aflat în pragul depresiei care se hotărăşte să plece în Europa îmbrăcat în costum de clown împreună cu prietenii săi, William şi Dragoş. Dupa ce a apărut textul, cei doi şi-au sunat colegii (Andrei Şerban, Alex Potocean, Ilinca Hărnuţ şi Iulia Verdeş), au făcut o lectură şi au început să repete în subsolul unei case de producţie (Exit Film) care s-a arătat primitoare şi i-a găzduit timp de două luni, cât cei şase au explorat povestea de 160 de pagini şi au transformat-o într-un spectacol de aproape două ore – Ich Clown.

Citeşte toată povestea aventurii lor aici.

*

În toamna acestui an s-a născut, din mâna aceloraşi călători, proiectul “Scrie despre tine“. Timp de o lună, în 2 şedinţe pe săptămână, participanţii scriu povestea lor sau bucăţi din povestea lor de viaţă.

*

Mi se pare minunată ideea lor! La fel de minunat mi se pare că fiecare scriere devine, la final, piesă în care alţii te joacă pe tine şi tu-i joci pe alţii. Să te exprimi prin scris e eliberator. N-are a face că ştii să aşterni cuvinte măiastre pe foaie sau nu, că ştii ce să spui despre tine sau nu, ideea, aşa cum spune cineva într-unul dintre testimoniale, este că trebuie să laşi fluxul de idei liber: chiar dacă nu ştii ce să spui despre tine, când încetezi să te mai gândeşti la asta, vorbele vin pur şi simplu pentru că în noi există deja povestea care contează să fie rostită, indiferent dacă a fost sau nu spusă până acum.

*

E un curs la care mă voi duce, chiar dacă nu la tura asta, pentru că ideea clicked right away into me! Nu ştiu ce mă atrage, dacă e faptul că scriu despre mine, că joc viaţa altora, că povestea celor care au avut ideea – aceea de a călători prin lume – sper să devină şi experienţa mea – aceea de a călători prin lume :), cert este că găsesc minunat ce fac! Şi vă recomand.

 

 

0 comment

You may also like

0 comment

Zapacita December 12, 2011 - 9:37 pm

ce frumooos:) si eu vreau

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: