Scurtă istorie a unei perechi corecte

by Andreea Vasile

Domnul şi Doamna sunt întru totul corecţi şi aproape suavi în viaţa de familie. Plini de scrupule, ei întreţin o atmosferă de pace în căminul lor. Nu sunt niciodată injuriate servitoarele, de altfel ele sunt şi foarte rare. Nu sunt bătuţi copiii, asta ar putea să le creeze complexe. Niciodată nu are loc vreo scenă la masă, nu se face nicio greşeală de ţinută, niciun cuvânt nu e rostit pe un ton mai ridicat decât vreun altul.

“Într-adevăr, doctore – aici e Doamna cea care vorbeşte – nu văd ce reproş ne-am putea face în privinţa aceasta. Dacă s-a întâmplat să se ivească vreun diferend între soţul meu şi mine, noi nu l-am lăsat niciodată să se arate în faţa copiilor. Nu, doctore, nu ai ce căuta în direcţia asta. Dacă micuţa mea Mary e cu adevărat nebună, asta nu s-a întâmplat pentru că ar fi suferit de pe urma atmosferei din familie. Dar am să-ţi spun: dinspre partea soţului meu nu toţi au fost totdeauna foarte echilibraţi. Între noi fie spus, una din mătuşile lui a murit la azil. Asta se simte uneori la el. Ieri, de pildă, ca să-ţi citez un singur exemplu, abia am ajuns în camera noastră, că l-au şi apucat furiile pentru că i-am cerut să stingă o lumină care mă supăra la ochi. A azvârlit-o pe jos şi mi-a făcut o scenă! Am plâns toată noaptea pe o canapea, dincolo, în salon … ”

“Doamnă, spune doctorul, copiii dvs. ştiu toate astea.”

“Imposibil, doctore, tocmai pentru că-mi cunosc bărbatul, i-am trimis să doarmă la celălalt capăt al apartamentului.”

“Vă spun că ştiu totul fără să aibă nevoie să şi audă ceva. Ce aud ei cel mai bine sunt tocmai lucrurile pe care nu le spuneţi, când sunteţi de faţă cu ei la masă, politeţea întruchipată. Mica Mary nu e nebună, dar cum ar putea suporta nervii unui copil vacarmul şi furia care se dezlănţuie în tăcerile dvs. conjugale, fără ca dvs. să vă daţi măcar seama, atunci când se stinge o lampă?”

[Denis de Rougemont, Partea diavolului]

*

Denis de Rougemont este un autor minunat. Este un gânditor elveţian care a scris în franceză şi care a trăit între 1906 şi 1985. A scris despre Dumnezeu şi Diavol cu acurateţe incredibilă, capabil să dea glas unor situaţii atât de diabolice în esenţa lor încât, de obicei, stările prezentate de el prin cuvinte le putem recunoaşte, la rându-ne, cu ajutorul simţurilor, fără să le putem descrie cu vorbe, aşa cum o face el.

0 comment

You may also like

0 comment

lilik December 29, 2011 - 2:38 pm

Nu stiu daca te bucura sau nu, habar n-am daca te incalzeste cu ceva, dar trebuie sa stii ca imi place mult blogul tau 🙂

Reply
Andreea December 29, 2011 - 2:41 pm

mulţumesc! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: