Scurtmetrajele prind viata

by Andreea

Simbata, 27 martie, de la orele 22.30, cele mai premiate si mai “muzicale” scurtmetraje au urcat pe scena Operei Nationale Bucuresti impreuna cu un ansamblu format din muzicieni ai Filarmonicii George Enescu si Radiodifuziunii condusi de Daniel Jinga, corul de copii al Liceului Dinu Lipatti, Gojira si trupa de tango argentinian Tango Brujo. Toate acestea in cadrul evenimentului lunar ShortsUP in care scurtmetrajele prind viata. Despre povestea scurtmetrajelor in România si despre viitorul acestora in contextul cinematografic românesc am vorbit cu Razvan Crisan, fondatorul Asociatiei Oricum.

Razvan cerceteaza cu atentie niste tabele Excel cu foarte multe cifre. Ca de obicei, daca nu lucreaza la vreunul dintre proiectele curente, pune la cale unele noi. Ne-am intilnit intr-o cafenea din centrul Bucurestiului unde oamenii se aduna deopotriva sa socializeze si sa lucreze astfel ca atmosfera prietenoasa atenueaza seriozitatea unei zile obisnuite de munca. “Povestea cu scurtmetrajele a inceput in februarie 2008 cu evenimentul Future Shorts. Dar ideea initiala nu mi-a apartinut”, spune Razvan care, la doar 24 de ani, are planuri mari. “Cum iti spuneam, la inceputul lui 2008, Igu de la Feeder.ro a primit un e-mail de la un tip pe nume Mugur, viitor architect, care ii spunea de ideea cu scurtmetrajele. Ni s-a parut interesant asa ca ne-am intilnit cu el. Igu era super entuziast, habar n-aveam daca o sa iasa bine sau nu, dar am zis sa incercam. Am plecat neincrezatori la drum, insa primul eveniment a avut loc la clubul Fabrica pe 28 aprilie cind estimam ca, daca vor veni cel mult 50 de oameni, sintem norocosi”, isi aminteste Razvan. Numai ca la eveniment au venit, spre surprinderea lor, 300 de oameni. “Ma gindeam ca e o greseala, ca sigur oamenii aia fusesera la Mitropolie si ca pe urma, din intimplare, ajunsesera la noi. Luna urmatoare am repetat evenimentul si au venit 350 de oameni. O greseala, ne-am zis, mai ales ca toti oamenii din jurul nostru spuneau ca povestea cu scurtmetrajele nu va merge fiindca sint considerate elitiste si asa mai departe. Uite ca n-au avut dreptate”, spune fondatorul Asociatiei Oricum. Igu, pe numele adevarat Cristian Vasile, completeaza: “Am ales sa ma implic in Future Shorts si mai apoi in ShortsUP pentru ca am crezut si cred foarte mult in oamenii implicati in acest proiect, imi place ca sint dintre acei tineri care au ales sa faca ceva constructiv cu timpul lor si care muncesc foarte mult pentru a da rezultate cit mai bune de la o editie la alta”.

Evenimentul din România, cel mai bun din 50 de tari

Una dintre primele editii de succes a avut loc in vara lui 2008 la Gradina Capitol cind 600 de oameni au participat la eveniment. Printre ei se afla si David Perrotta de la Vodafone caruia ideea i-a placut atit de mult incit l-a intrebat pe Razvan daca pot colabora. Astfel, Future Shorts România a fost lansat oficial in octombrie 2008 in parteneriat cu compania de telefonie mobila. “Future Shorts e un brand global. Evenimentul are loc in 50 de orase din lume si a pornit de la Londra. In România a ajuns sa aiba cel mai mare succes pentru ca noi gasisem modalitatea optima de-a atrage sute de oameni, ceea ce celelalte tari nu faceau. De exemplu, in noiembrie 2008, cind vremea era foarte urita, adica numai buna de stat in casa, faceam evenimentul la un club din Calea Victoriei unde capacitatea era de 400 de oameni. Au venit, cred, in jur de 700”, spune Razvan. In ajutor le-a sarit si Mihai Oroveanu, directorul general al Muzeului National de Arta Contemporana, cu care au creat un parteneriat ce le-a permis sa aduca scurtmetraje, luna de luna, la Galeriile Artexpo din cadrul TNB. La una dintre aceste editii a venit si Fabian Rigall, fondatorul Future Shorts de la Londra care a fost impresionat de ce se intimpla in România. “In martie 2009 am facut Back to the Future Shorts cind am luat cinci filme de arhiva de la ANF pe care le-am proiectat, dar si primul scurtmetraj a lui Cristian Mungiu cu care acesta absolvise facultatea. Ideea a prins foarte bine”, spune Razvan. La editia intitulata “Noaptea lunga a filmelor scurte”, organizatorii au rugat cinci dintre cei mai buni regizori români sa nominalizeze scurtmetrajele lor preferate care au fost ulterior prezentate publicului. Au raspuns prezent Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Jude si Cristian Porumboiu. La final peste 2000 de oameni au fost alaturi de regizori si de noi pentru a urmari cele mai bune scurtmetraje din 2009. “Dupa Noaptea Lunga era foarte clar ca ceea ce faceam noi in România era foarte tare, era clar ca gasisem un model de eveniment de succes si in contextul asta a venit propunerea celor de la Future Shorts Anglia de a le da o mina de ajutor. Asa ca timp de 6 luni am facut o naveta interesanta intre Bucuresti si Londra cu scopul de a transfera din lectiile pe care le-am invatat noi catre reteaua Future Shorts. Experienta londoneza, de a lucra intr-un mediu care te indeamna sa gindesti mereu global, e una transformationala. Dar dupa 6 luni acolo am realizat ca ceea ce vreau eu sa fac era foarte legat de România si, in plus, directia in care mergea Future Shorts nu era una in care noi sa credem foarte mult. Asa ca am revenit in România si am luat decizia sa reevaluam colaborarea cu Future Shorts”, explica Razvan. “Impreuna cu Igu si cu Mugur ne-am dat seama ca ceea ce vroiam noi sa facem nu se mai potrivea cu directia Future Shorts si ca este cazul sa venim cu ceva nou. Ceea ce am si facut”.

Cristian Mungiu a spart gheata

In octombrie 2009 a avut loc prima editie a lui ShortsUP, noul nume sub care se reinventa evenimentul de scurtmetraje, de data aceasta imbogatindu-l cu o serie de experiente ce aduc filmele la viata. “A fost o mare onoare pentru noi asocierea cu regizorul Cristian Mungiu si cu un film de care ne-am indragostit la prima vedere, Amintiri din epoca de aur. Toata ideea a fost sa prezentam ambele parti din Amintiri din epoca de aur intr-un cadru care sa aminteasca de momentele haioase ale acelei perioade. Si alaturi de Cristian si o parte din actorii din film am invitat un cor de “pionieri” sa recreeze o parte din slagarele vremii, ne-am asigurat ca am avut bomboane agricole, cico si multe alte detalii ce ne-au permis sa recream atmosfera anilor 1980 pentru cei peste 800 de oameni care au venit la MNAC in seara de 30 octombrie”. La rindul sau, Cristian Mungiu a declarat pentru revista VIP: “Ideea shortsUP de a face din comunicarea publica a unui film (n.red. Amintiri din epoca de aur) un eveniment mai mare decit proiectia in sine a filmului e foarte buna. Si buna e si ideea de a proiecta scurtmetraje cu regularitate. La noi, genul asta e destul de nedescoperit de public, desi are toate datele sa fie pe placul celor tineri. Si nu in ultimul rind, mi-a facut placere sa ma asociez cu ShortsUP pentru ca imi place de ei – imi plac oamenii astia care organizeaza – au initiativa, sint disciplinati, inventivi si au simtul umorului”.

In Romania, producatorul scurtmetrajelor este si regizor

Fiecare film prezentat la ShortsUP este prezentat cu acordul producatorilor. “E foarte important pentru noi sa cream un model economic pentru scurtmetraje. |n cazul lungmetrajului, il faci, il pui in cinema, 40% din pretul biletului se duce la producator, pe urma faci un DVD, si de acolo se mai duc bani la producator, apoi il dai la TV si producatorul isi mai ia iar niste bani. De cele mai multe ori, in România, in cazul scurtmetrajelor, producatorul este si regizor. Aproape niciodata scurtmetrajele nu se dau in cinema si nu apar pe DVD ori la televizor. La Premiile Gopo, regizorul Radu Mihaileanu chiar spunea ca scurtmetrajele nu sint repetitii pentru lungmetraj, ci opere artistice de multe ori mai sincere si mai valoroase decit lungmetrajele. Insa nicaieri in lume nu s-a creat un model economic fiabil pentru scurtmetraje asa cum s-a intimplat cu lungmetrajele si noi tocmai asta incercam sa facem prin ShortsUP”, explica Razvan.

Maria Dinulescu, sustinatoarea echipei ShortsUP

Actrita Maria Dinulescu este unul dintre sustinatorii shortsUP. “Razvan m-a impresionat de cind l-am cunoscut anul trecut. M-am bucurat ca persoane ca el vin din generatia noua. Sint mindra ca-l cunosc si ca isi doreste sa aduca informatie de calitate pentru cei din generatie cu el. Am numai cuvinte de lauda. Daca te duci la cinema, vezi un film care poate nu-ti place si care dureaza 90 de minute; unii stau pina la capat, altii nu. La un eveniment de scurtmetraje vezi cinci astfel de filme si e imposibil ca cel putin unul sa nu-ti placa. Intr-un timp scurt, ti se ofera ceva ce te poate atrage”, spune Maria.

[publicat in revista VIP pe 12 aprilie 2010; urmatoarea editie a ShortsUP va avea loc vineri, 16 aprilie, la Cinema Scala de la ora 21.30]

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: