Este al doilea an în care susțin evenimentul Giving Tuesday, de data aceasta în calitate de ambasador, rol în care am scris despre inițiativă și am dat mai multe interviuri astfel încât oamenii să afle dintr-o mulțime de părți despre ceea ce se va întâmpla marți, 27 noiembrie, în toată lumea.
Giving Tuesday are loc în fiecare ultimă zi de marți din luna noiembrie în lumea întreagă și este un eveniment la care oamenii sunt chemați să contribuie cu fapta lor bună, oricare ar fi aceasta. Să faci bine e o chestiune de atitudine, în primul rând, adică să vrei să fii disponibil pentru altcineva cu timp, bani, energie, cunoștințe și așa mai departe.
În România, Giving Tuesday se întâmplă în 2018 pentru al doilea an consecutiv și, la fel ca anul trecut, oamenii pot fie să-și înscrie ideea pe platforma online și să invite pe alții s-o susțină, fie pot să facă orice gest de ajutor le trece prin cap, chiar dacă nu o anunță. De fapt, ceea ce, fără să ne dăm seama, mulți dintre noi fac zi de zi.
De Giving Tuesday 2018, eu sunt alături de Marie Jean Schweffer și de soțul ei, Eddy, care au construit lângă Sibiu un adăpost pentru 40 de animale, câini și pisici. E o muncă grea și continuă, însă ei s-au dedicat misiunii pentru că le iubesc foarte mult și nimic nu e prea greu când faci din inimă ce îți place.
Doar 18 dintre animale au sponsori lunari permanenți, așa că până la 40 de animale mai e drum lung și, în primă fază, ceea ce am încercat să fac a fost să strâng cât mai multă mâncare pe care mâine, 24 noiembrie, i-o voi duce și, de asemenea, bani în cont pe care singuri să-i gospodărească după nevoile pe care le au. Dacă doriți să donați astfel, o puteți face
în contul RO57INGB0000999908406196 pe numele Eduard Eliad Mihai Schweffer.
Deși am furat startul și comunic inițiativa mea de aproape 2 săptămâni, era necesar să fac asta pentru a putea strânge mâncarea și pentru a o putea duce la Marie Jeanne și la Eddy. În holul casei am în acest moment 160kg de mâncare pentru câini și vreo 40kg pentru pisici, toate dăruite de oameni care au citit apelul meu și au răspuns. În plus, sume de bani au ajuns în contul celor doi, iar asta i-a ajutat în zilele acestea, când a dat frigul, să cumpere materiale și să creeze condiții mai bune și mai călduroase pentru animale.
La toate aceste chestiuni practice se adaugă și altele neprevăzute, de pildă faptul că săptămâna asta la poarta lor au fost abandonați 3 ciobănești mari care nu se înțeleg prea bine cu ceilalți căței și cărora au trebuit să le construiască un țarc separat. Viața cu animale e imprevizibilă, mereu apare câte ceva, așa că starea de alertă e permanentă.
În final, vă las cu un ultim interviu pe care l-am dat și pentru ViitorulRomâniei.ro, în care spun ce înseamnă pentru mine să faci bine și ce m-a motivat să aleg cauza din acest an. Interviul integral îl poți citi aici.
Anul acesta am ales cauza oamenilor care au grijă de animale dintr-o nereușită personală care m-a făcut să-i apreciez mai mult pe cei care își dedică timpul acestei cauze. În ultimii doi ani am încercat să am grijă de doi căței salvați, însă am dat rasol de fiecare dată, fiindcă am simțit că e o responsabilitate căreia nu pot în acest moment să îi fac față. Amândoi cățeii au fost luați de pe stradă și sunt foarte bine acum, însă faptul că n-am putut să fiu eu cea care să le ofere un cămin m-a făcut să mă gândesc la ce anume îmi lipsește poate ca să duc o astfel de acțiune la capăt. Poate mai multă generozitate, mai multă capacitate de-a iubi sau mai mult exercițiu în a accepta că, uneori, haosul trebuie să ia locul controlului.
Până pe 27 noiembrie, gândiți-vă în ce fel ați vrea să fiți alături de cineva, fie că e vorba de un coleg de muncă, de părinți, de prieteni sau de un necunoscut. Lumea e plină de oameni care, chiar dacă nu o spun cu voce tare, au nevoie de o mână de ajutor. Inclusiv tu!