Se-apropie Olimpiada de Vară de la Rio

by Andreea Vasile

Mai este o lună și-un pic până la cel mai așteptat eveniment al verii, cel puțin de către mine, și anume Olimpiada de Vară de la Rio (începe pe 5 august). Când vine vorba despre Olimpiadă, gândul meu e, mai mereu, la Statele Unite ale Americii și asta pentru că îmi place enorm cum comunică evenimentul ăsta. În plus, mentalitatea americanilor când vine vorba de sport e pe gustul meu: toți arată puternici, siguri pe ei, sănătoși, gata să rupă. Și, ca imagine, zici că sunt niște zei din Grecia Antică, plini de forță, pregătiți să nimicească pe oricine le iese în cale.

Aseară, întâmplător, eram pe frecvența online a postului de televiziune NBC care, prin intermediul paginii dedicate evenimentului, NBC Olympics, pe Facebook, relata, în timp real, de la calificările pentru probele de înot. Highlight-ul a fost, evident, participarea lui Michael Phelps (apropo, azi e ziua lui de naștere, împlinește 31 de ani), cel mai premiat înotător, care-a câștigat cam tot ce era de câștigat și-a bătut record după record. Evident, și-n Calificări a stabilit recorduri noi și va face parte din echipa de la Rio, aceasta fiind cea de-a 5-a Olimpiadă la care participă.

us team swim

Echipa de înot a USA care va participa la Olimpiada de la Rio. Michael Phelps (în dreapta) e la a 5-a participare. Un articol mișto despre echipa de înot poți să citești aici.

Îmi place foarte mult spectacolul pe care americanii îl creează în jurul evenimentelor sportive. Sigur că au atleți foarte puternici, până la urmă au cele mai multe medalii câștigate de-a lungul timpului la toate disciplinele cumulate, peste 2000. Dar la fel de ”angajați” în spectacol, căci și sportul a devenit, demult, spectacol, sunt și spectatorii. Astfel încât că, la rându-ți, sportiv sau nu, îți face plăcere să privești ”arena”, mai ales atunci când ce se întâmplă în fața ochilor tăi e povestit pe limba ta. Asta se întâmplă când despre sportivi apar nu doar informații legate de performanțele lor, cât și detalii despre momentele grele, despre piedici, despre căderi, despre revenire, ei sunt, pentru noi restul, simboluri ale unei călătorii cu de toate: bucurie, tristețe, putere, slăbiciune, vulnerabilitate, reușită.

serena

Serena Williams pe care o ador.

Îmi imaginez cum, într-o zi, România va avea nu doar sportivi foarte puternici la aceste competiții, dar va exista și-o stare de spirit în rândul nostru ca și când am fi invincibili. Deocamdată, singura sportivă care iese în față cu adevărat la Olimpiada de la Rio prin intermediul media internațională e Simona Halep (într-un articol dedicat Olimpiadei de la Rio în The Red Bulletin, una dintre cele 4 adversare menționate că ar putea să-i pună piedici la tenis Serenei Williams e Simona Halep al cărei joc e catalogat drept ”natural”).

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: