Se-ntâmplă

by Andreea Vasile

Detest rahatul ăsta!

*

Ştii cum e să te trezeşti din somn cu câteva secunde înainte ca ceva rău să se întâmple? Ca şi când ai avea o premoniţie şi, chiar dacă ai avea asta, să n-aibă importanţă pentru că ea vine oricum prea târziu ca să mai poţi face ceva? Te ridici în moalele capului, simţi ca tensiunea îţi aleargă prin corp şi aştepţi semnul: că s-a petrecut, că n-ai putut să faci nimic, spui o rugăciune în gând, îţi pui perna peste cap şi încerci să adormi la loc. Somnul vine greu înapoi pentru că aerul dimineţii e intoxicat de veşti ale morţii: sirenele de la maşinile de salvare, poliţie, pompieri nu se mai opresc.

*

Aşa m-am trezit eu, prea târziu, în dimineaţa asta la 5 A.M.

*

Nu deschisesem ochii, dar am simţit că se întâmplă ceva. Ca atunci când eşti foarte beat, undeva la limita dintre conştienţă şi inconştienţă, auzi lumea în jurul tău cum se agită, ba chiar, inexplicabil, o vezi cu ochii minţii şi ştii că va fi bine şi-ai vrea să le spui că va fi bine, dar nu poţi să articulezi niciun cuvânt, să faci niciun gest. Aşa, la limita dintre a fi trează şi a dormi profund, am simţit că se va întâmpla şi când am auzit bufnitura, atât de tare, m-am ghemuit ca-n burta mamei şi dacă aş mai fi avut o pereche de braţe să mă strâng pe mine însămi, aş fi făcut-o tare, tare.

M-am ridicat din pat şi m-am dus la geamul de la bucătărie. De obicei, intersecţia dintre străzile George Călinescu şi Banu Antonache este scena celor mai multe accidente care au loc în zonă, majoritatea tamponări uşoare. E o intersecţie în cruce, maşinile pot veni din toate părţile şi deşi s-au pus opritoare de viteză, semne de atenţionare, treceri de pieton îmi pare că, cu cât alţii încearcă să prevină nefericitele momente, cu atât unii se simt mai degrabă impulsionaţi de măsurile de siguranţă şi bagă piciorul în acceleraţie. Cele mai multe dintre întâlnirile astea prea apropiate dintre şoferi au loc dimineaţa. Poate nu-s suficient de alerţi. Sunt treji fără a fi treji. Şi se întîmplă.

*

Nu era nimic în intersecţie. “Trebuie să fie pe Calea Floreasca”, şi-atunci au început să curgă maşinile cu girofar. Le aud tot timpul, Spitalul Floreasca e la două staţii de unde locuiesc, dar în dimineaţa asta am ştiut că vin aproape de blocul meu. Le auzeam apropierea şi, dintr-o dată, la aproximativ 200 de metri de geamul camerei mele, tăceau brusc. Ca un om care ţipă şi se agită şi-ncearcă să prevină situaţii rele până în momentul în care ajuns la faţa locului îşi dă seama că e prea târziu. Aşa şi cu salvările. Tăcerea lor bruscă e mereu enervantă, e semnul că … în fine …

*

Au curs zgomotele acute ale girofarelor vreo 20 de minute. Am vrut să adorm, era prea târziu şi ştiam asta şi totuşi mă gândeam: ce nenoroc, ce împrejurare nefastă. Mereu mă gândesc la sorţi când vreo porcărie are loc la ore de genul 5 A.M. când, teoretic, oraşul e, în ansamblul lui, tăcut. Că n-are ce să se întâmple. D-aia îmi spun că anumite secvenţe de viaţă (sau de moarte) par dinadins pregătite să se întâmple.

*

Era 11 A.M. când, în metrou, în drum spre sală, citeam hotnews.ro. Printre titluri era unul despre un accident grav pe Calea Floreasca. O maşină a intrat într-un taxi. Şoferul de taxi şi pasagerul au murit pe loc. Era accidentul de la 5 A.M.

*

În Piaţa Floreasca, ăsta era subiectul zilei. Şoferul imprudent era un bărbat beat. Una dintre victimele lui, o fată, ieşea din The Gang şi abia se urcase în taxi când au fost loviţi. Ceilalţi răniţi sunt în spital pentru că una dintre maşini a ricoşat şi-n alt grup care se pregătea să plece spre casă.

*

Detest rahatul ăsta!

*

Povestea accidentului aici.

Alte completări aici.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: