Sechestrată de iubit

by Andreea Vasile

Uneori, când eşti îndrăgostit, s-ar putea să nu-ţi dai seama că ceea ce trăieşti n-are nicio legătură cu iubirea

Am scris textul de mai jos pentru Marie Claire de iunie (îl mai găsiţi pe piaţă pentru încă vreo câteva zile). Este un text scris la persoana I după ce am făcut interviul cu personajul acestei poveşti. Este un subiect care mi-a plăcut pentru că nu poţi pune punctul pe I. Este complex şi, în funcţie de perspectiva din care este citit, poate să capete mai multe nuanţe.

L-a cunoscut într-o vară, la mare, în Vama Veche. S-au reîntâlnit în Bucureşti şi au început o relaţie care s-a consumat mereu departe de ochii lumii. El a negat întotdeauna că ar avea ceva de împărţit cu ea, dar dacă vedea un alt bărbat că îi vorbeşte, devenea violent. Deşi se cunoşteau de 6 ani, într-una dintre serile lui 2010 a sechestrat-o, pentru câteva ore, în propriul apartament. Aceasta este povestea Mariei.

Nici măcar nu eram interesată de el! O prietenă cu care eram la Vama Veche în vara lui 2004 îl plăcea. Dar pentru că trebuia să se întoarcă la Bucureşti, m-a rugat pe mine să stau cu ochii pe el, să văd ce face şi dacă are prietenă. L-am urmărit până când el s-a prins de asta şi a vrut să ştie ce se întâmplă. I-am zis adevărul, am făcut cunoştinţă – îl chema Mihai  – şi i-am vorbit despre prietena mea. M-a luat prin surprindere când m-a întrebat: Dar ţie de ce nu-ţi place de mine?

În Bucureşti am descoperit că mergea în acelaşi club ca şi mine în weekend. Am început să stăm tot mai mult timp unul cu celălalt şi mergeam des împreună acasă după ce petrecerea se termina. Când eram în public, el se dădea la alte femei şi câteodată pleca cu ele. Însă dacă vreun bărbat se apropia de mine, mergea până într-acolo încât îl bătea. Îmi spunea că nu vrea să fie cu mine pentru că nu sunt genul lui, dar nici nu mă lăsa în pace.

Eu mă îndrăgostisem de el, iar posesivitatea lui o percepeam atunci drept protecţie. Mă bucura atenţia lui chiar dacă ştiam că se poate transforma uşor în violenţă. Lui cred că îi făcea plăcere să mă aibă în preajmă pentru că era totul pentru mine şi-i arătam asta. În plus i-am spus că orice ar face, voi fi acolo. A luat declaraţia mea foarte serios pentru că a făcut multe lucruri greşite însă nu am renunţat la el. Plecările cu alte femei, beţiile, brutalitatea sunt doar câteva dintre situaţiile în care mă punea şi care mă răneau. Însă mă gândeam că, în ciuda acestei suferinţe pe care mi-o provoca, tot la mine se întorcea. M-am gândit adesea ce-a simţit el pentru mine. Acum, în retrospectivă, cred că m-a iubit, însă nu a fost o dragoste constructivă, aşa cum ar trebui o relaţie să fie.

Cu toate că în public îi plăcea să se certe şi căuta harţă din orice, în intimitatea casei era calm şi plăcut. Însă nu aveam cum să le arăt şi celorlalţi asta. În acea perioadă m-am îndepărtat de majoritatea prietenilor mei care nu înţelegeau de ce îmi pierd vremea cu el, iar eu nu îi puteam convinge că în ciuda comportamentului agresiv, Mihai este un om cumsecade. Pe bună dreptate, prietenii mei credeau ce vedeau şi îşi făceau griji pentru mine. În ceea ce mă priveşte, eu am văzut mereu în el un copil care are nevoie de afecţiune şi asta m-a ţinut acolo. Chiar dacă voia să pară macho, eu reuşisem să văd prin el, să înţeleg nevoia de apropiere pe care o avea şi să i-o ofer. Îmi place să cred că am reuşit să-l dezarmez, să îl fac să-şi dea jos carapacea.

Toată povestea asta a ţinut cam un an şi jumătate. În realitate, nu aveam nimic în comun. Discuţiile erau mai degrabă monologuri ale lui, însă îl iubeam şi îi „mâncam” fiecare cuvânt. Iar el se simţea ascultat. Nici din punct de vedere sexual lucrurile nu au fost grozave. Eu mă simţeam atrasă de el, dar el spunea că nu-i place cum arăt. Cu toate astea, am făcut sex de multe ori. Non-relaţia asta s-a terminat când în peisaj a apărut un alt bărbat de care m-am îndrăgostit. El nu a putut să obiecteze nicicum pentru că niciodată nu recunoscuse public cuplul pe care, o perioadă, l-am format, chiar aşa defectuos cum era.

În 2010 s-a întâmplat ceva ce nu am crezut că s-ar întâmpla vreodată. Ne-am întâlnit din nou în clubul în care petrecusem atâta timp împreună. Eu eram singură, iar el într-o relaţie. Cu toate astea, am plecat acasă împreună după o altă ceartă furtunoasă. Nu ştiu de ce se întâmpla mereu asta. Numai că, după ce am intrat la el în apartament, ceva s-a schimbat brusc: mi-am dat seama că nu vreau să fiu acolo. Însă era târziu şi am spus că o să petrec noaptea pe canapeaua lui. Nu aveam de gând să mă culc cu el.

Dar Mihai a venit în pat lângă mine. Când a pus mâna pe mine, mi-a venit să fug. Mi-a displăcut, nu mai simţeam nimic pentru el şi atingerea lui mă crispa. I-am zis că vreau să plec. Mi-a spus: nu te duci nicăieri! Am făcut sex. Însă eram doar o prezenţă fizică. Psihic nu eram acolo. Când s-a terminat, m-am îmbrăcat şi am început să caut cheile de la casă. Voiam să plec. Dar nu le găseam. Îl rugam să-mi spună unde sunt, dar refuza. Caută-le! Dacă nu le găseşti, hai să dormim. M-am aşezat pe canapea, în sufragerie, şi-am început să plâng. Am sunat două prietene şi le-am spus unde sunt şi ce mi se întâmplă. Apoi m-am uitat pe geam, mă gândeam să sar, dar eram la etajul 6, nu puteam să fac asta fără să păţesc ceva. Mă duceam în dormitor şi-l imploram să-mi dea cheile. Cred că aveam atac de panică. El râdea şi mă trăgea în pat. În cele din urmă s-a enervat şi a scos cheile. Erau în frigider. Du-te dracului, ia cheile şi pleacă!

Am încercat să înţeleg mult timp ce mi s-a întâmplat. Nici acum nu ştiu cu exactitate cât de clară e situaţia. Da, m-am dus de bunăvoie la el, însă sexul nu a fost consimţit şi nici să stau în casa aia pentru că nu îmi doream asta. Unii ar putea spune că mi-am căutat-o cu lumânarea, dar pe de altă parte era un om în care aveam încredere, chiar dacă atitudinea lui a fost mereu neaşteptată şi chiar dacă istoria personală pe care am avut-o cu el mi-a arătat feţe pe care doar eu le-am văzut.

În săptămânile următoare am simţit nevoia să îl confrunt pentru că voiam să ştiu, pentru liniştea mea, ce s-a întâmplat, doream un răspuns, aşteptam să văd ce spune el. Nu şi-a adus aminte nimic din acea seară şi, cu atât mai puţin, faptul că n-am vrut să fac sex cu el şi că m-a ţinut cu forţa în casă. Mi-a spus că sunt prostii şi că sunt nebună. Mi-am dat seama că un om poate fi atât de beat încât să nu-şi aducă aminte o iotă din ce a făcut.

Recitind această poveste îmi dau seama cât de confuz este totul. M-am dus la el pentru că am vrut, dar totuşi nu este în regulă că s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Este greu să pui o asemenea poveste pe hârtie pentru că nu ştii de unde s-o apuci. În general vrei să identifici, cu uşurinţă, care este personajul bun, care este personajul rău şi să înţelegi, repede, situaţia. Ştiu că nu e cazul aici şi, cu toate astea, am simţit nevoia să mă destăinui. Poate că, în scris, evenimentele se arată sub un alt unghi decât aşa cum se văd ele în propria minte, când mă gândesc la ele.

Este greu să-ţi imaginezi că un prieten ţi-ar putea face aşa ceva. Este şi mai greu să accepţi când o situaţie d-asta chiar are loc. Te simţi ciudat, nu vrei să recunoşti că un om pe care îl ştii te poate răni într-o asemenea manieră. Am încercat mereu să-l prezint într-o lumină caldă cu speranţa că încrederea mea în el îl va transforma într-o persoană mai liniştită, mai blândă.

Acum se pregăteşte de nuntă. Din când în când ne mai întâlnim întâmplător prin locurile în care petrecem amândoi. Nu sunt supărată pe el, poate doar dezamăgită. Ca bărbat nu mă mai interesează nicicum, însă în mod ciudat cred că încă îl iubesc. Dar această dragoste nu mai are nimic erotic în ea. Este mai degrabă un sentiment de apropiere, bănuiesc, pe care îl simt în relaţie cu el. Acea ciudată stare de-a fi în continuare legată de propriul călău.

A consemnat Andreea Vasile

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: