Secretul ultra alergătorilor Tarahumara

by Andreea Vasile

Prima dată am aflat de tribul Tarahumara din nord-vestul Mexicului când am citit cartea ultramaratonistului vegan Scott Jurek, Mănâncă și aleargă. El povestea că la un moment dat a avut ocazia rară să alerge împreună cu unii dintre membrii tribului Tarahumara prin canioanele fierbinți ale Mexicului într-o cursă care a ținut câteva zile. Scopul a fost unul dublu: să se distreze și să vadă cine este mai bun alergător, Scott Jurek sau Arnulfo Quimare din tribul Tarahumara. Dar să vă spun de ce americanii nativi din tribul Tarahumara sunt considerați niște alergători înnăscuți: pentru că ei sunt capabili să alerge 320 de kilometri neîntrerupt. Aceasta a fost dintotdeauna felul lor de a se deplasa, fie pentru transport, fie pentru vânătoare și azi, în ciuda popularității de care beneficiază și-a faptului că turiștii pot ajunge la ei pentru a-i vizita, ei trăiesc la fel de tradițional ca-ntotdeauna.

arnulfo quimare si scott jurek

Ultramaratonistul vegan Scott Jurek aleargă alături de Arnulfo Quimare din tribul Tarahumara, un alergător înnăscut.

Foto: Wolf Gang

Însă nu doar Scott Jurek a povestit despre această experiență. De fapt, pe larg, a scris despre ea jurnalistul american Chris McDougall. Deși toată viața lui, el a fost corespondent de război și-a relatat din cele mai fierbinți zone de conflict ca Rwanda și Angola, McDougall a devenit cu adevărat cunoscut după ce a scris și publicat ceea ce eu cred că este una dintre cele mai frumoase cărți care au apărut vreodată pe lumea asta, Născuți pentru a alerga. Cartea începe cu o întrebare simplă care îi aparține jurnalistului și care pleacă de la o problemă personală: de ce mă dor picioarele? Alergător amator, McDougall descoperă într-o zi că nu mai poate să alerge și în ciuda investigațiilor medicale, nu primește un răspuns care să îl lămurească. Contextul face că preocuparea asta a lui se îmbină cu necesitatea de-a scrie un text pe un subiect pentru care trebuie să călătorească în Mexic unde află despre Tarahumara și de acolo totul se schimbă. McDougall este, de asemenea, unul dintre cei care au alergat alături de Scott Jurek și Arnulfo Quimare prin canioanele fierbinți și aride din acele locuri. Vă recomand să îi citiți cartea și să aflați toată povestea, vă promit că nu veți regreta timpul pe care-l investiți în asta.

chris mcdougall born to run

Jurnalistul american Chris McDougall a scris în cartea Născuți pentru a alerga despre experiența lui alături de tribul Tarahumara.

foto: therunnerstrip.com

În cartea Născuți pentru a alerga, McDougall menționează pe repede-înainte că dieta membrilor Tarahumara e foarte simplă și se bazează în principal pe tot felul de buruieni și semințe. Printre aceste semințe, cele mai des folosite sunt cele de chia. Ocazia cu care am aflat mai multe despre beneficiile lor și inclusiv rețeta pe care cei din Tarahumara o folosesc a fost în urmă cu câteva săptămâni când am mers în Polonia la fabrica AVON unde am participat la avanpremiera noii game de creme Nutra Effects, care prin complexul de semințe active (chia și rodie) promovează sănătatea celulară a pielii prin stimularea metabolismului.

tarahumara as published in ny times

Dieta membrilor Tarahumara este alcătuită din buruieni și semințe, cele de chia fiind printre cele mai consumate datorită aportului lor energetic.

foto: New York Times

Despre beneficiile semințelor de chia am discutat cu Rafal Lukasik, manager global în cercetare și dezvoltare la AVON și, de asemenea, un om interesat de tribul Tarahumara care, la rândul său, a citit Născuți pentru a alerga. ”Prima dată am citit despre importanța semințelor chia pentru dieta Tarahumara în Născuți pentru a alerga”, mi-a spus Rafal. ”Apoi am continuat să caut informații despre aceste semințe și am descoperit că ele mai sunt considerate superalimente și că sunt supranumite <mâncarea pentru alergători a indienilor> ori chiar <Muhammad Ali ai nutriției>”, a continuat Rafal.

rafa

Rafal Lukasik este manager global în cercetare și dezvoltare la AVON și omul cu care am vorbit despre importanța semințelor chia pentru tribul Tarahumara. Aceleași semințe se găsesc în cea mai nouă gamă de creme de la AVON, Nutra Effects, lansate recent și în România.

foto: AVON Polonia

De ce sunt semințele de chia atât de importante în dieta Tarahumara? Pentru că ele conțin:

de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele

de 8 ori mai mult omega decât somonul

de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli

de 3 ori mai mult fier decât spanacul.

De aceea, tribul Tarahumara folosește chia într-un amestec care se numește ISKIATE.”Iskiate e o băutură din chia și apă. Dacă pui semințele în apă și le lași câteva minute împreună, amestecul se transformă într-un gel care, în cazul alergătorilor, menține hidratarea corpului și reține electroliții în timpul activității fizice”, mi-a explicat Rafal. ”Cu cât un alergător rămâne mai hidratat, cu atât mai bine pentru că deshidratarea poate reduce performanța și poate cauza crampe musculare”, a continuat el.

chia gel

La fabrica AVON din Polonia am încercat pe pielea noastră combinația de apă cu semințe de chia și gelul care rezultă din amestecarea celor două. Membrii tribului Tarahumara folosesc acest amestec înainte de a porni în lungile curse de alergare pentru a se menține hidratați și energici.

Datorită acestor beneficii, cercetătorii de la fabrica AVON s-au inspirat din experiența tribului Tarahumara și-au adus semințele de chia în laborator unde au creat gama de creme Nutra Effects. Căci dacă semințele sunt bune pentru interior, ele sunt bune și pentru exterior. ”Când ai nevoie de un tratament extern pentru față, formula cu chia pe care am dezvoltat-o în cremele Nutra Effects este cea mai bună recomandare”, a spus Rafal. L-am întrebat de ce o informație atât de simplă, pe care Tarahumara o știu de sute de ani, a ajuns de-abia acum și-n lumea științei. ”Câteodată durează zeci de ani până să înțelegem niște procese naturale. Chiar și-atunci când avem resurse uriașe, nu vedem aspecte evidente. Și nu suntem mereu pregătiți și deschiși să învățăm din cunoașterea și experiența unor civilizații pe care nu le considerăm pe picior de egalitate cu noi”, a răspuns Rafal.

creme2

Nutra Effects este cea mai nouă gamă de creme de la AVON. Sunt pentru ten sensibil și nu conțin parabeni.

foto: AVON Polonia

În final, iată care este rețeta băuturii Iskiate pe care o puteți face și voi, la voi în bucătărie:

Se adaugă o linguriță de semințe de chia în 10 lingurițe de apă. Se amestecă viguros, apoi compoziția e lăsată să se așeze. După 5 minute, se amstecă din nou, apoi se așteaptă încă 10 minute. În această perioadă, semințele de chia vor absorbi mare parte din apă și astfel se va obține gelul. Puteți stoarce puțină lămâie sau lime și puteți adăuga un strop de zahăr brun. Acum, Iskiate este gata și-l puteți bea la micul dejun sau îl puteți pune la frigider și-l puteți folosi cu altă ocazie în cereale sau iaurt.

Poate că rețeta asta nu vă va transforma în niște ultra alergători cât ați spune ”Tarahumara”, dar este un început bun pentru o sesiune de alergare!

În luna februarie, AVON România m-a invitat să merg în laboratorele AVON din Polonia, de lângă Varșovia și să văd în ce constă știința bazată pe semințe atunci când vine vorba de intergrarea lor în cremele cosmetice. Lansarea gamei Nutra Effects a fost prilejul cu care am înțeles ce înseamnă să creezi și să produci la scară largă o cremă cosmetică. Contextul fericit a făcut să mă întâlnesc cu Rafal, să povestesc cu el despre Tarahumara, un subiect care ne interesa în egală măsură și să vă spun, mai departe, această poveste.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: