Semaforul

by Andreea Vasile

Vara ne înspăimântă. Pe ăștia de mergem cu autobuzul ne înspăimântă și mai tare. Unii ca Ștefan bombăne cu privire la apocalipsa mijlocului de transport în luna lui cuptor încă înainte de-a fi pus piciorul în mașina care, de altfel, deși rar, poate să fie bine aerisită, o gură de aer proaspăt și rece într-un oraș înmuiat de gradele celsius.

*

Însă îți dorești să fie vară și să fii prins într-un autobuz cu oameni transpirați atunci când în plină iarnă prinzi roșu la semafor și-n așteptarea omului verde care să-ți dea voie să mergi stă lângă tine un om al străzii. Deși distanța care vă despare este de vreo 4-5 metri îl simți ca și când l-ai ține în brațe. El trage nestingherit din țigară și pentru câteva clipe nu înțelegi cum un hoit poate să fumeze. Miroase atât de halucinant de urât că în încercarea prostească de a-ți da seama a ce miroase – dacă tot este lângă tine, atunci provocarea trebuie acceptată, deci inspiri adânc – îți dai seama că nările tale se blochează înainte ca duhoarea să fi fost decodată de creierul care, într-un protest ad hoc, se preface că este în moarte cerebrală doar-doar îl lași în pace.

Dar nu te lași.

Inspiri din nou. Ca și când ai degusta un vin. Ca și când ai vrea să ghicești ingredientele vreunui parfum. Te înțeapă nasul, dar nu renunți. Îmbâcseală, mucegai, putred, picioare în șosete purtate 5 zile la rând la 40 de grade, deodorant peste transpirație stătută de 4 zile, ouă stricate în baltă de lapte vărsat în frigider, carne ținută la soare, fum de tutun într-o haină făcută parcă din fum de tutun, rânced.

*

Semaforul se face verde. Pleci. Omul fără casă rămâne pe loc.

Însă mirosul lui vine cu tine.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: