#ShareFood: o aplicație creată de români pentru restaurantele care vor să doneze mâncarea în exces

by Andreea Vasile

În România nu există încă o lege astfel încât supermarketurile să poată dona produsele pe cale să expire către organizații, case de copii, case de bătrâni sau alte locuri în care ele ar putea fi utilizate în loc să fie aruncate. O astfel de lege însă există în alte țări din lume, inclusiv în cele din Uniunea Europeană. Franța e prima țară din lume care în 2016 a interzis prin lege supermarketurilor să mai irosească produsele pe care le vinde.

În ceea ce privește restaurantele din România, situația e asemănătoare, căci mâncarea rămasă nu poate fi donată. Printre modalitățile în care risipa poate fi combătută e să luăm noi la pachet ceea ce ne rămâne în farfurie și să mâncăm restul acasă sau să oferim mâncarea cuiva care are nevoie de ea. În plus, unele restaurante lasă mâncarea rămasă în fața ușii, după închiderea programului, și mesaje că oamenii cărora le este foame pot lua ceea ce ei au de oferit.

food don.jpg

O grămadă de mâncare este irosită în fiecare zi. Statisticile UE spun că peste jumătate din mâncare aruncată provine din gospodării, deci chiar de la tine de acasă.

Recent, Andreea Rusu și George Gînguță au creat aplicația #ShareFood, pe care restaurantele o pot descărca din Google Play (momentan ea se găsește doar pe sistemele de operare Android). Apoi, după ce administratorul aplicației verifică datele cu care restaurantul s-a înscris pentru a valida buna sa intenție, acceptă prezența localului în sistemul celor care donează mâncarea.

Pe aceeași platformă se pot înscrie și beneficiarii, adică instituții / organizații/ asociații prin intermediul cărora mâncarea ajunge la persoanele cu o situație materială precară sau defavorizate într-un fel sau altul. Printre primii beneficiari înscriși pe platformă e Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj Napoca.

omc.jpg

Voluntari ai asociației ”O masă caldă” gătesc pentru beneficiarii din Cluj

Raimonda Boian şi George Jiglău sunt administratorii aplicaţiei din partea asociaţiei ”O masă caldă”, dar și cei care au avut ideea creării unei aplicații în acest scop. Andreea Rusu și George Gînguță au crezut în ideea celor dintâi și în mod voluntar au transformat-o în realitate.

#ShareFood e o platformă on-line care funcționează la nivel național și pe care atât donatorii, cât și beneficiarii trebuie doar să se înscrie. Momentan și-au făcut conturi donatori și beneficiari din Cluj, Târgu Mureș și Bistrița. Așa că și restul orașelor sunt așteptate să se înscrie, iar eu, ca bucureșteancă, sper să existe cât mai multe localuri din oraș care să apeleze la această platformă, cu atât mai mult cu cât există o mulțime care ar putea să facă o faptă atât de bună și atât de la îndemână și să reducă risipa de mâncare.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: