Sinceritate. E mai bună decât toate?

by Andreea

În aproape orice conversaţie, prezentare, CV, powerpoint ş.a.m.d., sinceritatea este prezentată drept calitate, atât posedată, cât şi râvnită. Vrei ca toată lumea să fie sinceră cu tine, ce-i în guşă, să fie şi-n căpuşă pentru că, nu-i aşa, şi tu eşti sincer cu toată lumea. Sinceritatea, adică opusul minciunii, a devenit, de la o vreme, un atribut pe care mulţi îl flutură, fie că îl cer de la alţii, fie că-l împart, fără echivoc, celorlalţi. Dar este sinceritatea, la orice oră, necesară? Bineînţeles că nu. De fapt, o prea sinceră sinceritate va fi percepută, în cele din urmă, drept nesimţire, atac la persoană, răutate. De ce? Pentru că adesea sinceritatea opiniilor pe care le avem este irelevantă pentru celălalt. Să spui mereu adevărul, să fii mereu sincer, ce pierdere – de vreme, de prieteni, de bunăvoinţă!

*

Nu cere ceva ce nu poţi duce. Deşi cerută de la ceilalţi, sinceritatea brută e greu de purtat de majoritatea pentru că majoritatea nu ştie nici pe ce teren stă, nici cât de bine înfipt în terenul respectiv este. Poate că în serialul “Lie to me“, Eli Loker practică radical honesty, spunându-le celor din jur, verde în faţă, ceea ce crede despre orice şi oricine. Dar nici măcar Paul Ekman, specialistul numărul 1 al lumii în detectarea minciunii şi tipul care a inspirat personajul Cal Lightman din serialul mai sus menţionat, nu crede în necesitatea sincerităţii extreme. În cartea “Minciunile adulţilor“, Paul Ekman scrie că minciuna este binevenită, de exemplu, în contexte sociale, când fie vrei să te retragi de la o petrecere plictisitoare fără să jigneşti gazda sau când răspunzi la întrebarea “Ce mai faci?” cu “Bine” şi-un zâmbet pe buze când realitatea e alta. Acestea sunt doar două dintre exemplele în care minciuna, ca formă de curtoazie, este de preferat sincerităţii.

*

Dacă totuşi sunteţi curioşi cum ar arăta o lume fără minciună, uitaţi-vă la filmul “The Invention of Lying“. Mark Bellison (Rick Gervais) este un scenarist care trăieşte într-o societate în care toată lumea spune adevărul şi în care cuvântul “minciună” nu există. Chiar şi când Mark spune prima minciună din istoria lumii, el se raportează la ceea ce face ca la o chestie nouă, fără nume, nu ştie exact ce este – cuvântul “minciună”, neexistând, nu este pronunţat niciodată în film. Şi-n această societate, unde toată lumea este sinceră, toată lumea se simte şi mizerabil. Până în ziua în care mama lui Mark, aflată în pragul morţii pe un pat de spital, este foarte tristă ştiind că în viaţa de apoi o aşteaptă nimicul. Nesuportând tristeţea mamei, Mark îi spune că în viaţa de apoi se va întâlni cu oameni pe care i-a iubit şi care au iubit-o şi că va avea parte numai de lucruri minunate pentru eternitate. Aceasta este prima minciună din istoria omenirii.

Bineînţeles că informaţia că după moarte  există ceva, se răspândeşte în toată lumea şi Mark devine un soi de profet. Este foarte amuzantă scena în care, în faţa casei lui, se adună mii de oameni care aşteaptă cuvântul lui Mark. În cele din urmă, pe nişte cutii de pizza, el livrează Decalogul primit de la the man in the sky care le face şi care le desface pe toate. Toată ideea, care face referire, în mod evident, la religie, îi binedispune pe oameni şi, poate pentru prima dată în istoria lumii, se simt fericiţi cu gândul că mult bine îi aşteaptă după o viaţă în general chinuită de povara prea mare a sincerităţii pe care o au de împărtăşit şi de primit.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=a-H2dNfx-Uw]

 

0 comment

You may also like

0 comment

AntiGelu January 25, 2011 - 8:38 pm

“I have a theory that the truth is never told during the nine-to-five hours.”
Hunter S. Thompson

Un alt exemplu, din viata reala: “iubi, arat grasa in haina asta?” FEREASCA SFANTU sa eziti sa raspunzi…raspunsul trebuie sa vina la foc automat: NUUUUU, exact ca saliva cainelui la sunetul clopotelului.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: