Somn uşor!

by Andreea Vasile

Sleep is good

Discutam zilele trecute cu un medic pneumolog, care lucrează la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucureşti şi care îmi spunea că 70% dintre cazurile care se prezintă la ei primesc diagnostic de cancer pulmonar. Surpriza a venit când mi-a zis că-n cele mai multe cazuri nu sunt explicaţii concrete care au dus la îmbolnăvire. Da, în situaţia unora fumatul poate fi motivul, pentru alţii munca în mediu toxic este de vină, dar în cazul majorităţii nu se poate spune ce s-a întâmplat. Îmi povestea că sunt oameni tineri care se trezesc într-o dimineaţă cu tuse puternică, dureroasă, poate expectorează sânge şi atunci vin la Institut şi, de niciunde, au cancer.

*

Despre alte boli sau situaţii medicale grele care apar ca absurde pentru că vin de niciunde am tot citit în ultima vreme. Ca şi când, dintr-o dată, oamenii, şi oameni tineri tot mai mulţi, se îmbolnăvesc din te miri ce, dintr-o dată. Odată cu mărturia medicului cu care am vorbit, îmi dau seama că situaţia este reală. Ştiinţific, medicii ar putea să fie rezervaţi şi să spună că nu pot declara nimic până când faptele nu arată ceva concret, până nu au dovezi, însă chiar şi ei sunt surprinşi de ceea ce se întâmplă.

*

Medicul pneumolog făcea referire la ritmul haotic şi la stres, dar lăsa să se înţeleagă că, pe lângă astea, mai este ceva ce nu poate fi explicat. În cele din urmă a spus că “să fii împăcat cu tine” ajută mult ca să te fereşti de o grămadă de situaţii medicale neplăcute. Afirmaţia vine, din nou, într-un context interesant în care în medicina din străinătate, psihologia şi medicina alternativă capătă din ce în ce mai multă importanţă. Concret, medicii încep să înţeleagă că vindecarea nu se face doar asupra trupului, ci şi asupra sufletului. E interesant!

*

Pneumologul spunea că odihna e foarte importantă şi că s-a dovedit că cel mai bine trăiesc oamenii cu un stil de viaţă organizat: oameni care iau mese regulate, care au ore fixe de somn, ş.a.m.d., că trupul e o maşinărie care condusă corect dă randament maxim şi care, abuzată, are grijă să provoace accidente. O colegă de-a pneumologului, cardiolog, la un congres al medicilor, afirma că trupul este cel mai extraordinar vehicul.

*

Printre sugestiile pe care pneumologul le dădea se numără: mâncatul puţin şi des, ore fixe de somn, ultima masă luată cu 3-4 ore înainte de culcare (corpul trebuie să fie liniştit când doarme; dacă tu îi dai să mănânce până înainte de culcare, el va fi obosit, pentru că noaptea, în loc să-l odihneşti, îl obligi să muncească prin faptul că îi dai de lucru, adică trebuie să digere mâncarea).

E bine că punctez 2 dintre îndemnuri: de când mă ştiu dorm între 10.30 – 11.00 şi 6.30 – 7.30. Ultima masă o iau cu 3 ore înainte de somn.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: