Sport la sala … de mese

by Andreea Vasile

url

“Asta este pentru cele 10 sarmale de Crăciun, asta pentru cei doi cozonaci din noaptea de Revelion, încă una pentru pâinea cu cartofi de diseară şi-s din nou în formă”

Am un prieten care, de câteva luni, încearcă să mă ia cu el la cycling. L-am tot refuzat din diferite motive până în ziua în care m-am dus la cycling singură pentru că, între timp, îmi făcusem abonament. Seara s-a întâmplat să vorbim, i-am zis că am mers, iar replica lui a fost: I hope you know looking around does not count.

*

M-au preocupat dietele şi sportul în ultimele 6 luni şi sper că nu v-am plictisit cu asta, încă. Nu povestesc despre ele ca despre un soi de nemaipomenită realizare, deşi pentru mine sunt, ci pentru că sunt subiecte care au făcut parte din viaţa mea destul de mult. De ce le reiau la începutul lui 2013 când, în aparenţă, am vorbit despre experienţa mea din punctul ăsta de vedere şi am spus cam tot ce aveam de spus? Este simplu. Ştirile de la televizor din zilele care îi urmează Revelionului au, printre subiectele comune de ani de zile, petreceri, mâncare, cozi pe şosele şi aşa mai departe, şi pe românii care, mânaţi de vină pentru că vor fi mâncat ca apucaţii, dau iama la aparate să se refacă.

*

Asta mă face să scriu şi nu doar aşa, ci cu CAPS LOCK: ESTE O MARE MINCIUNĂ! Românii şi, în general, oamenii care mănâncă de parcă mâine nu ar mai exista nu sunt cei care vin la sală după sărbători la fel cum nu sunt nici cei care merg la sală în general. Senzaţia că poţi să bagi în tine până cazi sub masă pentru că, apoi, o oră de sală le pune pe toate în ordine este falsă, este o gogomănie pe care nu ştiu cine o înghite.

*

Cei care merg la sală, în zile oarecare sau de sărbători, sunt oamenii disciplinaţi. Sunt oamenii care în fiecare zi îşi găsesc o oră, chiar şi p-aia de foarte de dimineaţă, să facă mişcare pentru că le-a intrat în sânge, pentru că sportul este energie, pentru că arăţi mai bine, pentru că ai mai multă încredere, pentru că este, de ce nu, o supapă prin care laşi din tine o încărcătură energetică nasoală pentru un fel de uşurătate a fiinţei pe care, pe timpul zilei, o porţi cu tine cu zâmbetul pe buze.

*

Când Crăciunul ori Revelionul sunt prilej să mănânci ORICÂT de parcă ar fi un fel de liber dat de o instanţă supremă că poţi băga în tine cât doreşti, nu tu eşti cel care vine la sală cu conştiinţa încărcată pe 2 ianuarie, din simplul motiv că tu NU te mişti în general.

*

Rezistenţa pentru sport, şi am mai spus-o, se câştigă în timp, nu mergi din prima şi alergi pe bandă ca un fulg timp de 30 de minute pentru că, îţi spun sigur, nu vei putea să faci asta. Treaba cu mişcarea are legătură cu mult mai multe lucruri: cu disciplina, cu depăşirea mereu şi mereu a propriilor limite, cu bucuria că unde săptămâna trecută alergai doar 2 km, peste alte două descoperi că eşti în stare să alergi 6 km şi nici vorbă de oboseală.

*

Aşadar, măi ştirilor TV, este caraghios, pentru cei care ştiu despre ce este vorba, să spuneţi că românii se duc la sală pentru că au făcut exces cu hrana. Adevărul este că aici “trăim să mâncăm”. Cu toate astea, statisticile sunt confuze: dacă unele susţin că un român din patru este obez şi că suntem pe locul 3 în Europa la cele mai grase popoare, altele susţin că suntem cea mai suplă naţie de pe Bătrânul Continent. Nu sunt lămurită care este adevărul, însă un lucru este sigur:  nu ne place mişcarea, căci, din punctl ăsta de vedere, statisticile de prin diverse locuri (I randomly Googled for some) confirmă că doar opt din 100 de români fac sport în mod regulat.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: