Sportivii români la J.O. de la Soci, o dovadă că voinţa poate bate lipsa de infrastructură şi resurse, dar nu le scuză

by Andreea Vasile

Nu am emotii deloc, sunt foarte relaxat, pentru ca e prima mea participare. Sunt foarte relaxat, pentru ca nu s-a pus presiune pe noi si nu se asteapta nimeni la foarte mult din partea noastra, dar asta nu inseamna ca nu o sa fiu concentrat. Medalia va veni in 2018, e aproape o presiune.

Acestea sunt cuvintele lui Iulian Pîtea, de 16 ani, primul reprezentant al României, în ultimii 25 de ani, la proba de sărituri cu schiurile din cadrul Olimpiadei de la Soci, din Rusia, care va începe oficial mâine, 7 februarie.

iulian pitea

La numai 16 ani, Iulian Pîtea s-a calificat la J.O. de la Soci şi este cel mai tânăr sportiv din delegaţia României

Iulian Pîtea este unul dintre cei 24 de sportivi care fac parte din delegaţia României la J.O. de la Soci. O minune, aşa cum a afirmat patinatorul Zoltan Kelemen, de asemenea participant la olimpiada de iarnă.

E un miracol ca suntem chiar asa multi, nu ma asteptam. Ma bucur sincer si sper ca toata lumea sa dea tot ce are mai bun.

Schioarea Sara Timea a declarat:

Sper sa fie foarte bine, dar din pacate nu sunt sanse la medalii, e imposibil. Am tras tare pentru calificare, pentru ca e foarte greu sa ajungi la Jocurile Olimpice.

Eu înţeleg şi speranţele înalte, şi realismul sportivilor români. Cred că motivul principal pentru care cei 24 de sportivi din delegaţia României s-au calificat la Soci ţine de dorinţa lor interioară de a da TOT şi de a fi cât de buni pot fi. Pentru că statul face puţin spre deloc pentru promovarea şi susţinerea sportului românesc. De cele mai multe ori citim despre sportivi care fac performanţă pe barba lor, pe munca lor, pe drive-ul lor interior, succesul lor se clădeşte pe forţa lor mentală şi spirituală care, din nefericire, nu este dublată şi de susţinerea practică, la fel de necesară ca să ai cele mai bune rezultate. Nu mă miră însă. În urmă cu două zile, senatorii au respins proiectul privind acordarea de echipament sportiv elevilor. Proiectul propunea achiziţionarea de către fiecare şcoală, la începutul anului şcolar, din doi în doi ani, a câte unui echipament sportiv complet – pantofi sport, şort, tricou, jambiere, trening, maiou de partajare, rucsac şi geantă -, în valoare de 124 de euro pentru fiecare elev. Iniţiatorii proiectului au fost Alexandru Cordoş (PSD), deputatul Bogdan Ciucă (PC) şi Petru Movilă (ex-PDL), so big up că s-au gândit la asta, dar degeaba! Din bugetul de stat ar fi urmat să fie achiziţionate, la nivel naţional, 200.000 de echipamente sportive, costul acestora ridicându-se la 24 de milioane de euro. Sunt bani mulţi, dar unde e voinţă, e putinţă, ca la sportivii ăştia de-au plecat la Soci şi care, de vor câştiga orice, vor deveni mândri reprezentanţi ai unei ţări care nu dă doi bani pe mişcare. Nici pe mişcare, adică.

stadionul olimpic de la soci

Stadionul olimpic de la Soci unde mâine, 7 februarie, va avea loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice

Înainte de plecarea delegaţiei României la Soci, bloggerul Sabina Cornovac a făcut un interviu cu Iulian Pântea.

Pare utopic, dar sunt curioasa unde te vezi peste 5 ani?

Remarcandu-ma cu un loc foarte bun la urmatoarea olimpiada si cu multe clasari in top10 in Cupa Mondiala!

La minutul 3:45 îl puteam vedea pe Iulian cum se pregăteşte de săritură în cadrul competiţiei de la Sapporo, Japonia, 2014. Săritura propriu-zisă e la minutul 7:30, din cauza vântului a trebuit să aştepte permisiunea de a sări.

Premierul Victor Ponta va fi prezent la deschiderea oficială a J.O. de la Soci, în timp ce preşedinţii SUA, Franţei şi Germaniei au spus pas

Am scris săptămâna trecută despre refuzul multor reprezentanţi politici de a merge la deschiderea oficială a JO de la Soci. Este modalitatea lor de a sancţiona politica discriminatorie a lui Putin care în vara anului trecut a votat legea care interzice propaganda homosexuală, deşi preşedintele rus neagă că ar avea ceva cu homosexualii prin afirmaţii care mă/ne lasă gură-cască, in awe [a mixed emotion of reverence, respect, dread, and wonder], cum spune englezul.

We do not have a ban on non-traditional sexual relationships. We have a ban on the propaganda of homosexuality and paedophilia. These are absolutely different things – a ban on something or a ban on the propaganda of that thing.

soci 33

Dacă eşti sportiv homosexual la Soci, eşti în siguranţă, atâta vreme cât îi laşi pe copii în pace, conform declaraţiilor lui Vladimir Putin

Premierul Victor Ponta a anunţat că va participa la deschiderea oficială de la Soci, apoi la dineul oferit de Vladimir Putin. Din punctul meu de vedere, premierul se duce în numele lui acolo, nu în numele ţării şi, în nici un caz, în numele meu. Eu nu voi fi niciodată de acord cu politicile discriminatorii ale unei ţări, mai ales când ele derivă, atât de uşor, în violenţă. Din punct de vedere politic, această prezenţă a premierului validează toate aberaţiile scoase pe gură de Putin în legătură cu problematica homosexuală în săptămânile dinaintea începerii JO. Iar asta mi se pare trist şi regretabil! Poate că marii şmecheri ai politicii internaţionale nu vor fi la Soci, dar vine Xi Jinping, preşedintele Chinei, deci lume bună. Kim Hong-un, preşedintele Coreei de Nord, o să fie şi el p-acolo?

Programul complet al Jocurilor Olimpice poate fi citit aici.

Succes sportivilor noştri, ruşine lui Victor Ponta şi echipei sale de comunicare!

Later edit via Mediafax:

Federaţiile sportive din România prezente la JO de la Soci cu 24 de sportivi s-au bazat în ultimul ciclu olimpic pe un buget provenit aproape în totalitate din subvenţia de la stat, de opt ori mai mic decât cel al echipei de schi a Elveţiei, dintr-un singur an. […]

Conform unor calcule realizate de MEDIAFAX, în cei patru ani scurşi de la Jocurile Olimpice de la Vancouver, cele trei federaţii s-au bazat în mare parte pe un buget total de aproximativ 4,3 milioane de euro, bani proveniţi din subvenţii din partea statului. Astfel, Federaţia Română de Bob şi Sanie a încasat în cei patru ani 5,1 milioane de lei (1,13 milioane de euro), Federaţia Română de Schi şi Biatlon 11,6 milioane de lei (2,6 milioane de euro), iar Federaţia Română de Patinaj a primit 2,75 milioane de lei (0,6 milioane de euro) în trei ani, în 2013 fondurile de la minister fiind blocate din cauza neregulilor din federaţie.

În contrapartidă, istoria participărilor schiorilor români la Jocurile Olimpice arată că poziţia cea mai importantă ocupată vreodată a fost un loc 5, prin Gheorghe Vilmoş, la ediţia din 1964, de la Innsbruck, în proba individuală de biatlon.

Rămânând la schi, este de menţionat faptul că echipa feminină de sărituri cu schiurile a SUA are un buget anual de 500.000 de dolari, în condiţiile în care această disciplină apare pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă anul acesta, la Soci. […]

Cum statul român, deocamdată cel mai important sponsor al sportulurilor de iarnă, nu se poate compara nici cu marile puteri ale lumii şi nici cu mediul privat din statele mult mai dezvoltate care investesc masiv în acest domeniu, este greu de crezut că unul dintre cei 24 de sportivi tricolori va reuşi să obţină o medalie olimpică la Soci. O medalie la Soci ar fi a doua din istorie pentru Români, după izbânda echipajului de bob două persoane format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din 1968 de la Grenoble (Franţa), care a câştigat bronzul.

Evenimentul Zilei a publicat azi un interviu cu Ion Panţuru, un pic cam siropos pentru gusturile mele, dar interesant de citit.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: