Ștefan Crețu: ”Înot la Swimathon pentru că știu cât costă să faci un sport în România și știu cât de dureros este să te califici la un concurs și să nu poți merge din cauza banilor”

by Andreea Vasile

Cu Ștefan Crețu am înotat anul trecut în echipa Aliat în cadrul Swimathon. Datorită lui, pentru că a înotat cel mai mult, echipa noastră s-a clasat pe podium. Anul acesta, Ștefan, de 16 ani, elev în clasa a 9-a la liceul Tudor Vladimirescu din București și sportiv de performanță, va înota din nou, pe 4 iulie, la bazinul Dinamo în echipa ”Swim Unified”. Misiunea lui? Să îi ajute pe sportivii cu dizabilități de la Special Olympics să strângă banii necesari cu care să poată participa la Jocurile Mondiale. Este cauza pe care și eu o susțin în acest an și pentru care am făcut deja o donație pe platforma Swimathon, ceea ce te încurajez și pe tine să faci.

stef

Ștefan Crețu în bazinul Lia Manoliu la Swimathon 2014 înainte de începerea competiției.

foto: Vlad Bâscă

Este al doilea an în care participi la Swimathon. Cum ți s-a părut experiența de anul trecut și de ce vrei să înoți din nou în acest an?

Experiența mea de anul trecut la Swimathon a fost fantastic[! Îmi place s[ înot si mi-am spus că dacă pot ajuta făcând ceea ce îmi place este minunat. Aveam mari emoții, nu ştiam ce trebuie să fac, nu ştiam cum vor fi fetele din echipa mea şi îmi era teamă să nu dezamăgesc. Ştiam că trebuie să înot pentru a-i ajuta pe cei de la Aliat în proiecul lor pentri copiii care trăiesc într-un mediu toxic alături de rude dependente de droguri și alcool, dar aveam o teamă inexplicabilă. În final, totul a fost minunat, iar ziua evenimentului fantastică. La Swimathon, oamenii sunt prieteni între ei, sunt bucuroşi că pot ajuta şi sunt mai deschişi şi mai puțin încordați decât la evenimentele la care merg eu . Anul acesta, mi-am ales de la început proiectul celor de la Special Olympics, dar aş fi înotat pentru oricare alt proiect pentru că toate merită sprijinul nostru.

De ce ai ales proiectul celor de la Special Olympics?

Anul acesta înot pentru ca sportivii Special Olympics să participe la Jocurile Mondiale. Ştiu cât e de greu să te antrenezi, ştiu cât trebuie să munceşti pentru a participa la competiții. Mulți copii, perfect sănătoşi, se apucă de sport pentru ca apoi să renunțe din cauza efortului şi sacrificiului. De aceea, mi se pare fantastic că acești sportivi, în ciuda dizabilităților, continuă să se antreneze şi nu renunță. Pentru ambiția lor, pe care unii dintre noi nu o avem, trebuie să-i ajutăm. Şi mai înot şi pentru că ştiu cât de mult costă să faci un sport în România și ştiu foarte bine cât de dureros este să te califici la un concurs şi să nu poți merge din cauza banilor.

stef 1

Ștefan Crețu la Swimathon 2014. Anul acesta, pe 4 iulie, el va înota pentru cauza sportivilor cu dizabilități de la Special Olympics.

foto: Vlad Bâscă

De ce ți se pare important ca sportivii cu dizabilități de la Special Olympics să participe la Jocurile Mondiale?

Mi se pare important ca sportivii cu dizabilități de la Special Olympics să participe la Jocurile Mondiale pentru că, pentru orice sportiv, participarea la competițiile majore este scopul pentru care munceşte zi de zi. Ca pentru orice sportiv, și pentru sportivii Special Olympics competițiile majore sunt importante. Poate mai importante, deoarece le dă o mai mare încredere în propriile forțe.

Și tu faci sport de performanță. Care mai sunt performanțele pe care le-ai obținut în ultimul an, de când ai înotat la Swimathon 2014?

Eu practic karate de nouă ani şi înot de patru ani şi jumătate.Sunt foarte fericit, deoarece anul acesta am participat la Roma la un stagiu de karate condus de sensei Tetsuji Nakamura. Iar la înot am reuşit să merg la Campionatele Municipale unde am obținut un loc opt la 100m fluture şi la Campionatele Naționale , unde am fost al doisprezecelea la 1500m. Se putea şi mai bine, iar marele meu regret este că nu am învățat să înot mai devreme, poate în mai mulți ani de muncă rezultatele erau mai bune.

Câte ture de bazin îți propui să înoți în acest an la Swimathon?

Anul acesta îmi propun cel puțin 30 de bazine.

stefan 2

Ștefan Crețu la Swimathon 2014.

foto: Vlad Bâscă

Care este suma pe bani pe care vrei să o strângi pe cont propriu în acest an?

Sper că eu şi prietenii mei să reuşim să strângem cel putin 500 de lei. Şi spe rca cel puțin unul dintre cele două cluburi la care activez să vină cu o donație. Dacă voi reuşi asta e minunat, dacă voi depăşi asta e şi mai bine.

De ce faci sport?

Fac sport pentru că îmi place şi nu ştiu cum este viața fără sport. Sportul îmi modelează corpul, mă ajută să mă cunosc, să imi fac prieteni noi și să văd locuri frumoase.

Ce înseamnă sportul pentru tine?

Sportul este un mod de viață. Fac sport în fiecare zi şi nu îmi văd viața altfel. Multă lume îmi spune că nu am să fac nimic cu sportul în viață. Dar nu contează ce va fi. Contează că acum mă simt bine, am un program organizat, ştiu ce înseamnă să muncești și mi -am făcut prieteni minunați.

stef 4

Ștefan Crețu la Swimathon 2014.

foto: Vlad Bâscă

De ce să doneze oamenii bani ca să susțină participarea sportivilor Special Olympics la Jocurile Olimpice?

Viața unui sportiv de performanță nu este uşoară. El trebuie să facă sacrificii şi să muncească mult. Vă închipuiți că pentru sportivii cu dizabilități este şi mai greu. Ei trebuie să muncească şi mai mult. Şi este păcat ca după atâta muncă, când ştii că te-ai calificat la o competiție, să nu poți merge acolo din cauza banilor. Aceşti sportivi mi se par acum niste îngeri cărora li s-au tăiat aripile. Să-i ajutăm să şi le recapete şi să zboare spre Jocurile Mondiale.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: