Stockholm, unde bărbaţilor le place să fie taţi

by Andreea Vasile

Dacă eşti printre femeile cu un ceas biologic al cărui ticăit nu pare să înceteze până nu te împlineşti ca mamă, Stockholm este oraşul în care ai printre cele mai mari şanse să găseşti un bărbat care să te facă fericită din punctul ăsta de vedere.

Stockholm, capitala Suediei şi cel mai mare oraş din regiunea scandinavă, este plin cu părinţi şi copii. Dacă atunci când măsoară bunăstarea unei comunităţi, sociologii iau în considerare veniturile şi bunurile membrilor dintr-o gospodărie, în cazul familiilor din Stockholm, numărul de copii şi cărucioare este un criteriu de care ar trebui să ţină cont într-un asemenea recensământ. Site-ul Index Mundi arată că rata de fertilitate în Suedia anului 2011 este de 1.67 copii la o mamă şi că creşterea anuală a fertilităţii în această ţară este de 0.158%. Cu toate că numărul ar putea părea nesemnificativ, rata este în creştere. În 2000 ea era de 1.53 copii la o mamă. Pentru o imagine şi mai clară, gândeşte-te că România are o rată anuală a fertilităţii de 1.29 de copii la o mamă, adică locul 209 din 222 de ţări, conform aceluiaşi Index Mundi.

Mă oprisem la o bere pe Götgatan, în cartierul Södermalm, când mi-am dat seama că văd mai mulţi bărbaţi cu copii decât femei cu copii. M-am gândit că poate din neobişnuinţă am impresia că bărbaţii-taţi sunt dedicaţi copiilor lor nu doar cu numele, în certificatul de naştere al acestora, ci şi cu trupul, sufletul şi faptele. Că îi plimbă – în braţe, în cârcă, în căruţ -, că se joacă cu ei – cu mingea, de-a v-aţi ascunselea, de-a cucu-bau -, că le dau să mănânce – din biberon, vreun sandwhich sau vreo îngheţaţă mai mari decât mâinile copilului -, taţii suedezi par să facă de toate, cot la cot cu mamele suedeze. În plus, sunt nişte bărbaţi foarte frumoşi. N-are nicio importanţă că blonzii nu sunt preferaţii tăi pentru că ştii bine că imaginea bărbatului cu copil mic te va dezarma complet şi te va face atât de vulnerabilă că nu de puţine ori te vei surprinde întrebându-te: oare e timpul să-l fac şi eu pe al meu? Dacă ai deja un copil, o să ţi se pară, dintr-o dată, că-i prea puţin.

Chiar dacă gândul la întemeierea unei familii cu un localnic viking mi-a ocupat, mai în joacă, mai în serios o bună parte din timpul petrecut la Stockholm, am şi vizitat foarte mult din oraşul care se întinde pe 14 insule, unite prin peste 50 de poduri şi care, din acest motiv, este supranumit „Veneţia nordului”. În zona centrală, unde turiştii petrec majoritatea timpului, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm şi Södermalm sunt principalele cartiere. Preferatul meu a fost, de departe, Södermalm. Strada Götgatan (n.red. Strada Gotică) este cel mai animat loc din oraş pentru că aici se găsesc cele mai multe magazine şi cafenele. În plus este o stradă predominant pietonală unde aglomeraţia este firească. Pe Götgatan poţi să te pui la curent cu moda străzii şi să rămâi impresionată de combinaţiile vestimentare îndrăzneţe ale tinerilor. Blogurile de modă prezintă constant pulsul de pe străzile oraşelor din ţările nordice, iar celebrul The Sartorialist, deşi american, nu face excepţie. Scott Schuman scria în luna august, pe când se afla la Stockholm cu ocazia lansării cărţii sale, că „fotografiile pe care le-am făcut în acest oraş reprezintă o mare parte din cartea mea”, confirmând, încă o dată, creativitatea locului şi a oamenilor. Totuşi, personalitatea suedezilor este mai degrabă reţinută, introvertită, iar hainele pe care le poartă, deşi lăudate, sunt simple, minimaliste. Însă atitudinea puternică pe care o reflectă face ca ansamblul să fie extrem de atrăgător şi în privinţa fetelor, şi-n cea a băieţilor.

Gamla Stan (Oraşul Vechi) este insula care se ridică din apele dintre Marea Baltică şi lacul Mälaren. În acest punct s-a fondat în 1250 oraşul Stockholm. De aceea trebuie să te laşi purtat pe străzile înguste cu case colorate. O să te întorci, pentru scurtă vreme, în timp şi dacă vrei să simţi cu adevărat aerul locului, cel mai bine este să te duci în zonă la primele ore ale dimineţii ca să nu te întâlneşti cu valul de turişti. Din Gamla Stan îţi recomand să iei feribotul şi să faci turul insulelor. Fie că o să cobori la fiecare staţie, fie că o să te plimbi neîntrerupt o oră, oricare ar fi alegerea ta, important e să te îmbarci. Eu am coborât pe Djurgården, unde se află muzeul naval, muzeul de biologie, acvariumul, parcul de distracţii Gröna Lund şi Skansen. Skansen este primul muzeu în aer liber din lume şi modelul tuturor celor care au fost înfiinţate ulterior. Este un loc în care merită să îţi petreci o zi întreagă. Ocupând o suprafaţă de 70 de hectare, a fost creat de Artur Hazelius care intenţiona să construiască un fel de miniatură a Suediei care să ilustreze modul de viaţă şi de muncă al tuturor suedezilor, de la ţărani la aristocraţi, din diverse epoci. Skansen te duce cu gândul la Muzeul Satului din Bucureşti şi într-un fel asta şi este. Tot aici se află şi o grădină zoologică populată cu animale specifice emisferei nordice. Este locul în care am văzut, pentru prima dată în realitate, reni şi elani care trăiesc într-un habitat specific lor.

Aşa cum probabil ai auzit deja, Stockholm este mai scump decât alte oraşe vestice. Dar dacă găseşti, din timp, o ofertă bună ca să ajungi acolo, poţi să faci economii importante. Eu am plecat printr-o agenţie de turism şi am plătit doar 300 de euro pentru transportul cu avionul şi cazare, timp de 3 nopţi, la hotel de 4 stele cu mic dejun. Chiar dacă hotelul, Prince Philip, se afla la 11 staţii de metrou de centrul oraşului, transportul, ca-n majoritatea ţărilor vestice, este foarte bine pus la punct aşa că din zona Oxholmsgrand până la staţia Slussen, în centru, făceam cam 25 de minute. Apropo de transport, trebuie să ştii că odată ce ai ajuns la staţia de metrou, venind de la aeroport, e indicat să îţi iei o cartelă turistică pentru 3 sau mai multe zile ca să plăteşti un preţ mic. Altfel, costul unei singure călătorii pentru transportul public este de 3.34 euro.

De asemenea, nu uita că Suedia este patria-mamă a lui H&M. Numai la Stockholm există 35 de magazine ale acestui brand pe care merită să-l vizitezi pentru că, deşi la deschiderea lui în România s-a spus că vor fi aceleaşi haine aici ca în Suedia, am găsit modele pe care nu le-am văzut niciodată acasă. După cumpărături te poţi relaxa într-unul dintre cele 1000 de parcuri pe care oraşul le are. 90% din populaţie trăieşte la cel mult 300 de metri depărtare de un loc verde. Pentru că oraşul este relativ mic, 30% din el e ocupat de apă, iar alţi 30% de spaţiile verzi. Pe lângă parcuri, mai oferă 20 de plaje şi 7 rezervaţii naturale. Cele 14 insule, de care îţi povesteam la început, continuă cu arhipelagul, aşa că dacă te-ai săturat de atâta verde, poţi pleca cu barca în larg. Localnicii fac asta la fiecare sfârşit de săptămână.

Ca să îţi planifici ca la carte excursia la Stockholm, începe documentarea de pe site-ul visitstockholm.com. Ceea ce îi lipseşte însă este o secţiune de matrimoniale cu bărbaţi suedezi singuri, disponibili şi pregătiţi să fie taţi.

*publicat în Tabu de octombrie 2011

0 comment

You may also like

0 comment

AntiGelu October 15, 2011 - 1:09 am

Aloo, da de ce sa nu fie si suedeze la rubrica aia? Singure si neaparat blonde! :))

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: