Subiectul care trebuie să moară

by Andreea Vasile

Câteodată, în jurnalism, ai nevoie de bunăvoința altor oameni ca să-ți faci treaba. Ai nevoie de ajutorul lor ca să ajungi la alți oameni, ca să filmezi într-un loc anume și așa mai departe. Dar există cazuri în care ajutorul se transformă în piatră de moară și atunci trebuie să iei o decizie: este subiectul suficient de important să înghiți și să mergi mai departe sau spui ”stop joc” și reiei documentarea ca să găsești o pistă nouă?

*

Lucrez la o poveste cu trei personaje și, pentru a ajunge la ele, a trebuit să apelez la o organizație, să găsească ce vreau. Tipa cu care am ținut legătură mi-a dat imediat niște nume, așa că am început să dau telefoanele de rigoare, să stabilesc întâlniri ca să văd dacă oamenii sunt ceea ce îmi trebuie, dacă pot fi subiecți în povestea mea. Unul dintre tipii pe care i-am întâlnit, un spaniol, mi-a plăcut foarte mult, era fix ce îmi trebuie. Am început să discutăm despre ce aș vrea să filmez și pentru că unele situații implicau copii sau spitale, el a trebuit să îmi facă legătură cu cea care coordonează proiectul în care este ca să punem la punct detaliile astea administrative mai ales că atunci când este vorba de minori la televizor lucrurile se complică cu hârtii și aprobări de tot felul. Dau telefonul în cauză și relația cu ”mai marele” începe prost în momentul în care începe să îmi spună ce proiect grozav au ei și cum eu trebuie să vorbesc despre asta în material.

Doamnă, materialul meu este despre … și îi spun, din nou, că spaniolul este cel care mă interesează, că este vorba despre un portret și ca să iasă portretul trebuie să-l arăt pe om în viața de zi cu zi,inclusiv în proiectul coordonat de dânsa, dar că nu proiectul respectiv este tema mea.

Da, da, înțeleg, dar … și doamna îi dă înainte cu importanța proiectului și că trebuie să vorbesc despre asta și îmi enumeră motivele pentru care este super tare ce face ea și mă prind că am de-a face cu o oportunistă, nu ar fi prima, genul de om care crede că o situație ca asta e prilej de PR și laudă de sine și crede că nu va primi un refuz pentru că știe că tu ai nevoie de ajutor ca să îți dea intrări în locurile de care ai nevoie și deci nu prea o să comentezi.

Rămâne că ne auzim azi la telefon și că ea va vedea unde pot filma, că se ocupă, cu promisiunea mea că voi scrie despre proiectul ei. Nu spun nimic și închid telefonul.

*

Astăzi o sun cum a rămas. Ea îmi spune că a găsit loc, dar că acolo este alt străin, o austriacă, spun: ”Nu mă ajută, am deja personaj, n-aș putea filma cu el acolo?” ”Ah, nu, ar fi prea mare favorul ….” Aud cuvântul ”favor” și înțeleg că discuția asta nu se va termina bine. ”Și, în plus”, spune doamna, ”eu tot n-am înțeles prea bine ce vreți să faceți și am să urmăresc materialul să mă asigur despre ce este vorba”. Ei, dragii mei, și aici am făcut poc. I-am răspuns:

Doamna, dumneavoastră aveți o problemă cu controlul, poate că în mod obișnuit oamenii fac cum vreți dumneavoastră, dar de data asta nu se va întâmpla. Dacă acceptați că vă băgați deja unde nu vă fierbe oala prin faptul că îmi spuneți cum să îmi fac treaba, poate mai facem ceva, dacă nu …

Atunci nu vă mai las să filmați nici în locul … mai voiam să filmez undeva.

Este perfect, oricum sunteți prea complicată și nimeni nu are nevoie de așa ceva. La revedere!

I-am închis telefonul și așa a murit subiectul.

*

Așa a murit subiectul ăsta, că am să găsesc alt personaj și o să fie bine. Însă linia între compromis și forțarea mâinii este foarte fină. Deci doamna voia niște reclamă, eu n-aveam de gând să i-o ofer, doamna știa că mă are la mână cu omul, că am nevoie să fac anumite filmări cu el așa că a mizat că voi spune ”da” la ce are de cerut pentru că nu am încotro. Greșit! Subiectul nu este niciodată mai important decât libertatea cu care îți faci meseria. Dacă există riscul să intervină orice fel de presiune care să-ți denatureze ideea inițială a poveștii sau care să o modifice într-o direcție care nu are nici o relevanță pentru imaginea de ansamblu, cel mai bine este să o lași baltă și să cauți un drum nou. Îl vei găsi!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: